Ensede Saç Dökülmesi Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Saç Dökülme Tedavisi

Derya Kılınç tarafından yazılmış, Gold City Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Ensede Saç Dökülmesi Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Aynaya her baktığınızda saçlarınızın biraz daha azaldığını düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. 50 yaş ve üstü erkek ve kadınların yarısından fazlası saç dökülmesi belirtilerine sahip.

Bu oran 70 yaşına kadar 5 erkek ve kadından 4'üne ulaşıyor. Saç dökülmesi, milyonlarca erkek ve kadın için yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olsa da saç dökülmesi psikolojik olarak üzücü olabiliyor. 

Siz de saç dökülmesi yaşıyor ve özellikle ense bölgesinde gözle görülür bir dökülme gözlemliyorsanız nedenini ve tedavi yöntemlerini merak ediyor olabilirsiniz.

Ensede saç dökülmesinin nedenleri ve bu durumu yavaşlatmaya yardımcı olabilecek tedaviler hakkında bilmeniz gerekenleri Gold City Hair Saç Ekimi Kliniği uzmanlarına sorduk:
Gold city hair saç ekimi whatsapp butonu

Saç Kaybı

saç kaybı
Saçın yaşamı boyunca 3 evreden geçtiğini biliyor musunuz? Bu aşamalar aşağıdaki gibidir:
  • Büyüme aşaması: Saçın uzama aşamasıdır ve bu süre 2-5 yıl sürer.

  • Dinlenme aşaması: Uzama tamamlandıktan sonra saçın %2-4’ü bu aşamaya girer.

  • Saç dökülmesi aşaması: Uzama ve dinlenme aşamalarını sırasıyla tamamlayan saçın %15’i bu aşamadan geçer.

 Bu adımları takip ederek hayatını geçiren saç, dökülme ve yenilenme döngüsünü tamamlamış oluyor. Bu döngü sağlıklı her saç için gerekli.

Bu döngüde meydana gelen saç kaybı, son derece normal ancak bu döngünün dışında bir zaman aralığında (genellikle sık sık) ve yoğun olarak tek bir bölgede meydana gelen saç kaybı, ciddi problemlerin işareti olabilir.

Ensede Saç Dökülmesinin Ana Nedenleri

ensede saç dökülmesi
Ensede saç dökülmesi bölgeseldir ve bu bölgesel dökülmenin pek çok nedeni bulunuyor. Bu nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Çekiş Alopesi 

çekiş alopesisi
Saçlarınızı sık bir şekilde örüyorsanız ve at kuyruğu vazgeçilmez saç stillerinizden biri ise yeni bir saç stili denemenizin vakti!

Bu tarz saç toplama stilleri, saç köklerinin sıkı bir şekilde çekilmesine ve zamanla bölgesel olarak dökülmesine neden oluyor. Özellikle kafa derisinin arka bölgesi yani enseniz, bu dökülmeleri yoğun bir şekilde yaşıyor. 

Bu türden bir dökülme yeni başladıysa birkaç basit önlemle bu bölgedeki saç büyümesini destekleyebilirsiniz.

Ancak bu sebeple meydana gelen dökülme uzun süredir yaşanıyorsa ve belirgin bir bölgesel azalma söz konusuysa, bir uzmana görünmenizin vakti geldi demektir.

Saçkıran

saçkıran
Alopesi areata olarak da adlandırılan saçkıran, dünyanın yaklaşık %2'sini etkileyen bir hastalıktır. Kişinin savunma hücrelerinin kişinin kendi kıl köklerine saldırması meydana geliyor.

Kesin bir tedavisi bulunmayan saçkıranda saçlar genellikle 1 yıl içinde kendiliğinden çıkıyor.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi

erkek tipi saç dökülmesi
Androgenetik alopesi olarak da adlandırılan bu durum, erkek hormonu duyarlılığı ile genellikle 20 ve 30’lu yaşlarda başlıyor.

Erkek tipi saç dökülmesini doğru bir ilaç tedavisi ile düzeltebilir ama en etkili yöntem olarak saç ekimini düşünebilirsiniz. 

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

kadın tipi saç dökülmesi
Kadınlara özgü olan bu durum genellikle 45 ila 70 yaşları arasındaki kadınları etkiliyor. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu saç dökülmesi, ensede yoğun bir şekilde yaşanabiliyor. 

Cilt biyopsisi ile tanı konulabiliyor ve tedavi yöntemi bu tanı doğrultusunda gerçekleşiyor. Bu türden bir dökülme yaşıyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmana görünmelisiniz.

Isı ve Kimyasallar

ısı ve kimyasallar
Isı ve kimyasal uygulamalar da ensede saç dökülmesinin nedeni. 

Saç Köklerinin İltihaplanması

saç kök iltihapı
Tıpta akne keloidalis nuchae olarak bilinen bu durum, hem kadın hem de erkeklerde görülebiliyor.

Tüm arka saç derisinde ve genel olarak ensedeki deriden görülen iltihaplı yaralar, kalın ve kıvırcık saçlı kişilerde sıklıkla yaşanıyor. 

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ense bölgesindeki saçların çok kısa kesilmesiyle şiddetleniyor. Bunun yanında kıyafetlerin yakasının bu bölgeye sürtünmesi, kronik iritasyon da bu duruma neden olabiliyor. 

Doğuştan Gelen Saç Kökü Bozuklukları 

saç kökü bozukluğu
Saç köklerinin doğuştan hasarlı ve kırılmaya yatkın olması ile şiddetlenen bölgesel dökülmedir. 

Dökülmeye Neden Olan Diğer Nedenler

saç dökülme nedenleri
Günde 100 saç teli kaybettiğinizi biliyor musunuz? Sakın panik olmayın, bu sağlıklı bir saç gelişiminin bir aşaması. İlk ayında 1 cm büyüyen saç telleri bu aşamadan sonra 2 ila 3 hafta arasında dinleniyor.

Bu dinlenme sonrasında da saç telleri sürecin bir parçası olarak dökülüyor. Ancak bazı durumlar tehlikeli olabilir.

Sağlıklı bir insanda normal saç dökülme evresi 2 ay sürer ve bu yılda 3 dönem tekrarlıyor. Dökülme, 2 aydan fazla sürüyorsa ve 3 dönemde sık tekrar yaşanıyorsa, bu tehlike çanlarının çaldığı anlamına geliyor. Saç dökülmesi genellikle 6 nedene dayanıyor:
  • Genetik faktörler
  • Cilt sorunları
  • Yanlış beslenme alışkanlıkları
  • Vitamin ve mineral eksikliği
  • Kozmetik faktörler
  • Depresyon ve stres

Ensede Saç Dökülmesi Tedavi Yöntemleri

ensede saç dökülmesi tedavi yöntemleri
Saç dökülmesine karşı savaşmanın genellikle en bilindik 2 yolu bulunuyor:

Fut (Saç Kökü Ünitesi Ekimi) Teknolojisi İle Saç Ekimi

fut saç ekimi yöntemi
Bu saç ekim işleminin uygulama aşamaları aşağıdaki gibidir:
  • Cerrah işlem yapılacak alanları belirler ve işaretler. İşlem öncesinde kafa derinize uyuşturmak için lokal anestezi uygulanır.

  • Ekilmesi gereken saç kökü miktarı kadar saç şeritleri kesilir ve çıkarılır.

  • Cerrah şeritlerin çıkarıldığı bölgeyi estetik dikişlerle kapatır ve bandajlar. Bu işlemdeki temel amaç, saçların yara izi boyunca uzamasını sağlamaktır.

  • Alınan şeritler özel mikroskoplar altında doğal formlarının korunmasına dikkat edilerek ayrı ayrı foliküler üniteler halinde kesilir. Ardından temizleme ve özel bir solüsyonda bekletme işlemi uygulanır.

  • Alıcı bölgenin lokal anesteziyle uyuşturulmasının ardından alınan kökleri ekmek için 0.7 ila 1 mm genişliğinde olacak şekilde küçük kanallar açılır. Bu kanalların açılmasında hastaya özel uygulanacak olan süreç takip edilir. Hastanın saçlarının yönü ve dağılımı gibi faktörler de baz alınır.

  • Saç kökleri tıbbi aletlerle bölgeye tek tek yerleştirilir.

  • İşlem bitiminde enfeksiyon yaşama riskini önlemek amacıyla dezenfekte edici bir çözelti uygulanır.

Saç kökü ünitesi ekiminin en büyük avantajı kısa sürede yapılabilmesidir. Ancak, sıyrılmış saç kökü izlerinin bırakılması da istenmeyen bir durumdur ve önemli bir dezavantaj olarak kabul edilir. 

Fue (Saç Folikülü Ünitesi Ekstraksiyonu) Teknolojisi

fue saç ekim yöntemi
FUE teknolojisi, saç ekiminde en çok tercih edilen saç ekimi yöntemi. 

Boyun, kulak arkası ve benzeri alanlar saç dökülmelerini önlemek için genetik olarak kodlanmıştır. Bu nedenle bu bölgeler, kök ekstraksiyonu için tercih ediliyor.

Ancak doğal sonuçlar elde edilmesini sağlayan bu yöntem, FUT adı verilen yöntemden daha uzun sürüyor.

Saç kökleri FUT gibi şeritler halinde alınmadığı için tek tek alınıyor. Ekim işlemi sırasında tek tek saç kökleri yerlerine yerleştiriliyor. Bu nedenle FUE daha çok zaman alan bir işlem.

Öte yandan sonuçlar daha doğal. Yani ensede saç dökülmesi uygulamasında bile daha doğal görünümlü saçlar ve hatta daha doğal görünen sakal ve bıyıklar elde ediliyor.

Bu açıdan oldukça avantajlı bir seçenek. FUE teknolojisinin bir diğer avantajı da çizik bırakmaması. FUT uygulamasında bazı izler olabiliyor. Ancak FUE yöntemi ile saç kökleri tek tek toplanıyor ve iz kalmıyor.

Ensede saç dökülmesi problemi yaşıyor ve alternatif tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak istiyorsanız Gold City Saç Ekimi Kliniği uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz. 

Yayınlanma tarihi: 22/10/2021

-

Son Güncellenme: 22/10/2021

Başa Dön