Plak tedavisi görüyorum ve sürecim çok iyi...
Devamını okuİnvisalign (Şeffaf Plak Tedavisi)
Bahar Özbal tarafından yazılmış, Dt. Barış Ünlü tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

İnvisalign (Şeffaf Plak Tedavisi) Nedir?
İnvisalign kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar (aligner) aracılığı ile çarpık dişlerin düzeltilmesi yöntemine verilen addır. Diğer bir deyişle bu yöntemi “Telsiz Ortodontik Uygulama Yöntemi” olarak tanımlamak mümkündür.
İnvisalign Tedavisinin Fiyatı Ne Kadardır?
Bu yönteminin fiyatı, tedavinin süresi, hazırlanacak İnvisalign plaklarının adedi, doktor, klinik ve yöntemin gerçekleştirileceği ilden ile farklılık gösterir. Ortalama olarak bir tedavinin fiyatı 20.000 TL ile 60.000 TL arasında değişir.
İnvisalign Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu tedavi kişiye özel planlanır. Tedavi, bu alanda uzman sertifikasına sahip ortodontistler tarafından yapılmalıdır. Uygulama öncesi genel ağız ve diş sağlığınız ile ilgili tetkikler yapılır. Tedavi gerektiren sorunlar tespit edilirse öncelikle bu işlemler yapılır (dolgu, kanal tedavisi ve benzeri…). Köprü, İmplant gibi uygulamalar ise tedaviden sonra planlanır.
Tedaviye karar verilmesinin ardından doktorunuz 3 boyutlu model çalışmasının yapılabilmesi için panaromik röntgen ve fotoğraf çekimi gibi görüntüleme metotlarına ihtiyaç duyar. Dişlerin alacağı nihai şekil, bilgisayar ortamında mevcut dişlerinizin görünümün düzeltilmesi ile elde edilir. Nihai şeklin onayının ardından tedaviniz için planlanmış adette İnvisalign plaklarının (aligner) üretim aşamasına geçilir. Her bir plak (aligner) 15’er günlük süreçlerde 0,05 mm’lik bir düzeltme hareketi yapmak üzere tasarlanır.
Ortalama bir uygulama süresi 9 ile 15 ay aralığındadır. Bu sürenin uzaması ya da kısalması kişinin diş yapısı ve tedaviye verdiği yanıta göre değişiklik gösterir. 9 aylık bir tedavi için 18; 15 aylık bir tedavi için 30 plak üretilir.
Ortalama bir uygulama süresi 9 ile 15 ay aralığındadır. Bu sürenin uzaması ya da kısalması kişinin diş yapısı ve tedaviye verdiği yanıta göre değişiklik gösterir. 9 aylık bir tedavi için 18; 15 aylık bir tedavi için 30 plak üretilir.
Planlanan tedavi süresi içinde doktor kontrolleri ortalama 2 ayda 1 gerçekleştirilir. 15 günde 1, plaklar kişinin kendisi tarafından değiştirilir. Dişler İnvisalign plak tarafından uygulanan düzeltici baskı ile her periotta biraz daha hareket eder. Plaklar her gün günde en az 18 saat takılmalıdır. Yemek yerken ya da bir şeyler içerken 1-2 saat çıkartılabilir ve dişlerde rahatlama sağlanır.
Plakların her gün düzenli olarak temizliğinin yapılması gerekir. Temizlik ile ilgili detaylı bilgi doktorunuz tarafından paylaşılacaktır.
Plakların her gün düzenli olarak temizliğinin yapılması gerekir. Temizlik ile ilgili detaylı bilgi doktorunuz tarafından paylaşılacaktır.
Tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi bu tedavi sonlandıktan sonra dişlerin iç tarafına dişlerde olası bir şekil bozukluğunun gelişmesini önlemek için ince bir tel takılır. Bu koruyucu tel 2 sene boyunca ağzınızda kalır.
İnvisalign Benim İçin Doğru Tedavi Midir?
- Bu tedavi, genç, erişkin hemen her yaş grubundan kişilere uygulanabilir bir yöntemdir. Çocuklarda, süt dişlerinin düşürülmesinin ardından ikinci büyük azı dişinin çıkışına kadar ana dişlerin tamamlanması beklenir. Ortalama 13-14 yaş civarı çocuklar bu tedavi için uygun aday sınıfına girer.
- İnvisalign Tedavisi; implant, köprü, dolgu ve kron kaplama gibi işlemlere tabi tutulmuş kişilerce de tercih edilebilir bir uygulamadır. Hatta eksik dişiniz olsa bile bu tedaviyi alabilirsiniz.
- Orta ve hafif derecede diş çarpıklığına sahip dişler bu yöntem ile uygulama edilebilir. İleri derecede çarpık dişler, diş çekimli Ortodontik Tedavisi süren dişler gibi sorunlu dişlerin bu yöntemle istenilen sonuca ulaşıp ulaşmayacağının belirlenmesi ancak doktor muayenesinden sonra netleşir.
İnvisalign Tedavisi Benim İçin Neden Uygun Değildir?
Süt dişi çocukları, süt dişi düşürülmüş ama henüz ana dişlerin sürümü tamamlanmamış çocuklar bu tedavi için uygun aday değildirler.
Bu yöntemin düzeltme yapamadığı bazı diş hareketleri vardır. Bu diş hareketlerinin sizin uygulamanızı kapsayıp kapsamadığı ancak Ortodontik kontrol sonrası ortaya çıkar. Yöntemin gerçekleştiremediği diş hareketlerinin söz konusu olduğu kişiler bu tedavi için uygun aday değildirler.
İnvisalign Ağrılı Bir Tedavi Midir?
İnvisalign Yöntemi, diş teli tedavisine göre çok daha konforlu bir yöntemdir. Tel ve braketlerin ağız içine verdiği rahatsızlıklar bu tedavide söz konusu değildir. Uygulama sürecinin ağrı boyutu, her bir plağın takılmasında yaşanan baskılama kaynaklıdır. Alışma gerçekleştikçe rahatlama sağlanır.
İnvisalign Tedavisi İçin Doğru Doktoru Nasıl Belirlerim?
Bu yöntem, İnvisalign sertifikasına sahip Ortodonti alanında uzman bir Ortodontist tarafından yapılmalıdır. Tedavinin planlanma aşamasında makul beklentiler içinde olmak, dişlerinizin alacağı nihai şekil ile ilgili sizi anlayan ve dinleyen bir hekim ile yol almak önemlidir.
İnvisalign Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Bu yöntemde baskı ve hassasiyet en çok dile getirilen şikayetlerdendir. Bunun dışında tespit edilen bir yan etki ya da şikayet yoktur.
Size özel hazırlanan plakların günlük bakımını yapmadığınız taktirde koku sorunu yaşanabilir. Böylesi bir durumla karşılaşmamak için her akşam düzenli olarak yardımcı bir dezenfektanla (doktorunuz tarafından önerilecektir) steril hale getirilmiş su içinde bekletip sonrasında ılık su altında yıkama yaparak İnvisalign plağınızı temizlemelisiniz.
Kaynaklar
- https://www.bayleydental.com/what-is-invisalign/, https://aosmiles.com/life-with-invisalign/#:~:text=To%20remove%20aligners%2C%20on%20one,to%20completely%20remove%20the%20aligner.
- https://www.youtube.com/watch?v=3wIk7xDmlHg, https://www.youtube.com/watch?v=KYSH5GXjP1k&t=199s
- https://www.sosbraces.com/invisalign-express-good/#:~:text=Invisalign%20Express%20uses%20the%20same,straighten%20teeth%20and%20correct%20malocclusions
- https://www.fineorthodontics.com.au/blog/how-long-it-takes-to-notice-a-difference-with-invisalign/#:~:text=The%20invisalign%20treatment%20will%20take,as%20little%20as%206%20weeks
Yayınlanma tarihi: 01/01/2018
-
Son Güncellenme: 20/10/2023