Diş Beyazlatma, diş minesi ve dentin tabakasında meydana gelen renk değişimlerinin giderilmesi, Diş Beyazlatma jelleri ile gerçekleştirilen uygulamalarla dişe sağlıklı beyaz görünüm kazandırılması işlemine verilen addır.

Dişlerdeki Renk Değişimi Neden Olur?
Dişin iç yapısında yani dental bölümde meydana gelen renklenmeler genellikle dişlerin oluşum aşamasında meydana gelen yapısal bozukluklarla alakalıdır.

Ayrıca aşırı Florid kullanımı, belli başlı bazı ilaçların kullanımı (örneğin; tetrasiklin içerikli ilaçlar), diş travmaları (örneğin bir kazada alınan darbe gibi) ve yaşa bağlı faktörlere bağlı olarak (yaş ilerledikçe diş yapısı incelmeye başlar) dişin iç yapısında renk değişimleri yaşanabilir.

Dişin dış yapısında yani diş minesinde meydana gelen renk bozulmaları ise daha çok tüketilen yiyecek ve içeceklerden kaynaklanır.

Renkli ve asitli içecekler, kahve, çay, kırmızı şarap gibi içecekler; salça, ketçap gibi boyalı gıdalar, koyu renkli meyveler (çilek, böğürtlen, dut gibi), çikolata, sigara kullanımı diş minesinde ve diş yüzeyinde lekelenmelere neden olur.

Uygulamada seçilecek yöntem, işlemin yapılacağı il ve klinik, kullanılan malzeme ve işlemin süresine göre farklılık gösterir. Ortalama bir diş beyazlatma tedavisinin fiyatı 2.000 TL ile 4.000 TL arasında değişir.

Diş Beyazlatma Uygulamaları, ev ve ofis tipi diye adlandırılan iki yöntem altında gerçekleştirilir.
          1. Ev Tipi Diş Beyazlatma: 
Diş hekimi tarafından kişiye özel hazırlanmış diş kalıplarının, beyazlatıcı özellikte jel ile birlikte kullanılarak ev ortamında uygulanan beyazlatma işlemidir. 1 ile 4 hafta süresince kişinin genellikle gece yatarken, günde en az 4 saat boyunca diş hekimi tarafından önerilen şekli ile kalıpların diş üzerine yerleştirilmesiyle beyazlama sağlanır.
          2. Klinik Tipi Diş Beyazlatma:
Diş hekimi tarafından klinik ortamında gerçekleştirilen ortalama 1 saat gibi bir sürede 2-3 tona kadar diş yüzeyinde beyazlama sağlayan uygulamadır. Fototermal (Isıl Işık) ve Fotokimyasal (Kimyasal Işık Uygulaması) özellikte lazer ile beyazlatıcı özelikte jelin aktive edilmesi ile gerçekleştirilen işlem sonrası Florid uygulaması yapılarak diş mineleri güçlendirilir ve diş çürümelerine karşı koruyucu önlem alınır.

Uygulamalarda kullanılan malzemelerin bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Yine aynı şekilde uygulama diş yüzeyinde aşınma ya da incelme gibi yapısal değişikliklere neden olmaz.

Bu işlem diş rengini beyazlatmaya yönelik sonuç odaklı bir işlemdir. Uygulamanın hemen ardından sonuç alınmakta, uygulamanın yapıldığı dişlerde 2-3 tona kadar beyazlama sağlanmaktadır.

Bu işlem dişlerdeki renklenmelerde sorun olan, 16 yaşından büyük herkes için doğru işlemdir. Elbette diş hekiminizle görüşülerek bu karar verilmelidir. 

Diş Beyazlatma İşlemi Benim İçin Neden Uygun Değildir?
  • 16 yaşından küçük, henüz ağız ve diş sağlığı gelişimin tamamlamamış çocuklar
  • Hamile ve emzirme dönemindeki kişiler
  • Hassas diş ve diş eti sorunu olan kişiler,
  • Ürün ve peroxide (Diş Beyazlatma etken maddesi) alerjisi olanlar
  • Ağız sağlığı bozulmuş, çok sayıda çürük ve diş eti problemi olan kişiler,  
  • Oral (ağız) kanseri teşhisi konmuş kişiler,
diş beyazlatma işlemi için uygun değildir.

Hayır, gerek işlem sırasında gerek sonrasında kişi hiç bir acı, ağrı hissetmez.

İşlemin ömrü 3 yıldır. Ancak bu süre kişinin yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak kısalabilir, böyle bir durumda tedavi, işlemi takip eden bir yıldan az olmamak kaydıyla yinelenebilir.

Diş Beyazlatma İşlemi dört mevsim tekrar edilebilir bir uygulamadır.

  • İşlemden sonra sıklıkla soğuk sıcak hassasiyeti gözlemlenebilir.
  • Bu tedavilerde bazı kişilerde diş etlerinde renk değişimi bazı kişilerde ise diş etinde tahriş meydana gelebilir.
  • Evde uygulanan işlemlerde kişinin beyazlatıcı içerikli jeli önerilen süreden fazla uygulaması; diş minesinde aşınmaya neden olur.

Yayınlanma tarihi: 01/01/2018

-

Son Güncellenme: 20/10/2023

Diş Beyazlatma Öncesi & Sonrası Fotoğrafları


Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön