Derinin en üst tabakasının zımparalanarak soyulması tekniğiyle yapılan bir uygulamadır. Yöntem genellikle iltihaplı sivilcelerin bıraktığı izlerin, çukurların, yara izlerinin ve lekelerin düzeltilmesi ya da hafifletilmesi amacıyla uygulanıyor. Derideki düzensizlikler, izler ve kırışıklıklar azaltılabiliyor.

Uygulamayla yaratılan etkiyi tamir etmek isteyen vücut, çok hızlı bir şekilde bu alanlara yeni dokuyu oluşturacak hücreleri taşıyarak, daha pürüzsüz, gergin ve taze bir deri tabakası ortaya çıkarıyor.
İyileşme süreci boyunca gözenekler kapanıyor, lekeler kayboluyor, cilt daha canlı, berrak hale geliyor. Tek sefer yapılan bir işlem olsa da gerekirse en az 6 ay sonra işlem tekrarlanabiliyor.

Dermabrazyon, lazer ve kimyasal peelingle karşılaştırıldığında cildin daha derin noktalarına ulaşabiliyor. En derin kimyasal soyma ajanı dermabrazyon kadar derine etki edemiyor. Mekanik dermabrazyonun genellikle lokal, daha geniş bölgelere yapılıyorsa genel anestezi altında yapılması gerekiyor. Kimyasal peeling içinse anestezi uygulanmasına gerek kalmıyor.

Dermabrazyon, her yaşta, kadın, erkek herkese uygulanabiliyor. Ancak yaşlı hastalarda iyileşme süresi biraz daha uzuyor. Koyu tenlilerde dermabrazyon sonrası kalıcı olabilen renk değişimleri ve lekelenmeler görülebiliyor. Bu hastaların tedavisinde dermabrazyon dışı tedavi yöntemleri değerlendirilebiliyor. Alerjik hastalarda işlem sonrası deri reaksiyonları ve uçuk lezyonlarında alevlenme olabiliyor.

Dermabrazyon öncesi aspirin gibi kanamayı arttıran ilaçların kullanımının kesilmesi gerekiyor. Sigara kullanımına ameliyat öncesi ve sonrası 1-2 hafta ara verilmesi, gelişebilecek komplikasyonlar açısından büyük önem taşıyor. Aktif sivilceler varsa işlemi sivilceler geçene dek ertelemek öneriliyor.

Mekanik Dermabrazyon

Dermabrazyon operasyonunda, özel bir motora bağlı olarak çalışan zımpara uçlarla derinin en üst tabakası epidermis ve yüzeyel dermis yavaş ve kontrollü bir şekilde soyuluyor. Ton farkı oluşumunu önlenmesi ve homojen bir görünüm sağlanması amacıyla operasyon problemli bölgeyi kapsayan alanın tümüne uygulanıyor. Örneğin, alında küçük bir iz için tüm alına dermabrazyon uygulanması gerekiyor. İşlem yaklaşık 1-1.5 saate kadar sürüyor.

Lazer Dermabrazyon

Erbium lazer ve Co2 lazer sistemleri ile yapılan dermabrazyonlar, mekanik dermabrazyona göre daha kontrollü bir şekilde yapılabiliyor. Ayrıca lazer dermabrazyonda iyileşme süresi mekanik dermabrazyona göre daha hızlı tamamlanıyor.

Cilt soyma ameliyatı sonrasında uygulama bölgesine hafif bir pansuman yapılıyor ya da bol pomad sürülerek açık bırakılıyor. Epitelizasyon 24 saatte tamamlandığından, hasta ertesi gün elini uygulama bölgesine değdirebiliyor.

Şişlikler birkaç günle bir hafta arasında geriliyor. Uygulama alanında kabuklanma olabiliyor. Erkeklerin birkaç gün tıraş olmaması, yara iyileştikten sonra da ilk günlerde makine ile tıraş olması gerekiyor.

Ağrı veya Kanama Yok

Operasyon sonrası ağrı ya da kanama oluşmuyor. Alttan açık pembe renginde, taze, yenilenmiş bir cilt çıkıyor. Bu pembelik zamanla azalıyor ve 10 gün sonra cilt normal rengine kavuşuyor. Uygulama yapılan ve yapılmayan yerler arasında 1 aya kadar uzayan bir ton farkı oluşabiliyor.

Güneş Koruyucu Önemli

Hasta 1-2 hafta sonra işine dönebiliyor. İyileşmenin tam olarak tamamlanması 6 ay sürüyor ve bu süre zarfında mutlaka güneş koruyucusu kullanmak gerekiyor.

Dermabrazyon sonrasında ciltte geçici lekelenmeler, beyazlık ya da kahverengi renk değişiklikleri oluşabiliyor, milia denilen ufak beyazlıklar meydana gelebiliyor fakat kendiliğinden kayboluyor.

Yayınlanma tarihi: 01/01/2018

-

Son Güncellenme: 27/03/2023

Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön