Mevsimsel Saç Dökülmesi Hangi Aylarda Olur?

Saç Dökülme Tedavisi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Sevgi Ekiyor tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Mevsimsel Saç Dökülmesi Hangi Aylarda Olur?

Saç dökülmesi kadın erkek fark etmeksizin, her iki cinsi de hayatının bir döneminde etkileyen sorunlardan bir tanesi. Mevsimsel saç dökülmesi olarak çoğu zaman karşımıza çıkan bu konu hakkında Medikal Estetik Hekimi Dr. Sevgi Ekiyor açıklamalarda bulundu:

Doktor Sevgi Ekiyor fotoğrafı

Dr. Sevgi Ekiyor

“Mevsimsel saç dökülmesi evet, pek çok kişi tarafından sorulan bir konu. Özellikle mevsimsel saç dökülmesi ne kadar sürer, kaç ay sürer, ne zaman durur gibi soruları sıkça cevaplıyorum. Aslında burada öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, her gün ortalama 80 ila 100 saç döküyoruz. Bu normal, sağlıklı saç dökülmesi olarak kabul edilir. Saçın bir döngüsü var ve dökülen saçlar kuvvetle muhtemel katajen faz dediğimiz aşamanın içerisinde olduğu, yaşam sürecini tamamladığı için bedenden ayrılırlar. Dökülme süreci oluşmadan önce saçlar bir büyüme, geçiş ve ardından dinlenme döngüsünden geçiyorlar. Yılın belirli dönemlerinde, özellikle sonbahar aylarında dökülmede artış olduğunu fark edebilirsiniz. İşte bu yaygın fenomen, mevsimsel saç dökülmesi olarak bilinir.

Mevsimsel saç dökülmesinin nedeni belirsizdir, ancak araştırmalar mevsimsel kayıpların erkeklerden daha fazla kadını etkilediğini ve en çok Eylül ve Ekim gibi sonbahar aylarında ve bazen de ilkbahar, Nisan ve Mayıs aylarında meydana geldiğini göstermektedir. Bunun ısı, nem dengesiyle alakası olabilir.

Saçı dökülen kadın

Saçınızın ve saç derinizin bakımını uygun şekilde yapıyorsanız, mevsimsel dökülme normalde endişe edilecek bir durum değildir. Zamanla dökülme normal günlük seviyelerine geri döner ve normal saç büyümesi devam edecektir. Bununla birlikte, saçınıza ve saç derinizin özel ihtiyaçlarına doğru bir şekilde cevap vermediyseniz, uzun süreli saç dökülmesine yol açabilecek mevsimsel dökülmeye benzer semptomlar yaşıyor olabilirsiniz.

Vücut sürekli olarak günde 80 ila 100'den fazla saç döktüğünde, aşırı saç dökülmesi olur, bu da birkaç faktörden kaynaklanabilir. Bu faktörler arasında artan veya sabit stres seviyeleri, vitamin mineral eksiklikleri, alınan ilaçlar, menopoz ve hamilelik gibi hormonel durumlar, tiroid fonksiyonu veya saça ve saç derisine yapılan uygunsuz bakım yer alır. Mevsimsel saç dökülmelerinde bu durum geçicidir ve saç, normal büyüme döngüsüne dönebilir. Diğer durumlarda saç dökülmesi devam eder hatta saç telleri incelebilir veya uyku döngüsünden çıkamaz ve kalıcı olarak dökülebilir. Aşırı saç dökülmesinin kendisi çok stresli bir durumdur, uygun şekilde tespit edilip tedavi edilmezse, saç dökülmesinde sürekli bir döngü oluşturabilir.

Mevsimsel dökülen saçlar geri çıkarlar. Saç dökülmenizin mevsimsel mi yoksa altta yatan başka bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığını kendi kendinize teşhis etmeye çalışmak yerine, saçınızın ve saç derinizin sağlığını belirlemenize yardımcı olmak için mutlaka bir doktora başvurmanızı öneririm. Saç ve saç derisi sorunlarını başlamadan önce azaltmak veya önlemek, güzel, sağlıklı saçları ve saç derisini yıllarca korumanıza yardımcı olur. Bu sebeple, danışanlarıma, hastalarıma da uyguladığım gibi, saça PRP, grp, saç aşısı, saç botoksu, saç kök hücre ekimi, yağ kök hücre tedavisi, mezoterapi gibi uygulamalarla saç sağlığınızı koruyabilir saç dökülmesinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca saç dökülme sorununuzun altında yatan faktörleri araştırmak, fark etmediğiniz bir hastalığın da bir an evvel tedavisine başlamanıza fayda sağlayacaktır. “


Yayınlanma tarihi: 12/01/2021

-

Son Güncellenme: 22/10/2021

Başa Dön