Leke Tedavisi Nedir?

Ciltteki güneş hasarını, güneş lekelerini, cilt renk değişimini, doğumlara bağlı hormonal lekeleri, yaşa bağlı lekeleri, cilt tonunu ve sivilce izlerini baskılamak ya da gidermek için yapılan minimal invaziv- ameliyatsız uygulamaların hepsi leke tedavisi olarak adlandırılır. Cilt lekeleri boyut, şekil ve renk bakımından farklılık gösterebilir.  

Leke Tedavisi Fiyatları Nasıldır?

Leke tedavisi fiyatları, tedaviyi gerçekleştiren doktorun uzmanlığına, kliniğin bulunduğu şehre veya semte, uygulanan leke tedavisinin çeşidine göre değişkenlik gösterir.

Ciltte Leke Neden Oluşur?

Cilt lekelerinden sorumlu olan melanin, doğal bir cilt pigmentidir. İnsanlarda ve hayvanlarda saç, cilt ve göz rengi, sahip oldukları melanin türüne ve miktarına bağlıdır.

Melanosit adı verilen özel cilt hücreleri melanin yapar. Herkeste aynı sayıda melanosit bulunur fakat bazı insanlar diğerlerinden daha fazla melanin üretir. Vücudunuzun ürettiği melanin miktarı genlerinize bağlıdır.

Cilt lekelerinin çoğunluğu güneşin verdiği hasarın veya hormonal dalgalanmalar sonucu ortaya çıkar ve sıklıkla yüzde, ellerde veya vücudun en fazla UVA / UVB ışınına maruz kalan bölümlerinde görülür.

Güneşe maruz kaldığınızda vücudunuz daha fazla melanin üretir ve genetik alt yapınız da müsaitse, melanin ciltte leke oluşumunu tetikleyebilir.

Cilde Leke Tedavisi Benim İçin Uygun Bir Uygulama Mıdır?

Cilde leke tedavisi, cildinde kendisini rahatsız eden lekelere sahip olan herkese uygulanabilir.

Fakat leke tedavilerine uygun bir aday olup olmadığınızı anlamak için tıbbi geçmişinizin ve geçmiş medikal estetik ve cerrahi tedavilerinizin dikkatlice gözden geçirilmesi gerekir ve cilt lekesi tedavisinde cilt tipinize dikkat edilmelidir.

Leke tedavisi dermatolog, medikal estetik doktoru ve estetik cerrahi uzmanları tarafından yapılır.

Cilde Leke Tedavisi Benim İçin Neden Uygun Değildir?

Leke tedavileri birçok farklı cilt tipinde son derece iyi sonuç verirken, bazıları için uygun olmayabilir. Leke tedavileri derin lekeleri tamamen ortadan kaldıramaz ama baskılayabilir. Bu sebeple öncelikle ve en önemlisi, gerçekçi beklentilere sahip olunmalıdır.

Daha koyu bir cilt tonuna sahip olanlarda, bazı ablatif ve hatta ablatif olmayan lazerler hiperpigmentasyona yani lekelenmelere ve hatta pigment eksikliğine neden olabilir.

Aktif bir cilt hastalığı, enfeksiyonu, güneş yanığı, aktif uçuğu, sedef hastalığı, egzema, gül hastalığı, dermatit gibi cilt hastalıklarına sahip olanlar, çoğu leke tedavisi seçeneklerinden faydalanamazlar.

Tedaviler ayrıca hamile veya emziren, reçeteli cilt bakım ürünleri kullanan kişiler için uygun değildir. 

Leke Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Leke tedavisi yöntemleri, güneş, genetik, sivilce ve çevreden gelen hasar sonucu oluşan pigmentasyonu onarır ya da baskılar.

Güneş hasarı, yaşlılık lekeleri ve akne izlerini tedavi etmek için ablatif olmayan lazerler ve fraksiyonel lazerler, mikrodermabrazyon, dermaplaning, ışık ve enerji terapileri, cilt soyma, kimyasal peeling, cilt yenileme uygulamaları ve cosmelan- dermamelan kit uygulamaları kullanılabilir.

Bunlar cildin aynı zamanda tonunu ve dokusunu eski haline getirebilir ve daha berrak bir cilde kavuşmanızı sağlar.

 

  • Lazer ile Cilt Soyma

Lazerle cilt soymada en fazla ablatif lazerler kullanılır. Cildin ince dış tabakası olan epidermisi soymayı hedefleyen ablatif lazer, dermiste altta yatan cildi uyarır ve yeni kolajen sentezini tetikler. En yaygın ablatif lazer tedavisi türleri karbondioksit (CO2) lazer ve erbiyum lazer tedavileridir.

Epidermis tabakası yenilenir, cilt dokusu yeniden büyür, daha sıkı ve pürüzsüz, lekesiz yeni bir cilt oluşur. Ablatif lazerler, koyu ten rengi hastalardan ziyade açık tenliler için daha uygundur.

Lazer cilt soyma cihazları lekenin derinliğine göre ayarlanabilir ve sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında kullanılması önerilir. CO2 lazer cilt soyma, yenileme işleminin iyileşmesi iki hafta veya daha uzun sürebilir. Uygulama sonrası kızarıklık oluşabilir.

 

  • Cosmelan-Dermamelan Sistemi

Cosmelan- dermamelan sistemi cilt tonunu eşitleyip, cilt parlaklığını artırırken, ciltte melanik kökenli koyu lekeleri ortadan kaldırma veya azaltmak için tasarlanmış profesyonel renk açıcı bir tedavi kitidir.

Dünyanın en çok kullanılan depigmentasyon, güneş lekeleri, akne sonrası iz tedavisi olarak anılan cosmelan- dermamelan tedavisinin ilk aşaması doktorun kliniğinde başlar.

Doktor tedavi edilecek cilt bölgesine 1. maskeyi uygular. Ardından cilt tipine ve hassasiyetine göre saat ayarlaması yaparak, 8 ila12 saat sonra cosmelan maskesinin evde çıkarılması bilgisi hastaya verilir. 

 

48 saat sonra kullanılması amacıyla kitin içinden çıkan cosmelan 2, hydra-vital faktör K krem ​​ve nemlendirici güneş koruyucu SPF50 uygulaması ile evde takip aşaması başlar. Bu takip aşaması, optimum sonuca ulaşmak ve lekelerin yeniden ortaya çıkmasını önlemek için 6 ay boyunca gerçekleştirilir.
 

Cosmelan herhangi bir agresif kimyasal veya ağartma maddesi içermez. İçeriği ultraviyole radyasyona karşı geniş spektrumlu korumayı desteklemek için mineral kaynaklı titanyum dioksit ile güçlendirilmiştir.

Klinik ve evde eylem planlamasıyla uygulanan Cosmelan sonuçları hızlı ve etkilidir. Sonuçları ortalama 1 sene kadar koruyuculuğa sahiptir.

 

  • BBL- BroadBand Light

BBL teknolojisi, ışıkla gençleştirme ve leke tedavisinde etkili sonuçlar sağlamak için yoğun atımlı ışık gücünü kullanan bir cihazıdır. Güneşe maruz kalma sebebiyle meydana gelen çeşitli cilt lekelerini tedavi edebilir.

BBL uygulamasında önce cilt temizlenir, göz koruması takılır ve tedavi bölgesine jel sürülür. BBL cihazının cilt lekelerine uygun olan başlığıyla, ışık enerjisi cilde gönderilir. Işık cildinize nüfuz ederek pigmente dokuya ve kan damarlarına kontrollü hasar verir.

Vücudunuz hasarı onarmak için çalışır ve bu da renk değişikliği görünümünü azaltmaya yardımcı olur. BBL tedavisi bir lazer tedavisi değildir. Lazer tedavileri tek bir dalga boyutuna sahipken, BBL ise farklı koşulları tedavi etmek için birkaç farklı yolu filtreleyebilen geniş bir ışık spektrumu kullanır.

Aynı zamanda lazere göre daha geniş bir cilt alanını tedavi eder. BBL tedavisi yaklaşık yarım saat sürer. İşlem sonrası hemen sosyal yaşantınıza geri dönebilirsiniz.

 

  • Kimyasal peeling

Kimyasal peeling diğer adıyla kimyasal cilt soyma, cildin görünümünü iyileştirmek ve cilt lekelerini gidermek için kullanılır. Uygulama sonrası derinin pul pul dökülmesine ve soyulmasına neden olan bir çözelti uygulanır.

Yüzeyselden derine kadar ulaşabilen birçok kimyasal peeling çeşidi mevcuttur. Doktor, lekenin derinliğine göre seçim yapar. Soyma ne kadar derin olursa, sonuçlar o kadar etkili olur, ancak bunlar aynı zamanda daha uzun iyileşme süresi ve yan etkiler demektir.

Kimyasal peelingler sıklıkla yüzeysel, orta ve derin içerikleriyle 3 farklı uygulama çeşidine sahiptir.

 

Yüzeysel peeling öğle arasında yapılabilecek bir işlemdir, yalnızca cildin dış katmanına nüfuz etmek için alfa hidroksi asit gibi hafif bir asit kullanılır. Bu hafif kimyasal soyma, cilt rengi hafif bozulmuş kişilere, pürüzsüz bir görünüm sağlar. Yüzeysel cilt lekelerini giderir.
 

Orta düzey kimyasal peelingler, cildin orta tabakasına daha derin nüfuz eder. Glikolik veya trikloroasetik asit gibi daha güçlü bir asit kullanılır. Bunlar yaşlılık lekelerini iyileştirebilir, ince çizgileri, kırışıklıkları, çilleri ve cilt rengini düzenleyebilir.
 

Derin kimyasal peelinglerde ise, cildin orta katmanına derinlemesine nüfuz ederek, hasarlı cilt hücrelerini çıkaran trikloroasetik asit veya fenol kullanılır.

Bu derin soyma tedavisi orta dereceli çizgileri, çilleri, yaşlılık lekelerini ve yara izlerini giderir. Tedavi edilen cildin görünümünü çok iyi düzeltir ancak yalnızca bir kez gerçekleştirilebilir.

 

  • Mikrodermabrazyon

Mikrodermabrazyon cildin üst katmanı olan epidermisi çıkartmak ve yeni bir cilt oluşumunu desteklemek için bir cihaz eşliğinde yapılır. Cihaz cildinize minik kristalleri darbeli şekilde vururken, cihaza bağlı vakum ise pul pul dökülen hücreleri vakumlayarak ciltten uzaklaştırır.

Yüzeysel cilt lekelerinde sıklıkla kullanılan mikrodermabrazyon yaklaşık yarım saat süren bir işlemdir. Masaja benzer bir his oluşturan titreşimli mikrodermabrazyon uygulama sonrası nemlendirici sürülür ve anında sosyal hayata geçiş yapılabilir.

Hafif bir kızarıklığın oluşması muhtemeldir. Mikrodermabrazyon bakım planı sıklıkla ilk başta ayda iki ve daha sonra ayda bir kez uygulama şeklinde yapılır.

 

  • Dermaplaning

Dermabrazyon olarak da ifade edilen dermaplaning, cildin üst katmanını kontrollü bir şekilde tıraşlama uygulamasıdır. Dermaplaning uygulamasında cilt yüzey düzensizlikleri ve cilt lekelerini gidermek için dermatom isimli keskin medikal bir bıçak kullanılır.

Bazen keratoz adı verilen cilt kanser öncesi oluşan lekemsi izleri gidermek için de kullanılan dermaplaning ayrıca akne izlerinin tedavisi için de yapılan bir uygulamadır. Cildin küçük bölgelerine veya tüm yüze yapılabilen bu uygulama, tek başına veya kimyasal peeling gibi diğer tedavilerle de birleştirilebilir.

İşlem sonrası cilde merhem sürülür. Cildiniz, hassasiyetine göre değişen oranda kızarır ve şişebilir. Hafif bir karıncalanma, yanma ve ağrı hissedilebilir, birkaç gün içinde geçer.

Leke Tedavisi Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Cilt lekeleri düzensiz pigmentasyon sonucu oluşur ve buna en büyük etken güneş ışınlarıdır. Bunu önlemek için, cilt lekesi tedavilerinin hemen ardından doktorunuzun cilt tipinize göre önereceği güneş koruma kremi kullanılmalıdır.

Yaşam boyu aksatmadan, 4 mevsim kullanılan güneş koruması ve yüz bölgesinin güneş ışınlarından korunması, lekesiz, daha genç ve pürüzsüz bir cilt için yardımcı olacaktır.

Leke Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Cilt leke tedavileri ameliyatsız uygulamalar olsalar da, tıbbi işlemlerdir ve bazı riskler taşırlar. Cilt tipine, uygulanan kişinin tıbbi durumuna, alerjilerine, kullandığı ve tedavi için kullanılan ilaçlara bağlı olarak, bazen komplikasyonlar oluşabilir.

Cilt leke tedavilerinin hijyenik şartlarda hastane, doktor ofisi veya klinikte yapılması gerekir. Olası riskler arasında yanık, enfeksiyon, pigmentasyon düzensizlikleri, geciken iyileşme süresi (özellikle Accutane kullanan hastalar için geçerlidir), cilt yüzeyindeki düzensizlikler, dokusal değişiklikler, güneş yanıklarına karşı artan duyarlılık veya alerji reaksiyonlar bulunur. 

Yayınlanma tarihi: 02/10/2020

-

Son Güncellenme: 08/08/2022

Leke Tedavisi Öncesi & Sonrası Fotoğrafları


Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön