Saç dökülme tedavisi, yaşın ilerlemesi veya herhangi başka bir sebepten dolayı saçtaki azalma ve dökülmeleri iyileştirmek için uygulanır. Saç dökülmeleri tüm baş çevresinde olabileceği gibi bölgesel de olabilmektedir. Yetişkin bireyler günde ortalama 50 ile 100 tel arasında saç kaybederler ve bu tamamen doğaldır. Ancak bu sayı gitgide artar veya tek bir bölgede dökülme gözlenirse bir an önce kontrol edilmesi gerekir.
 
Saç dökülme tedavisi erkekler tarafından yoğunlukla tercih edilir çünkü 20’li yaşlardan itibaren hemen her erkekte saç azalmaları baş gösterir. Fakat kadınlarda da hamilelik ve menopoz dönemleri gibi pek çok farklı sebepten saç dökülmeleri ve azalmaları söz konusudur. Bu sebeple kişiler, uzmanlar eşliğinde saçlarındaki soruna çözüm olabilecek tedaviyi seçebilirler.
 
Saç dökülme tedavileri başta olmak üzere konuyla ilgili detaylı bilgilere rehberimizden erişebilirsiniz.

Saç dökülme tedavisi için genel geçer tek bir fiyat söz konusu değildir. Çünkü her hastanın durumuna göre uygulanabilecek farklı tedavi yöntemleri ve işlemler mevcuttur. Ücreti etkileyen değişkenler; seçilen tedavi yöntemi, klinik/merkez, uygulayacak uzman, uygulanacak il, saç dökülmesinin yoğunluğu ve kellik miktarı şeklinde örneklendirilebilir.

Mezoterapi: ortalama 400 TL ile 1.000 TL arasındadır. Seans başına ücretlendirilir.

PRP: ortalama 1.000 TL ile 3.000 TL arasındadır. Seans başına ücretlendirilir.

Saç Ekimi: ortalama 7.000 TL ile 25.000 TL arasındadır.

Saç Simülasyonu: ortalama 2.000 TL ile 7.000 TL arasındadır.

Saç dökülmelerinin pek çok sebebi vardır, yaşın ilerlemesine bağlı olarak hem kadın hem de erkeklerde giderek azalmalar ve dökülmeler yaşanır. Ancak çocuklar ve gençlerde de görülebilir. Saçın azalması veya dökülmesinin sebebine göre bu durum kalıcı veya geçici olabilir.

Saç dökülmesi sebeplerinden bazıları şunlardır;

  • Genetik/kalıtsal yatkınlık
  • Beslenmeye bağlı faktörler
  • Hormonal değişimler
  • Medikal tedaviler ve yan etkileri
  • Kimyasal maddelere maruz kalmak
  • Psikolojik durumlar ve stres
  • Bağışıklık sistemi sorunları
  • Cilt hastalıkları

Hastanın tedavisine başlamadan önce mutlaka muayene edilmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Bu aşamada, kronik veya geçici tüm hastalıklarına dair bilgi edinilmelidir ki en doğru tedavi seçilebilsin. Tedavi yöntemini seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli konu da saç dökülme veya azalmalarının nedeninin belirlenmesidir. Eğer özellikle bir rahatsızlık, hastalık veya benzeri bir sebeple saç kaybı yaşanıyorsa bu sorunlara da çözüm üretmek gerekebilir.

1-Mezoterapi

Mezoterapi, saç dökülmeleri başta olmak üzere; cilt gençleştirme ve yaraların tedavisi, selülit, bölgesel incelme, cilt sıkılaştırma gibi sorunlarla baş etmekte kullanılan çok yönlü bir tedavidir. Saç azalma ve dökülmelerini ortadan kaldırmak için uygulanan mezoterapide amaç saçı güçlendirmek ve daha sağlıklı hale getirmektir.

En temel anlatımıyla saç mezoterapisi; vitamin, aminoasit ve mineral gibi saç için son derece sağlıklı içeriklere sahip bir karışımın derinin altına enjekte edilmesi yolu ile uygulanır. Bu sayede bölgedeki kan dolaşımı hızlandırılır, saç kökleri uyarılır ve harekete geçirilerek güçlendirilir.

Mezoterapi tedavisi seanslar halinde uygulanır ve hastanın saç durumuna göre ortalama 6-8 seansta tamamlanır. İlk seanslarda, her bir seanstan sonra yaklaşık 2 hafta ara verilmelidir. Kalan diğer seanslar arasında ise 1’er ay beklenmesi gerekebilir. Tüm bu sayılar ve bekleme süreleri hastaya özel olarak uzman doktoru tarafından belirlenir.

Mezoterapi saç sağlığını artırmada etkili bir yöntem olsa da kalıcı değildir. Etkisi 1 yıldan sonra azalmaya başlar, bu sebeple kişiler dilerse tekrardan tedaviyi yaptırabilirler. Saç köklerinin durumuna göre, sonraki yıllarda yaptırılacak tedaviler daha az seanslarla gerçekleştirilebilir. Bu tedavinin olumlu yanlarından bir tanesi de uygulamadan hemen sonra günlük aktivitelere devam edilebilmesidir. Çok ağrılı bir işlem değildir ve uygulandıktan sonraki 12 saat boyunca banyo yapılmaması gerekir.

Mezoterapi uygulandıktan sonra;

  • Bölgedeki saç dökülmeleri durur,
  • Canlı köklerden yeni saçlar çıkmaya başlar,
  • Saç canlanır ve gürleşir,
  • Daha hacimli ve parlak saçlara sahip olunur.

2-PRP

Açılımı “Platelet Rich Plasma” olan bu yöntem ile pek çok hastalığın tedavisi yapılabilmektedir. Leke, iz, akne ve sivilce, çatlak, cilt (el, yüz, boyun, göğüs gibi) gençleştirme ve saç dökülmesi sorunlarına çare amaçlı sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Burada tedaviden saç dökülmesi özelinde bahsedilecektir.

PRP tedavisinde ilaç hastanın kendi kanıdır ve bu sayede alerjik reaksiyon gösterme riski olmaz. Kişiden alınan kan tüpler halinde “santrifüj” cihazına konur. Burada cihaz yüksek hızda tüpleri çevirerek kanın plazmasından ayrışmasını sağlar. Kan ayrışınca trombosit bakımından zengin kısım açığa çıkar ve bu kısım tedavide kullanılmak amaçlı alınır. Trombosit son derece iyileştirici bir etkiye sahiptir ve vücuttaki görevi budur.

Trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma, yani PRP gerekli miktar kadar şırıngaya alınır. Saç derisinde dökülme ve azalmanın görüldüğü alanlara enjekte edilir. Bu işlem acısızdır ve hastanın saç durumuna göre yaklaşık 30 dakika sürer. İyileştirme temelli olduğu için seanslar halinde yapılır ve yaklaşık 3-4 ay sürede tamamlanır. Uzmanın da uygun gördüğü şekilde seanslar arasında yaklaşık 15 gün beklenmesi gerekir. Genellikle ilk 2 seanstan sonra etkisi görülmeye başlanır.

PRP tedavisi kalıcı değildir, bu sebeple etkisi 10-12 ay içerisinde sona erer. İlk uygulamadan sonra yılda bir kez tekrar edilirse saçtaki azalma ve dökülmelere çare olmaya devam edebilir.

3-Saç Ekimi

Saç transplantasyonu olarak da isimlendirilen bu işlem; yaşın ilerlemesi, hastalıklar ve rahatsızlıklar gibi birtakım sebeplerle saçlarında dökülme ve azalma yaşayan bireylerin tedavisinde kullanılmaktadır. Saç kaybı yaşama oranları yüksek olduğundan çoğunlukla erkeklerin başvurduğu bu yöntem kadınlar için de uygulanabilir. Etkili bir çözüm olduğu için tercih edilme oranı günden güne artmaktadır.

En genel hatlarıyla, saçın yoğun olduğu ense ve kafanın yan kısımlarından alınan kıl köklerinin seyrek olan yerlere nakledilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Saç ekimi için günümüzde kullanılan 2 yöntem vardır. Seçilecek yöntemin belirlenmesinde etkili bazı değişkenler ise; ekim yapılacak alanın genişliği, işlemi gerçekleştirecek uzman ve kliniktir.

  • FUE Tekniği ile Saç Ekimi

Bu teknikte başın yanında veya ensedeki saçlar tek tek çıkarılır. Mikro motor isimli cihaz sayesinde dairesel şekilde saç folikülleri dipten ayrılır ve gerekli sayıya ulaşılana dek işleme devam edilir. FUE tekniği, bölgesel saç kayıplarında veya azalmaların daha dar alanda gerçekleştiği durumlarda daha çok tercih edilir.

  • FUT Tekniği ile Saç Ekimi

FUT tekniğinde saç köklerinin alınması doğrusal bir kesi işlemi şeklinde gerçekleştirilir. Genellikle ense kısmında belirlenen bir doku şeridi çıkarılır ve bu saç kökleri ayrıştırılarak greftler elde edilir. Sonrasında da belirlenen saçsız alana transfer edilir. FUT tekniği genellikle, kelliğin ve saç seyrelmesinin daha geniş alanda görüldüğü durumlarda tercih edilir.


Saç ekimi için hastadan saç alınan bölgenin iyileşmesi ve normal görünümüne kavuşması 7-10 gün içerisinde gerçekleşir. Transferden sonraki ilk 5 gün saç yıkama esnasında nazik davranılmalı ve hafif şampuan kullanılmalıdır. 2-3 hafta sonra, ekilen saçlar dökülebilir ve bu çok normaldir. Zamanla o saçlar sağlıklı şekilde uzamaya başlar. Nihai sonucun görülebilmesi için yaklaşık 3-4 ay beklemek gerektiği unutulmamalıdır.

Saç ekimi tedavisinin en önemli yanlarından bir tanesi kalıcı olmasıdır. Eğer ekim işlemi başarılı bir şekilde uzmanlar tarafından gerçekleştirilirse ömür boyu etkisini gösterir. Çünkü ekilen saçlar sağlıklı bir şekilde uzamaya devam eder.

4-Saç Simülasyonu

Saç simülasyonu, saçın tedavi edilmesinden ziyade görünümünün değiştirilmesini sağlayan bir işlemdir. Cerrahi olmayan kozmetik bir uygulamadır. Seyrelen saç diplerinin daha gür görünmesi veya saçsız bölgede saç çıkıyormuş görünümü verilmesini sağlar. Sağlık açısından bir riski yoktur ve diğer tedavi yöntemlerine ek olarak tercih edilebilir.

Saç simülasyonu uygulaması esnasında kafa derisinin dermal tabakasının içerisine mikro iğneler yardımı ile girilir. Buraya saç kökü gibi görünecek, küçük dövmeler şeklinde de tarif edilebilen boyalar bırakılır. O bölgede gölgelendirme oluşturur ve yeni çıkmaya başlayan saç kökleri gibi görünür. Kişilerin saç rengine uygun boyanın seçilmesi esastır. Genellikle saç ekimi veya gölgelendirme merkezlerinde yapılır.

Saç simülasyonundan en iyi sonucu almak için konusunda tecrübeli ve sertifikalı uzmanlara başvurulmalıdır. Kalıcı bir işlem olmamakla birlikte etkisi 1-2 yıla kadar devam eder.

5-İlaç Tedavisi

Saç dökülme tedavisi ilaç ve vitamin takviyeleri ile de mümkün olabilmektedir. Ancak bu kişinin saçlarının sağlık durumuna bağlıdır. Erken dönemde saçlar henüz dökülmeye başladığında veya tedavi sırasında destekleyici olarak ilaç kullanılabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmamış ilaç ve kremler kesinlikle kullanılmamalıdır.

Saç uzaması yavaşlayıp seyrelme yaşayan ve hatta kelleşme ile karşı karşıya kalan kişiler için üretilmiş saç çıkaran ilaçlar da vardır. Bunlardan iki tanesi FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onaylıdır ve ülkemizde de kullanılmaktadır.

  • Minoxidil: Kan damarlarının genişlemesini sağlayan vazodilatör bir ilaçtır. Kullanıldığı süre boyunca saçın büyümesine katkıda bulunarak kelliği önlemeye yarar. Tedavi sona erdikten sonra birkaç ay içerisinde etkisini kaybetmektedir.
  • Finasteride: Androjenik alopesi, yani erkek tipi kellik şikayetine sahip bireylerin kullanımına uygundur. Yapılan deneylerde saç dökülmesini azalttığı ve tekrardan saç çıkmasına katkıda bulunduğu gözlenmiştir. Çoğunlukla erkekler tarafından kullanılsa da gebe olmayan kadınlara da uygundur. Düzenli kullanıldığı süre boyunca etkindir ancak düzelen saç folikülleri tedavi bırakıldıktan sonra 6-12 ay içerisinde eski haline döner.

Ancak unutulmamalıdır ki bu ilaçlar uzman doktorlar tarafından hastaya reçete edilmiş olmalıdır. Tedavi süresince takibi yapılmalı ve doktorun önerdiği koşullarda kullanılmalıdır.

6-Lazer Tedavisi

Lazer terapisi; incelen saçların güçlenerek kalınlaşmasını, saç dökülmesinin en aza indirilmesini ve yeni saçların çıkmasını sağlar. Hem ülkemizde hem de dünyada uygulanan ve olumlu sonuçları gözlenen risksiz bir yöntemdir. Klinik ortamda ve bu konuda tecrübeli uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Saç seyrelmesi ve incelmesi yaşayan kadın erkek fark etmeksizin herkes tarafından tercih edilebilir.

Uygulama sırasında cihaz yardımı ile hastaya düşük dozda “diot” ışınları verilir. Cihazın lazer çanağı içerisinden sürekli olarak gönderilen ışınlar saçlı derinin 100’den fazla noktasına erişir. Bu noktalarda ulaşılan saç folikülleri iyileştirilir. Bu sayede incelmeler, dökülmeler ve hacim kayıpları düzeltilirken yeni saçların çıkması da sağlanır.

Lazer tedavisi tamamen hastanın durumuna göre uzman tarafından ayarlanan bir programla gerçekleşir. Tek seferlik bir işlem değildir ve seanslar halinde uygulanır. Hasta uygulama esnasında herhangi bir acı hissetmez ve konforlu bir şekilde işlem tamamlanır. Tedavinin etkisini göstermesi 2 ile 4 ay içerisinde gerçekleşir.

7-ACell

Cerrahi olmayan tedavi uygulamalarından ACell, 2008 yılında Amerika’da ortaya çıkan ve günümüzde Türkiye’de de kullanılmaya başlanan bir yöntemdir. Bu yöntemin yan etkisinin olmadığı FDA tarafından onaylanmıştır ancak faydasına dair bilimsel çalışmaları henüz tamamlanmamıştır. Tedavinin temeli ve öne sürülen faydası hücreler arası bağlantıyı sağlayarak saç foliküllerini iyileştirmektir.

ACell tedavisi ülkemizde PRP yöntemi ile birlikte uygulanmaktadır ve seansa ihtiyaç duyulmaksızın tek seferde yapılmaktadır. Hastanın kanından elde edilen PRP’ye vitaminler ve özel olarak formüle edilmiş ilaçlar eklenerek karıştırılır. Ortaya çıkan solüsyon mikroiğne yardımı ile enjekte edilir. Herhangi bir ağrı hissedilmemesi için lokal anestezi uygulanır.

ACell + PRP formülü sayesinde kök hücre taklit edilerek yeniden doku üretimi sağlanır. Bu da saçı iyileştirip kalitesini artırarak hem yeniden çıkmasına hem de dökülmenin azalmasına sebep olur. Bu tedavi hastaya tek başına uygulanabileceği gibi saç ekiminin etkisini güçlendirmek amaçlı destekleyici olarak da tercih edilmektedir.

8-Kök Hücre Tedavisi

Kök hücre tedavisi saç dökülmelerine karşı uygulanan alternatif bir yöntemdir. Henüz kullanımı çok yaygın değildir ve faydaları bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Tercih edenler için ülkemizde bu tedaviyi uygulayan doktorlar ve klinikler bulunmaktadır.

Saçın eski sağlığını kaybetmesi, dökülmesi, incelmesi ve seyrelmesi gibi durumlar saç kök hücrelerinin hasar gördüğü veya pasif hale geldiğinin kanıtıdır. Kök hücre tedavisi de bu durumu tersine çevirmek ve zarar gören hücreleri iyileştirmek için kullanılır.

Hastanın kendi yağ dokularından elde edilen sağlıklı kök hücreler kafa derisine enjekte edilir. Bu sayede saç derisi hem yeni hücrelere kavuşurken hem de eskilerinin belli ölçüde tedavi edilmesi sağlanabilir.

Saçların orta yaşla birlikte giderek incelmesi doğaldır ve hatta kaçınılmazdır. Saç folikülleri dinlenme evresine girer ve yılda ortalama 15 cm olan uzama oranı düşer. Saçlarda seyrelme gözlenmeye başladığında veya dökülme oranı normalden daha fazla olduğunda önlem almak gerekebilir. Henüz cerrahi veya medikal tedaviler gerekmeden önlem alınırsa saç sağlığı korunarak seyrelme süresi uzatılabilir.

  • Saçları yıpratan ürünler; saç kurutma makineleri, saç maşaları ve düzleştiricileri, sert tarak ve fırçalar, saç boyaları ve renklendiriciler, kimyasal kozmetikler ve benzeridir. Bu ürünlerin kullanımı mümkün olduğunca azaltılabilir.
  • Saça uygulanan işlemler; perma, rasta, sıkı toplama veya örme, ıslakken tarama, tararken sert davranma gibi. Bu işlemler doğrudan dökülmeye sebep olmasa da zamanla saçın sağlığına ve dayanıklılığına zarar verebilir.

Yayınlanma tarihi: 21/10/2020

-

Son Güncellenme: 27/03/2023

Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön