Covid 19 Saç Dökülmesi Yapar Mı?

Saç Dökülme Tedavisi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Saç Ekim Merkezi Emphair Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Covid 19 Saç Dökülmesi Yapar Mı?

Geçen yıl boyunca pek çok hastalığın ve olumsuz durumun suçunu korona virüse attık.

Fakat yapılan bazı araştırmalarda COVID-19'un gerçekten beklenmedik bir yan etkisi olarak insanların yüksek oranda saç dökülmesi sorunu yaşadığı ortaya çıktı.

Covid 19 ve saç dökülmesi arasındaki bağlantıyı Emphair Saç Ekimi Merkezi anlatıyor:
Emphair whatsapp
“Evet bu araştırma Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi'nde yayınlandı ve telogen effluvium vakalarında %400 artış olduğunu söyledi.

Fakat COVID-19'un saç köklerine bir şey yaptığını gösteren hiçbir veri yok.

Suçlu Yaşadığımız Stres

covid ve stresSuçlu COVID ile gelen stres. Stres, saç büyüme döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan hormonlara zarar verir.

Hepimiz her gün bir miktar saç döküyoruz, günde ortalama 70-80 adet kılın dökülmesini normal buluruz. Daha fazlasını kaybettiğinizde bir sorun haline gelir.

Stresten Sonra 3 ya da 4 Ay Sonra Dökülmeye Başlar

strese bağlı saç dökülmesiTipik olarak, saçın yaklaşık %90'ı büyüme evresindedir ve yalnızca %10'u dökülme evresindedir. Fakat stres altındayken bu oran değişebilir.

Dökülen saç miktarı, büyüyen saç miktarını bile geçebilir. İşte o zaman gerçekten saçlarımızın daha fazla döküldüğünü fark etmeye başlarız.

Strese bağlı saç dökülmesi ile ilgili dikkat çeken bir diğer şey ise zamanlamadır; stresli bir olaydan hemen sonra saç dökülmesi yaşanmaz. Bunun tezahür etmesi yaklaşık üç ila dört ay sürer.

Genetik Önemli

saçSaç dökülme konusunda genetik de önemli bir etkendir. Genellikle daha kaba, daha karışık, daha kıvırcık ve daha kuru saçlara sahip olanlar, saç dökülmesini daha fazla yaşarlar.

Covid döneminde de bu böyle oldu. Yabancı hastalarımızın örneğin Afro-Amerikan saçının biyolojik olarak farklı bir büyüme döngüsüne sahip olduğunu biliyoruz.

Afrikalı Amerikalılar, Asyalılara kıyasla doğal olarak daha kısa sürede daha fazla saç kaybediyorlar.

Çekiş Alopesisi

alopesiAyrıca saç stil alışkanlıkların da bir başka potansiyel faktördür.

Çekiş alopesisi dediğimiz yani sıkı örgüler, peruklar ve örgüler gibi modellerin saçı çekmesinden kaynaklanan saç dökülmesi son derece yaygındır ve strese bağlı saç dökülmesini de körükler.

Benzer şekilde, birçok insan saçlarına bakım yapmak ve şekillendirmek için profesyonellere güvenir;

Pandemi sırasında salonlar kapalıyken pek çok insan saçlarına yanlış şeyler yaptı veya tamamen ihmal etti. İşte bunların hepsi strese bağlı saç dökülmesini de şiddetlendirdi.

İşte İyi Haber

sağlıklı saçlarAşırı saç dökülmeniz aslında yalnızca stresten kaynaklanıyorsa yani, hastalık veya genetik gibi altta yatan bir sorun yoksa, durum eninde sonunda kendi kendine çözülecektir.

Stres azaldıktan sonra iki ila üç ay sürebilir, ancak sonunda büyüme döngüsü normale dönecek ve saçlar yeniden uzamaya başlayacaktır."


Yayınlanma tarihi: 12/04/2022

-

Son Güncellenme: 29/06/2022

Başa Dön