İspanya'da Sağlık Turizmi


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

İspanya'da Sağlık Turizmi

İspanya'yı düşündüğümüzde boğa güreşleri, bol Akdeniz iklimi, güneş, plajlar ve elbette Antoni Gaudi'nin mimarisini aklımıza getiririz ancak, bu harika ülkede göründüğünden çok daha fazlası var. İspanya, dünyanın her yerinden hastalara ucuz ve mükemmel tıbbi tedavi sağlayan birinci sınıf bir sistemin temelini atarak, son yıllarda gerçek anlamda öne geçti. İspanyol sağlık sistemi hem hükümetin hem de tıp uzmanlarının gurur duyduğu başarılı bir ilerleme kaydetti. Amerikalı ve özellikle İngiliz hastalar İspanyol tıbbi hizmetlerinin geniş yelpazesinden çok fazla yararlanmaktadır.

ispanya bayrağı ve doktor

Dünya Sağlık Örgütü sıralamasına göre İspanya, Avrupa'nın en iyi sağlık sistemi sağlayıcıları arasında yedinci sırada yer alıyor. Raporda ayrıca Avrupa'daki bakım kalitesinden memnuniyet verilerinde ise ikinci sırada bulunuyorlar. İspanya, hastanelerini modernize etmek ve sağlık profesyonellerinin eğitimini iyileştirmek için çok çalıştı. Tüm bu çabalar da sonuç verdi, İspanya'da sağlık turizminde bir artışa yol açtı. Elbette burada anlattıklarımızın hepsi pandemi öncesi dönem.

İspanyol hükümetinin GSYİH'sinin yaklaşık yüzde 10'unu sağlık hizmetlerine harcadığı tahmin ediliyor. Ülkede 1000 kişiye yaklaşık dört doktor düşerken, doktor sayısı açısından Avrupa Birliği'nde 6. sırada yer almaktadır. İspanya ayrıca belirli profesyonel sağlık hizmetleri segmentlerinde muazzam bir büyüme kaydetmiştir. Örneğin hemşire, diş hekimi ve eczacı sayısı büyük ölçüde artmıştır. İspanya'nın İngiltere ve Portekiz gibi ülkelere sağlık profesyonelleri tedarikçisi olduğu zamanlar vardı, ancak İspanya'da sağlık hizmetlerine olan talebin artmasıyla birlikte, giderek daha fazla profesyonel kendi ülkesinde kalmaya başladı.

medical tourism

750'den fazla hastane, mevcut 1,21 milyon yatak ve yılda 2,4 milyon ameliyat gerçekleştirebilen 450,000 klinisyen…  Ayrıca ülke tüm bunlarla birlikte ameliyat sonrası bakım konusunda da olağanüstü bir üne sahip. Tüm bunlar her yıl artan oranlarda milyonlarca hastayı İspanya'ya çekiyor.

Sağlam bir sağlık politikasına sahip olan İspanyol Ulusal Sağlık Servisi, birçok yönüyle İngiliz sağlık sistemi ile benzer şekilde çalışıyor. İspanyol sağlık sistemi tüm sosyal kategorilere temel bakım sağlıyor ve bu özel sistem, hastalara her ay daha yüksek bir oran ödeme şartıyla, sağlık sigortası programlarını yükseltme seçeneği sunuyor.

İspanya'da Sağlık Turizmi ve Rakamlar

ispanya bayrağı üzeri steteskop

İspanya'da medikal turizm, bazılarına göre dünyanın en iyileri arasında yer alan ve hatta Birleşik Karalık’takilere rakip olan çok çeşitli tıbbi tedavileriyle kabul görmektedir. Barselona ve Madrid, dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri olmayan olağanüstü bir hastane ağına sahiptir. Ayrıca İspanya, son teknoloji tesislere sahip birinci sınıf bir omurga cerrahisi merkezine sahip olmaktan da büyük gurur duymaktadır.

İspanya, estetik cerrahi, ortopedik cerrahi, diş hekimliği, göz ve bariatrik cerrahi dahil olmak üzere çeşitli sağlık uzmanlık alanlarında ve kaliteli hizmetleriyle de ün salmış durumda. İspanya'da tıbbi tedavilerin maliyetleri, prosedür ve ilişkili tedavi açısından farklılık gösterir. Ancak uzmanlar, hastaların İspanya'da tıbbi hizmetlerden yararlanarak %30 ila 70 arasında tasarruf sağlayabileceğini söylüyor. Örneğin, Birleşik Krallık ‘ta burun estetiğinin fiyatı yaklaşık 3000- 4.000 GBP iken, İspanya'da benzer bir prosedür 2.400 GBP'dir.

Genel olarak İspanya'daki estetik ameliyatlar İngiltere'dekinden yaklaşık %60 daha ucuz. Diz veya kalça protezi ameliyatları ise İspanya'da İngiltere'dekinin yarı fiyatına mal oluyor. Medikal Turizm Derneği'nin İspanya medikal turizmi ile ilgili yayınladığı istatistiki verilere göre, 2019 yılında dünyanın her yerinden 40 bine yakın turist sağlık tedavisi için İspanya'yı ziyaret etti ve toplamda 30 milyon Euro’ya yakın harcama yaptı.

ispanya bayrağı üzeri maskeli doktor

Endülüs İş Konfederasyonu'nun sağlık bölümü başkanı María Luisa Mesa, her yıl ziyaretçilerin çeşitli tedavi çözümleri için İspanya'ya geldiğini ve bunların yüzde 70'inin çoğunlukla tekrar gelmiş olan ziyaretçiler olduğunu belirtiyor.

Genel olarak, İspanya'da medikal turizmdeki büyümenin, ülkedeki sağlık hizmetlerinin kalitesindeki mükemmelliği gösterdiği açıktır. Giderek daha fazla insan tıbbi nedenlerle İspanya'ya seyahat ettikçe, hizmetlerini iyileştirmek ve artan tıbbi talepleri karşılayabilmek için sağlık uzmanlarının, tıbbi hizmet sağlayıcıların ve tıbbi eğitim fırsatlarının sayısında da bağlantılı olarak bir artış oluyor.

Sağlık turizmi konusunda diğer ülkelerdeki gelişmeler için aşağıdaki bloglarımızı okuyabilirsiniz:


Yayınlanma tarihi: 25/02/2021

-

Son Güncellenme: 22/09/2021

Başa Dön