Pandemi, Sağlık Turizmi, Geçmiş ve Gelecek


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Pandemi, Sağlık Turizmi, Geçmiş ve Gelecek

Koronavirüs salgınından önce sağlık turizmi, gelişmekte olan birçok ekonomide, oldukça önemli bir endüstriydi. Pandemi, maalesef çok büyük bir gerileme yaşattı fakat uzmanlar, tekrar eski haline döneceği konusunda hem fikirler. 
dünyada sağlık turizmi

Son on yılda sağlık turizminde gerçek anlamda bir patlama yaşandı. 2018 yılına kadar küresel pazar yılda 58,6 milyar dolar kazanıyordu ve 2019'da %11,7 yıllık büyüme oranına sahipti ve 2026 yılına kadar 142,2 milyar doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyordu.

Sağlık turizminde, pandemiden önce özellikle yüksek gelirli ülkelerin vatandaşları, kaliteli ve nispeten uygun fiyatlı sağlık hizmetleri seçeneklerine teşvik edildi. Cazip bir yerde yapacakları tatil ve tıbbi tedaviyi birleştirme fikri, hemen herkesin hoşuna gidiyordu.

medikal turizmÖzellikle Asya kıtasındaki ülkeler bir süredir, sağlık turizmi için oldukça popüler bir bölge haline gelmişti. Devletlerin bu konuya destek çıkması, medikal turizm yapmak isteyen pek çok kuruluşun da önünü açtı diyebiliriz.

Örneğin Tayland'da, Halk Sağlığı Bakanlığı, Sağlık ve Sağlık Hizmetleri Merkezi kurarak 2016’dan 2025 kadar uzanan stratejik bir hedef belirledi ve bölgesel bir lider olmak için son hız çalışıyorlardı.

Yine aynı şekilde Hindistan’da yabancı hastaya tıbbı vize gibi farklı çalışmalar yaparak daha fazla yabancı hastayı ülkesine çekmeye çabaladı.

Diğer bölgelerdeki hükümetler de benzer şekilde bu büyüyen segmentten yararlanmak için harekete geçti. Örneğin bizim ülkemizde de 2015 yılında Türk Hava Yolları, tedavi için Türkiye'ye gelenlere uçuşlarda %50 indirim yaptığını duyurmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri ise tıp turizmini kolaylaştırmak için bir vize politikası uyarladı. Tedavi masraflarına ek olarak, hastalar ve aileleri için boş zaman etkinliklerini planlayarak, bir sağlık turizmi yolculuğunun her yönünü kapsayan paketler sunmaya başladı.
birleşik arap emirliklerinde sağlık turizmiÖzellikle Dubai, son yıllarda medikal turizm lideri olarak görülüyor. 2016 yılında Dubai Healthcare City serbest bölgesini yöneten Dubai Healthcare City Authority, DHCA tarafından lisanslı sağlık tesislerinin DCCA'nın serbest bölgelerine yerleşmesine izin vermek için Dubai Creative Clusters Authority (DCCA) ile bir anlaşma imzaladı.

Bu, sağlayıcıların operasyonel kapsamını önemli ölçüde genişletti, onlara daha geniş bir müşteri tabanına erişim sağladı ve serbest bölgenin önemli bir unsuru olarak konumlandırdı. Bu gelişmelerin ardından BAE, genel olarak sağlık turizminden 2014 yılında 2,2 milyar ABD doları elde etti.

Yalnızca Dubai, 2019'da sağlık turizmi girişlerinde %4'lük bir artış yaşadı. 2021 yılına kadar yılda 500.000 medikal turisti ağırlamayı hedefliyorlardı.

Nitekim Dubai, geçen yıl temmuz ayında Uluslararası Sağlık Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan 2020-2021 Medikal Turizm Endeksi'nde 46 pazar arasında altıncı sırada ve ikinci yılda MENA bölgesinde birinci sırada yer aldı. Komşuları Abu Dabi dokuzuncu ve Umman 13. sırada bulunuyor.

Bu arada Hindistan’a, 2019'da yaklaşık 700.000 kişi tıbbi vize ile ülkeye girdi, bu da yabancı turistlerin % 6,9'una denk geliyor.

Covid-19'un Etkisinden Kurtulmak

Ulusal kilitlenmeler ve uluslararası seyahat yasakları, geçen yıl küresel turizm endüstrisini yok etti ve medikal turizm bundan en ciddi şekilde etkilenen segmentlerden biri oldu.

Örneğin, Tayland'ın ana sağlık turizmi sağlayıcılarından biri olan Bangkok'taki Bumrungrad Uluslararası Hastanesi, 2020'nin ikinci çeyreğinde gelirinde yıllık %94 düşüş olduğunu bildirdi.

Bununla birlikte, salgın öncesi görülen seviyelere geri dönmek biraz zaman alacak olsa da, dünya çapında çeşitli kurumlar, kendi ülkelerinde sektörü yeniden başlatmak için tedbirler uygulamaktadır.

OBG'nin geçen yıl eylül ayında tahmin ettiği gibi, Dubai bunun ön saflarında yer alıyor ve şu anda giderek daha fazla sayıda medikal turisti ağırlamaya başladı.

BAE federal hükümetinin salgını ele alması, bunun arkasındaki ana faktördür ve ülke, aralık ayında Londra merkezli danışmanlık şirketi Brand Finance tarafından yayınlanan Global Soft Power Endeksinde bölgedeki en Covid-19- için en güvenli ülke olarak duyrulmuştur.

Buna paralel olarak Covid-19 uyumluluk sertifikalarında küresel bir artış yaşandı. Alman sağlık hizmetleri akreditasyon sağlayıcısı Temos tarafından geçen yıl başlatılan ve hastanelerin ve kliniklerin gerekli standartları karşıladığını doğrulayan Uygunluk Sertifikası: COVID-19 Safe'i uygulamaya soktu.

Bu tür önlemlerin yanı sıra, teletıp da önemli bir büyüme görüyor ve birçok hastane, online seyahat öncesi tanı ve seyahat sonrası konsültasyon olanaklarını genişletiyor.

Bu tür çözümler gerçek bir ziyaret kadar değerli olmasa da, potansiyel müşterilerle iletişimi sürdürmeye hizmet ediyor.
sağlık turizmi
Küresel medikal turizm şüphesiz 2020 yılında koronavirüs salgını nedeniyle darbe aldı. Fakat bundan sonra aşıların da devreye girmesiyle 2022 yılının tekrar sağlık turizmi için eskisi gibi olacağı öngörülüyor.

Sizlere farklı ülkelerde sağlık turizminde bugüne kadar neler yapıldığını, özellikle ülkelerin plastik, estetik cerrahi sağlık turizminde hastalara neler sunduklarını detaylı bir şekilde anlattığımız bir dosya hazırladık. Aşağıdaki ülkelere tıklayarak, farklı ülkelerin sağlık turizmi detaylarını inceleyebilirsiniz.


Yayınlanma tarihi: 02/04/2021

-

Son Güncellenme: 25/10/2023

Başa Dön