PRP yaralanmış zarar görmüş hemen her bölgenin tedavisine olanak tanıyan bir uygulamadır.
 

Yüz, boyun, dekolte, el ve ayakların sırt tabakasında cildi gençleştirmek için; saç dökülmesi tedavilerinde, çatlak, leke, sivilce ve sivilce izi gibi sorunların iyileştirilmesinde PRP tedavisi kullanılabilir.

PRP fiyatları uygulamanın yapılacağı bölge, seans sayısı gibi kişiye özel detaylara bağlı değişkenlik gösterir.  PRP fiyatlarına etki eden bir diğer unsur da PRP işleminin yapılacağı klinik veya hastane ortamının lokasyonudur.

Estetik amaçlı PRP uygulamaları hem SGK hem de özel sigortalar tarafından karşılanmazken, sağlık amaçlı PRP uygulamaları için bazı devlet hastaneleri ve araştırma hastanelerinde SGK güvencesi ile yaptırılabiliyor.

 

PRP fiyatları seans başı ücretlendirme ile fiyatlandırılıyor. Estetik amaçlı bir PRP uygulamasının ortalama fiyatı 4.000 TL ile 10.000 TL aralığında değişiyor.

PRP, genel hatlarıyla kişinin kendisinden alınan kanın trombosit yönünden zengin kısmının ayrıştırılması ile elde edilen plazmanın özel işlemler ile kişinin sorunlu bölgelerine uygulanarak tedavi sağlanmasıdır.

Kandaki trombositler görevleri itibariyle iyileştirici yapıya sahiptirler. Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen hasar tamiri ve kanamanın durdurulması trombositler tarafından yapılır. PRP hasarlı bölgeye mevcudun üzerinde trombosit takviyesi yapma esasına dayanır.

 

PRP tedavisi ortalama 30 dakika içinde tamamlanan medikal bir uygulama. Uygulama adımları; 

1- 20 cc boyutunda enjektöre pıhtılaşma önleyici bir madde olan Antikoagülan konur.
2- PRP tedavisi yapılacak kişinin kanı içinde Antikoagülan bulunan enjektöre çekilir. Burada amaç kanı pıhtılaştırıcı özellikteki trombositlerin serbest kalmasıdır.
3- Santrifüj aşamasına geçilir. Bu işlem adımlarının tamamında kişiden alınan kanın hava ile temas etmemesine dikkat edilir. Satrifuj 8 dakika içinde tamamlanır.
4- Vortex etkisi diye anılan bu işlem adımında kandaki trombositler diğer kan hücrelerinden ayrıştırılır.
5- Elde edilen trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma yani PRP şırıngaya alınır.
6- Son adım PRP’nin tedavi edilecek bölgeye uygun şekilde enjekte edilmesiyle tamamlanır. 

PRP sonrası iyileşme sürecinde ilk gözlemlenen kişinin cildindeki canlanma ve sağlıklı parlaklıktır. PRP sonrası iyileşme sürecinde PRP uygulanan bölgede enjeksiyon girişi kaynaklı kızarma ve benzeri şikayetler gözlemlenebilir. PRP sonrası, işlemin kişi üzerindeki etkisi ortalama 3-4 hafta içinde gözle görülür hale gelir. PRP uygulaması sonrası kişi günlük yaşantısına hemen dönüş yapabilir.  

Morluk, kanama gibi şikayetlerin yaşanmaması için kişinin kan sulandırıcı ilaç ve yiyeceklerden uzak durması, enjeksiyon noktalarına ve PRP uygulanan bölgeye buz kompresi yapması önerilir.

18 yaş üzeri sağlık sorunu olmayan herkes PRP tedavisi için uygun adaylardır. PRP’nin sağlık sorunları nedeniyle uygulanması gerekiyorsa doktorun önerisine bağlı 18 yaş sınırı beklenmeksizin tedavi gerçekleştirilebilir. 
 

  • Yüz, boyun, dekolte, el ve ayak sırtları gibi bölgelerde yaşlanma izleri başlamış ve estetik müdahaleye ihtiyaç duyan sağlıklı bireyler;

  • Cilt yüzeyinde kırışıklık ve çökme sorunu gözlemlenen kişiler,

  • UV ışınlarının zararlı etkileriyle deformasyona uğramış cilde sahip kişiler,

  • İyileşmesi uzun süren yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü kişilerin iyileştirilmesi,

  • Saç dökülmesi sorununa sahip kişiler

için PRP uygulaması uygun tedavi yöntemidir.

PRP tedavisi yaptıracak kişilerin 18 yaşından büyük ve sağlık sorunu olmayan bireyler olması gereklidir.

  • Düşük trombosit sayısına sahip kişiler yani “Trombositopenisi” hastaları;

  • Kan fibrinojen düzeyi (Hipofibrinojenemisi) normalden düşük kişiler;

  • Kan sulandırıcı kullanmak zorunda olan kişiler,

  • Kanında pıhtılaşma sorunu olan kişiler,

  • Ateşli hastalığı olan kişiler,

  • Hamileler ve emzirme dönemindeki kişiler,

  • Sepsis, akut ve kronik enfeksiyonu olan kişiler,

  • Kronik karaciğer patolojisi olan kişiler,

  • Kanser tedavisi altında olan ya da kanser  tedavisi  görmüş kişiler,

PRP tedavisi için uygun değildir.


 

1- PRP tedavisinden 3-4 gün önce bazı ilaçların kullanımı sonlandırılmalıdır. 

  • Kan sulandırıcılar

  • Hormon ilaçları

  • Grip tedavisinde kullanılan ilaçlar

  • Ağrı kesici nitelikli ilaçlar

  • Antidepresanlar

2- Aynı ilaçların kullanımı için PRP tedavisinden sonra bir süre beklenmesi önerilmektedir.

3- PRP tedavisinden sonra, işlemi takip eden bir kaç gün süresince işlem yapılan bölgeye soğuk buz kompresi önerilmektedir.

4- PRP tedavisi süresince ve hemen sonrasında güneş ışınlarından cilt korunmalı, solaryum, güneş banyosu gibi UV ışınlarına maruz kalınacak aktivitelerden kişi kaçınmalıdır.

5- PRP tedavisinden sonra uçak ile yapılacak seyahatlerin seansı takip eden 7 gün boyunca yapılmaması önemlidir.

PRP tedavisinin kaç seans planlanacağı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Seans sayısına etki eden bir diğer unsur da tedavinin türüdür. Bu iki etkiye bağlı değişiklik göstermekle beraber PRP tedavisi 3-6 seans aralığında sonuç verir.

Seans aralıklarının uzunluğu da yine tedavinin türü ile ilgilidir. Genellikle PRP seansları 2-3 hafta aralıklarla planlanır. Mezoterapinin eşlik ettiği PRP uygulamaları 15 günde bir 3-4 seans planlanır, ortalama 10 ay ara verdikten sonra aynı tedavi tekrar edilerek süreç sonlandırılır.

 

Dolgu ve mezoterapi ile birlikte planlanan PRP tedavisinde PRP uygulaması 21-28  günde bir toplam 3 seans planlanır. Seans bitiminin takip eden 6. ayda doktor tarafından uygulamanın başarısı kontrol edilir ve gerekli durumlarda aynı seans 6 ay sonra tekrar edilir.
 

Özel durumlar dışında PRP destek tedavileri en erken 1 - 2 yıl sonunda tekrar edilebilir. Özel durumların (sigara kullanımı, menapoz süreci, yoğun UV ışınları olan bölgelerde yaşam…) olduğu koşullarda PRP seansları 7-8 ayda bir tekrar edilir.

PRP tedavisi kişinin kendi kanından üretilen enjeksiyonlarla yapıldığı için alerjik herhangi bir reaksiyon oluşmaz. PRP tedavisinde enfeksiyon riski de çok azdır. Uygulamanın kişinin uzmanları tarafından doğru ortamda, tek kullanımlık donanımlarla gerçekleştirilmesi enfeksiyon riskini ortadan kaldıran unsurlardır. Medikal bir uygulama olmasından dolayı PRP mutlaka hastane ya da tam donanımlı klinik ortamında yapılmalıdır.

PRP uygulaması sonrası iğne girişlerinin olduğu bölgelerde kısa süreli morluklar gözlemlenebilir. Bu geçici bir durumdur, sağlık açısından sorun oluşturmaz. Düzenli buz kompresi ile ilk hafta içinde kendiliğinden düzelir.

PRP tedavisi öncesi PRP uygulanacak bölge anestezik etkiye sahip kremlerle bölgesel uyuşma sağlanır. İğne girişinin olduğu bölgelerde hafif rahatsızlık hissi olmakla birlikte genellikle ağrısız bir işlemdir. Ağrı eşiği yüksek kişilerde rahatsızlık hissi olmazken bu durum kişiden kişiye farklılık gösterir.

Yayınlanma tarihi: 15/05/2017

-

Son Güncellenme: 20/04/2023

Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön