Uzm. Eczacı Emre Sarı “En iyi 5 leke kremi”ni açıklıyor

Leke Tedavisi
Leke Tedavisi tedavisinde öne çıkan merkezler
Tüm Doktorlar

Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Yeniben Özel Röportaj : Uzm. Eczacı Emre Sarı

Uzm. Eczacı Emre Sarı’nın Uniq İstanbul içerisinde yer alan eczanesinde ihtiyaca yönelik dermokozmetik, aktif kozmetik ürünleri de bulunuyor.

Mevsim itibariyle en fazla talep edilen ürünlerin leke kremleri olduğunu öğrenince, kendisinden Yeniben’e özel “En iyi 5 leke kremi” ve leke kremi önerilerini bizimle paylaşmasını istedik.


Uzm. Eczacı Emre Sarı 

Emre Hanım merhaba, öncelikle şu soruyu sormak istiyorum. Leke kremi denince bugün piyasada pek çok farklı markanın ürünleri var. Bu ürünler marketlerde, online alışveriş sitelerinde, bakım mağazalarında ya da eczanelerde satılıyor. Fakat her ürün eczanede yok. Bir leke kreminin eczanede satılma kriteri nedir?

Sadece leke kremi olarak düşünmemek gerekir. Dermokozmetik ürünler dediğimiz ürün grubu bir rahatsızlık sonucu ortaya çıkan cilt problemlerini iyileştirmeye yönelik içeriğe sahiptir. Ve bu içeriğe sahip ürünlerin her markada farklı patentleri olabilir, reçete edilebilirler. Böyle tedavi edici etken maddeye sahip markalar ürünlerini doğru tüketici ile buluşturmak için öncelikle eczane rafında olmayı tercih ederler. Yani eczanede satılma kriterindeki ilk kural irritasyona neden olmadan iyileştirmedir. 

Aynı şekilde leke kremlerinin fiyatları da birbirinden çok farklı ortalama 50 TL’den başlayan ve 3000 TL’ye kadar çıkabilen bir fiyat aralığı var. Bunun sebebi nedir?

Bu fiyat ayrılığı aslında içerik ve etki mekanizmasi ile ilgili. Bir etken maddenin patentini almış ve bu maddenin tüm araştırma  geliştirme çalışmalarını yapmış, etkinliği arttırmak için üretimde yüksek teknoloji kullanmış olan markalarin ürün fiyatı yüksektir. Dolayısıyla daha iyi sonuç beklemek de kaçınılmazdır.

Ancak ülkemiz gümrük girişlerinde Avrupa ve Amerikan ruhsatlı ürünlerin gümrük vergileri farklı. Amerikan girişli ürünler çok daha yüksek vergilerle ülkemizde satış alıyor. Bu yüzden de benzer içeriğe sahip markalar arasında ciddi fiyat farkları görüyoruz. Ama temel sebep kesinlikle içerik ve bu içeriğin etki mekanizmasıdır. 

leke tedavisi

Bir leke kremi almadan evvel nelere dikkat edilmelidir?

Bir leke kremindeki ilk dikkat edilecek husus; öncelikle içerik, ardından etki mekanizmasi ve gündüz kullandığınız ürünün güneş koruyucuyu beraberinde içermesidir. 

İçerik cilt tipinize uygun olmalı, her ürün hassas cilde sahip kişiler için uygun olmayabilir. Etki mekanizmasını seçerken de lekelerinizin ne kadar süredir varolduğu önemlidir. 7-8 yıldır var olan lekeleriniz için hem soyucu hem de melanin sentezi üzerinde etkili ürünler tercih etmelisiniz.

Bir leke kreminin içerisinde olmazsa olmaz ajanlar hangileridir ve neden?

Gece kullanılacak bir leke kreminin içinde kesinlikle konsantre C vitamini olmalı. Oranları tartışılabilir. %5’ten %15’e kadar saf C vitamini içeren ürünler mevcuttur. C vitamini cilde aydınlık bir görünüm verir, cilt tonunu eşitler. 

Eğer cildiniz hassasiyet göstermezse Glikolik Asit içerikli ürünler de tercih edilebilir. Glikolik asit de koyu lekeleri soyar, hasarlı bölgeyi düzeltir. 

Tercih edilecek bir diğer etken madde de niasinamiddir. Niasinamid de hücredeki melanin sentezini engeller. 

Leke kremleri güneşin etkisini azalttığı mevsimlerde kullanılmalıdır. Yani; ekim kasım aylarında başlayıp mart ayına kadar kullanılabilir. Bu süreçte tedaviye lekeyi gidermeye yardımcı yıkama jeli, tonik ve peeling gibi ürünler de eklenebilir. 3-4 aylık bu tedavi sonrasında cilt aydınlatıcı kremlere geçilebilir.

Leke kremleri gerçekten lekeleri yok eder mi?

Etki mekanizması ile melanin pigmentinin genetiği değiştirilebilir ise yok edebilir. Tabii ki yine lekenin kaç senedir var olduğu önemlidir.  Ancak tedavi başarılı olsa da sonrasında çok iyi koruma gösterilmelidir. 50 SPF korumalı güneş kremleri yaz kış kullanılmalıdır.  Eğer koruma sağlanamazsa 15 dakikalık bir açık hava yürüyüşünde bile yeni lekeler oluşur. 

Medikal leke tedavisi uygulaması ile birlikte leke kremi kullanılabilir mi?

Benim fikrimce; işlem süresince bir leke ürününe gerek yok. Çünkü bu işlemler cildi zaten hassaslastıracak ve leke üzerinde yoğun bir çalışma gösterecektir. İyi bir nemlendirici ve güneş koruyucu yeterli olacaktir. Ancak bazı yoğun medikal uygulamalarda cilt yenileyici kremler kullanılabilir.

Yeniben okuyucularına leke kremi fiyatları, içerikleri ve sağladığı faydalarıyla birlikte leke kremi önerilerinizi yani “En iyi 5 leke kremi” sıralamanızı alabilir miyiz?

1. SKIN CEUTICALS DISCOLORATION DEFENSE SERUM

Discoloration Defense Serum; cilt tonu eşitsizliği, leke görünümü ve cilt problemleri sonrasında oluşan lekelerin görünümünü azaltmaya yönelik bir serumdur.

İçerisinde %8 Traneksamik asit (TXA), %5 Niasinamid, %5 Hepes bulunan serum markanın son leke ürünü. TXA; anti-inflamatuar etki ile melanosit aktivitesini azaltır, yeni leke oluşumunu önler. Niasinamid; melanin transferini engeller. Hepes; mikro düzeyde soyulma sağlar.

Yapılan klinik çalışmalarda inatçı leke görünümünde %41 düzelme görülmüştür. 2 haftada daha eşit ve aydınlık cilt tonu gözlenmiştir.

FİYATI: 690 TL


SKIN CEUTICALS

 

2. VICHY LIFTACTIV GLYCO-C LEKE KARSITI AMPULLER

Markanin son dönemde cikarmis oldugu 2 konsantre ampulden biri de Glyco-C Leke Karsiti Ampullerdir.

İçeriğindeki %10 Glikolik Asit kompleksi  melanin üretimini azaltarak leke görünümünü yok eder. Dogal kaynakli Cg vitamini cilde ışıltı verir ve aydınlatır. Hyaluronik asit ise cildi nemlendirir, bariyeri korur ve güçlendirir.

Liftactiv Glyco-C Leke Karşıtı Ampul 1 ay içinde koyu lekelerin, 2 ay içinde cilt tonu eşitsizliğinin görünümünü azaltıyor. Koyu lekelerin görünümünde 4 haftada %22 azalma, 8 haftada %37 azalma sağlıyor. 

FİYATI: 199 TL

3. MURAD RAPID AGE SPOT CORRECTING SERUM

Murad markasının leke ürünleri yaz/kış kullanılabilen içeriğe sahiptir. 

Bu serum içeriğinde 3 farkli dengeli C vitamini bulunmaktadir. Bu oranlama aydınlatma ve kolajen üretimi üzerinde de etki sağlar. Bunun yanında nikotinik asit ile leke oluşumunu önler ve lekeli cildi yeniler. Yine heksilrezorsinol ile lekeyi soyar ve cilt tonu açılır.  Plankton ekstresi ve yesil/kahverengi algler ile lekeleri onarır ve cilt tonunu aydınlatır. 

Markanın ayrıca lekeli ciltler için yıkama jeli, tonik ve maskesi de bulunmaktadır.

FİYATI: 1266 TL

Dr Murad Rapid Age Spot Correcting Serum 30 ML

4. FILORGA C RECOVER - PIGMENT PERFECT SERUM

Saf ve ultra konsantre C vitamini içeren (%8) serum; parlaklık ve ışıltı sağlarken aynı zamanda leke oluşumunu önlemiş olur. Kit küçük şişelerden olusur. C vitamini kapakta kapsule edilmistir ve kullanım sırasında kapağa bastırılarak hazırlanır. Her bir şişe 7 günlüktür. 

Ürün üst üste 3 hafta veya ayda birer hafta olacak şekilde kullanılmalıdır. Beraberinde mutlaka güneş koruyucu eklenmelidir.

FİYATI: 540 TL

Bu ürüne tamamlayıcı olarak Pigment Perfect Leke kremini öneririm. Melanin transferini kontrol altına alarak melanin sentezini durduran bir serumdur. 

Recover-C ayda bir hafta kullanılıp Pigment Perfect süreçte hergün sabah akşam olarak devam edilir.

FİYATI: 540 TL

 

5. LA ROCHE POSAY EFFACLAR SERUM ULTRA CONCENTRATE

La Roche Posay markasına yağlı ve akneli ciltler serisine yeni bir serum eklendi. Effaclar Peeling Etkili Serum; daha çok akne iz ve lekelerini hedef almaktadır. Özellikle akneler geçtikten sonra kalan kahverengi ve kırmızı lekelerin görünümünü oldukça azaltır. 

%3.5 Glikolik Asit, %1.5 Salisilik Asit ve LHA içeren formülü ile cilt kusurları ve lekelerin

görünümünü azaltan ürün, Niacinamide ile yeni leke oluşumunu önler ve La Roche-Posay termal suyu ile yatıştırıcı etki sağlar. Beraberinde mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır.

FİYATI: 249,90 TL
 


Yayınlanma tarihi: 16/10/2020

-

Son Güncellenme: 21/03/2022

Başa Dön