Estetik Cerrahi Eskiden Sessizdi, Z Kuşağı Oyunu Bozdu


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Estetik Cerrahi Eskiden Sessizdi, Z Kuşağı Oyunu Bozdu

26 yaşındaki influencer Jazmyn Smith, Şubat ayında meme büyütme ameliyatı olduğu gün 240.000'den fazla TikTok takipçisi onu merakla izledi.

Zira ameliyattan hemen önce, 1,3 milyon görüntüleme alarak, anestezinin etkisi altına nasıl girdiğini paylaştı. O günün ilerleyen saatlerinde Manhattan'daki dairesinde tavuk nuggetlarıyla ziyafet çektiği TikTok'u ise 260.000'den fazla görüntülendi.

TikTok'ta gezinirken, her zamankinden daha fazla bir şekilde genç içerik oluşturucuların estetik yolculuklarına şahit oluyoruz.  "Hot Girl Talks" podcastinin sunuculuğunu yapan Halley Kate, bu yılın başlarında gıdısına yaptırdığı liposuction sürecini an be an TikTok’ta paylaştı.

Bir diğer TikTok yıldızı Alix Earle, kendi deyimiyle " meme yıl dönümü" işleminin 1 sene sonraki halini 5 milyondan fazla takipçiyle kutladı.

"275 cc, orta profil yaptım" dedi ve makyajını yaparken implantlarının boyutu için şu yorumu yaptı: "Yalan söylemeyeceğim, keşke biraz daha büyük yaptırsaydım."

Plastik Cerrahinin Başlangıçtaki Amacı İyileştirmekten Çok Yeniden Yapılandırmaktı

gençlerde estetikBirinci Dünya Savaşı sırasında doktorlar, harap olmuş burunları ve parçalanmış çeneleri düzeltmek için yöntemler geliştirdiler ve savaştan sonra bunları kullandılar. 1962'de Teksaslı bir ev hanımı olan Timmie Jean Lindsey, meme implantı deneyen ilk kişi oldu.

1990'lara gelindiğinde, bol miktarda baby boomers, görünüşlerini tazelemek istediklerine karar verdiler. Liposuction prosedürleri, bazı tahminlere göre on kat arttı.

Ancak popülaritesindeki istikrarlı büyümeye rağmen, estetik cerrahi her zaman saklandı. Bir zamanlar "Bir şey torbalanıyor, sarkıyor veya sürükleniyorsa, onu hemen düzelttiririm" diyen Dolly Parton’a karşılık, estetik yaptırdığını saklayan pek çok ünlü vardı.

2011 yılında, film yıldızı Megan Fox, Botoks yaptırdığına dair çıkan söylentilere, kaşlarını çatmış ve şaşırmış göründüğü fotoğraflarıyla “Botoks Yaptırdığınızda Yüzünüzle Yapamayacağınız Şeyler” başlıklı bir Facebook albümü yayınlayarak yanıt vermişti. Örnekleri çoğaltabiliriz. Fakat Z kuşağı tamamen bambaşka…

Z Kuşağı ise Aksine, Dijital Platformlardan Estetik Yaptırdıklarını Adeta Bağırıyorlar

tiktokDoktorlar her cerrahi hastaya veya enjeksiyon hastasına fotoğraflarını internete koyabilir miyim diye sorar. Yaşlı hastalar bu konuda çoğunlukla isteksizdir.

Fakat Z kuşağı hemen kabul eder, hatta “Tabii, ne zaman yayınlanacak?” diye sorar dahası yayınlanmazsa, kendisi sosyal medyasına ekler. İnsanların 'Vay canına, dudaklarını yaptırmışsın” demesini istiyorlar.

30 yaşından küçük insanlar hala plastik cerrahi hastalarının küçük bir kısmını oluşturuyor, ancak bu demografide gözle görülür bir artış var. Z Kuşağı hastalarının ilgisi çoğunlukla jawline dolgusu dudak dolgusu, botox, burun estetiği ve meme estetiği…

Bu neslin üyelerini gerçekten farklı kılan şey, sadece tedavi için daha erken yaşta doktora gitmeleri değil, aynı zamanda tam olarak hangi tedavileri istediklerini bilerek gitmeleri…

Tam Olarak Ne İstediklerini ve Tedavilerin Ne İşe Yaradığını Biliyorlar

estetikYaşlı insanlar “Daha iyi görünmek istiyorum. Neye ihtiyacım olduğundan emin değilim” derlerken, genç hastalar “Yanaklarıma dolgu istiyorum ve buraya botoks yaptırmak istiyorum çünkü kaz ayağı istemiyorum” diyorlar. Tam olarak ne istediklerini biliyorlar ve bunun ne işe yaradığını da biliyorlar.

Bu değişim, bu süreç, estetik tam olarak nereye doğru gider? Z kuşağından sonraki kuşakta bizleri neler bekliyor. Sabırsızlıkla bekliyorum.


Yayınlanma tarihi: 19/06/2023

-

Son Güncellenme: 19/06/2023

Başa Dön