Kel Mi Oluyorum?

Saç Dökülme Tedavisi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Gold City Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Kel Mi Oluyorum?

Saçımın açıldığını nasıl anlarım? Kel mi oluyorum? gibi soruları çok sık alıyoruz.

Saç dökülmesinin kelliğe doğru gitmesi, mevsimsel saç dökülmesinin ayrıntılarını ve kellik evrelerini Gold City Saç Ekimi Merkezi’ne sorduk:
gold city hair watsapp butonu
Evet bu soruyu biz de çok alıyoruz, “Saçımı her çektiğimde dökülüyor” diyen ve bu dökülmeye bağlı ileride kellik sorunu yaşayıp yaşamayacağını araştıran pek çok insan var.

Günde 100 saç teli kadar dökülmenin normal olduğunu biliyoruz. Fakat saçı dökülmüş ve bir bakıma kellik evreleri dediğimiz kısma geçiş yapıldıysa, bunu anlamak çok kolay.

Siz ya da tanıdığınız biri erkek tipi kellik veya saç dökülmesinden etkilendiyse, Hamilton-Norwood Ölçeği olarak da bilinen Norwood Ölçeği, durumu anlamak için doğru bir standarttır.

Bu sınıflandırma sistemine ilk olarak 1951'de geliştiren Dr James Hamilton ve 1970'lerde onu güncelleyen Dr O'Tar Norwood'un adı verilmiştir.

Peki Norwood Ölçeği Nedir?

Genellikle basitçe Norwood Ölçeği olarak anılan sistem, kişinin hangi aşamada saçsızlık veya saç dökülmesi olduğunu tespit etmek için, erkek tipi kellik derecesini nesnel olarak ölçmek ve tanımlamak için kullanılan evrensel olarak tanınan bir sınıflandırma yöntemidir.

Norwood Ölçeği nedir sorusunu biraz daha açalım şimdi. Norwood saç ölçeği tipik olarak erkek saç dökülmesini ölçmek için kullanılır ama kadınlar için uygun değildir. Örneğin saç ekimi olmayı düşünen biri için saç dökülmesi durumlarını teşhis etmek için kullanılır.

Kişinin Norwood saç dökülme skalasındaki yeri, tıbbi geçmişi, genetik, yaşam tarzı, diyet ve fizik muayenenin yanında dikkatlice değerlendirilir.

Bazı doktorlar saç dökülmesi modellerini çözmek için kendi ölçeklerini veya sınıflandırma yöntemlerini kullanırlar, ancak bunlar büyük ölçüde erkek tipi kellik için orijinal Norwood Ölçeği'ne benzer.

Norwood Ölçeğinde saç dökülmesinin hangi aşamasının yaşandığını bilmek, saç ekimi uygulaması gibi herhangi bir saç dökülme tedavisine başlamadan önce erişilmesi gereken önemli bir bilgidir.

Tedavi ve bakım sonrası planın ileriye dönük bilgilendirilmesine yardımcı olabilir ve erkek tipi kellik veya saç dökülmesinin nasıl devam edeceği tahmin edilebilir.

Ayrıca bazı durumlarda erkek saç dökülmesinin nedenlerine ışık tutabilir ve doktorların ve klinisyenlerin bir kişinin gelecekteki saç dökülmesi tahminini değerlendirme için bir referans noktası sağlar.

Saç ekimi için kaç seansa ihtiyacınız olabileceğini ve başarılı sonuç alma olasılığını hesaplamak için de kullanır.

Saç Dökülmesinin Aşamaları

saç dökülme aşamalarıSaç dökülmesinin aşamaları nelerdir diye baktığımızda ise Norwood saç dökülmesi ölçeğinde toplamda yedi aşama olduğunu görürüz.

Bu aşamalar, analiz edilen kişinin yaşadığı erkek tipi kellik aşamasının ve ölçeğinin doğru bir ölçümünü sağlar. Her aşamada daha fazla bilgi sağlamaya yardımcı olan birkaç alt bölüm vardır; bununla birlikte, yedi aşama, erkek tipi kelliği tanımlamanın ve teşhis etmenin yaygın bir yolu olmaya devam etmektedir.

Aşama 1, bir erkeğin şakaklarının etrafındaki saçta çok hafif bir gerilemeyi tanımlar; bu, aynı zamanda olgun veya yetişkin saç çizgisi olarak da adlandırılabilir.

Neredeyse hiç fark edilmez ve özel kozmetik nedenler olmadıkça normalde herhangi bir müdahale gerektirmez.

Aşama 2, bu aşamada ortaya çıkmaya başlayan klinik kelliğin ilk belirtilerini içerir. Şakakların etrafındaki saç çizgisi daha büyük ölçüde azalır ve sonuçta ortaya çıkan saç şekli U, M veya V'ye benzer.

Tamamen kellik veya seyrek saç lekeleri de ortaya çıkar ve bazı erkekleri saç dökülmesini gizlemeye yardımcı olacak bir çözüm aramaya hevesli hale getirir.

Aşama 3, kafa derisinin veya tepe noktasının tepesinde de meydana gelen önemli saç kaybıyla ilgilidir. Tepe etrafındaki alan 2. aşamadaki ile aynı görünür, ancak iki alan birleştikçe genel görünüm daha belirgin hale gelir.

Bu aşamada, daha fazla erkek saç dökülmesinin nasıl ilerleyebileceği hakkında fazlaca düşünmeye ve olası onarıcı çözümler için profesyonel yardım ve rehberlik aramaya başlar.

Aşama 4, 2. aşamadakinden daha şiddetli bir saç çizgisi gerilemesi görür. Bir saç hattı, bu iki seyrek veya eksik saç bölgesini böler ve kalan saçı her iki tarafa da bağlamak için kafa derisi boyunca ilerler.

Aşama 5, bu kayıp veya incelmiş saç alanlarının boyut olarak büyüdüğünü, yine 4. aşamadakinden çok daha ince olan bir saç hattı ile ayrılmış olduğunu görürüz.

Saçsızlık etkisi bu noktada oldukça belirgin olacak ve birçok erkek zaten saçsız alanları gizlemek için şapka veya peruk takmak, saç stillerini değiştirmek, saç çıkartan ürünlere kremlere yatırım yapmak veya saç ekimini düşünmek gibi adımlar atarlar.

Aşama 6, saçsız alanlar tepe noktasıyla birleşiyor ve artık iki parçayı orijinal olarak ayıran saç hattı yok veya çok seyrek ve zar zor görülebiliyor.

Aşama 7, başın yanlarından geçen tek bir saç hattı görülür ve kafa derisinin geri kalanı artık seyrek olarak saçla doludur veya tamamen keldir.

Her insanın Norwood Ölçeklerinde ilerleme kaydetmesi için geçen süre pek çok faktöre bağlıdır ve bu nedenle kişiden kişiye değişir.

Nedenler genetik, beslenme, yaşam tarzı, hormonal dengesizlikler ve dışsal, çevresel koşullardır. 

Ayrıca, stresin doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıkan saç dökülmesinin olumsuz etkilerini, endişenizi yönetmek ve sakin kalmanıza yardımcı olmak için yaşam tarzınızı değiştirmek için adımlar atarak tersine çevirebilirsiniz.”


Yayınlanma tarihi: 17/12/2020

-

Son Güncellenme: 20/04/2022

Başa Dön