Türkiye'de Sağlık Turizmi: Türkiye Neden Bir Estetik Üssü Oldu?


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Türkiye'de Sağlık Turizmi: Türkiye Neden Bir Estetik Üssü Oldu?

Bozulmamış Akdeniz ve Ege plajları ve mimari harikaları ile tanınan Türkiye, estetik tedaviler için de yabancı turistin gözdesi konumunda…

Hastalar, ucuz fiyat performansı ve işlemlerin hızı nedeniyle özellikle saç ekimi gibi uygulamalar için Türkiye'ye geliyor. İstanbul sokaklarında kırmızı, kafa derisi şişmiş, burnu sargılı erkekler, cerrahi korse ile dolaşan kadınlar görmek mümkün.

Dünyada On Binlerce Erkek İçin “Türkiye'ye Gitmek” Erkek Tipi Kelliğe Son Vermek İçin Kullanılan Bir Tabir Haline Geldi

saç ekimi istanbul
Türkiye'den Batı Avrupa'ya ya da Amerika Birleşik Devletleri'ne dönüş uçuşları, genellikle diğer yolcularla göz temasından kaçınan sargılı insanlarla dolu.

Dolgular, botoks tedavileri ve rinoplastiler de görünüşlerini değiştirmek isteyen turistler için popüler prosedürlerdir.

Uygun fiyatlar, vizesiz giriş ve Batı Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa'nın çoğundan kısa uçuş mesafeleri, tıbbi ve kozmetik prosedürleri yaptırmak için Türkiye'yi ziyaret etmenin cazibesini artırıyor.

Bazı uzmanlar, etik olmayan pazarlama taktiklerine, vaatlerle uyuşmayan sonuçlara ve yasal koruma eksikliğine işaret etse de sağlık turizmi araştırmaları yapan bir kuruluş olan Sınır Ötesi Hastalar'a (PBB) göre, ülke yalnızca İstanbul'da kayıtlı 600 klinikle dünya çapında medikal turizm için ilk on destinasyondan biri.

Yerel basında çıkan haberlere göre , büyük çoğunluğu Arap ülkelerinden olmak üzere 100.000'den fazla insan yalnızca saç ekimi işlemleri için ülkeyi ziyaret ediyor.

Ancak Kozmetik ve Diğer İşlemlerin Türkiye'deki Popülaritesinin Tek Nedeni Fiyat Değildir

medikal estetikTedavinin hızı, iki ucu keskin bir kılıç gibi hizmet etse de başka bir faktördür.

Örneğin kilo verme ameliyatları, yalnızca aşırı durumlarda, vücut kitle indeksi 40 veya daha fazla olan, yani aşırı derecede obez olan kişiler için de tedaviler mevcut. Fakat bu operasyon diğerleri gibi 1 gün içinde olup bitmiyor.

Devam etmeden önce, hastalar, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve düzenli kontroller de dahil olmak üzere, ameliyattan sonra sıkı bir uzun vadeli takibi kabul etmelidir. Uygun kişiler için bile tedavi için bekleme süresi yıllarca sürebilir.

Kozmetik prosedürler konusunda uzmanlaşmış İngiltere merkezli bir tıbbi kolaylaştırma şirketi olan WeCure'un kurucu ortağı ve CEO'su Emre Atçeken, hastaların genellikle prosedürlerini bir an önce yaptırmaya hevesli olduklarını ve onları yurtdışından randevu almaya teşvik ettiğini söylüyor. 

Middle East Eye'a “Burada Birleşik Krallık'ta, en son NHS istatistiklerine göre acil olmayan hastane tedavileri ve prosedürleri için yaklaşık altı milyon insan bekleme listesinde” dedi.

“Tanıdığımız birinin hayati bir operasyon için altı aydan fazla beklemek zorunda kaldığını duymak bizim için çok yaygın bir hikaye, oysa Türkiye'ye giderseniz ortalama olarak iki ila dört hafta arasında olur.”

Sosyal Medya ve Medikal Turizm

sosyal medyaSaç dökülmesinden, kilo alımından veya çevrimiçi görünümleriyle ilgili güvensizlikten bahseden herkes, sorunlarına ekonomik ve bazen mucizevi çözümler vaat eden Instagram veya Google reklamlarıyla bombalanmış olabilir.

Türkiye’de medikal ve kozmetik turizminin popülaritesinin bir nedeni de sosyal medya reklamcılığıdır.

Bu eğilim, kendi prosedürleri hakkında halka açılan ünlülerin eğlence haberleriyle birleşiyor.

Saç ekimi futbolcular arasında çok popüler, Wayne Rooney 2011'de saç ekimi olduğunu doğruladı ve Emirlik şarkıcısı Hussain Al Jassmi 2010'da dramatik kilo kaybını gastrik bypass'a bağladı.

İngiltere merkezli 22 yaşındaki sosyal medya içerik yaratıcısı ve klinik sahibi Selena Marianova, sosyal medyanın cerrahi iyileştirmeleri düşünen bireyler üzerinde "inkar edilemez bir etkisi" olduğunu söylüyor.

300.000'den fazla kez izlenen bir YouTube videosunda Marianova, deneyimini takipçilerine anlatıyor. Bilgi paylaşarak diğer insanlara yardımcı olmak istediğini, ileri tıp teknolojisi ve deneyimli doktorları nedeniyle ameliyat için Türkiye'yi seçtiğini söylüyor.

2019 yılında rinoplasti için İstanbul'a gelen Marianova, ancak gençlerin herhangi bir cerrahi iyileştirmeye geçmeden önce kim olduklarından emin olmaları gerektiği konusunda uyardı.

“Plastik cerrahi hafife alınmamalı” diyor. “Bir içerik yaratıcısı olarak, kendimin 'geliştirilmesi' gereken kısımlarını tam olarak tespit etmemek son derece zor çünkü sürekli olarak videolarda, fotoğraflarda ve aynada kendime bakıyorum, bu da zihinsel olarak çok yorucu olabiliyor.”


Yayınlanma tarihi: 10/06/2022

-

Son Güncellenme: 03/11/2023

Başa Dön