Strese Bağlı Saç Dökülmesiyle Mücadelede 6 Etkili Yöntem

Saç Dökülme Tedavisi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Saç Ekim Merkezi Emphair Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Strese Bağlı Saç Dökülmesiyle Mücadelede 6 Etkili Yöntem

Stres; fiziksel ve psikolojik boyutlarıyla yaşadığımız dönemin en çok üzerinde durulan ve gündemden düşmeyen konularından bir tanesidir.

Stres, vücut dengesini bozma potansiyeli bakımından bir tehdit unsuru olarak kabul edilmektedir. Her ne kadar zihnimizde olumsuz bir şekilde kodlanmış olsa da, uzmanlar bir miktar stresin motive edici olduğu görüşündeler.

Günümüzde her yaş grubundan insan için mücadele edilmesi gereken bir sorun haline gelen stres, doğru yönetilemediği takdirde birçok hastalığın oluşumunda ya da ilerleyişinde tetikleyici olabiliyor.

Peki, stres saç dökülmesine sebep olabilir mi? Cevabımız evet! Emphair Saç Ekimi Merkezi konu hakkında bilgiler aktarıyor.
Emphair
“Evet, duygusal stresin bazı kişilerde saç dökülmesi problemine yol açtığını biliyoruz Yapılan araştırmalarda stres düzeyini artıran başlıca faktörler şu şekilde sıralanmıştır:

  • Bir yakınını kaybetmiş olmak

  • Ayrılıklar ve boşanmalar

  • İşini kaybetmek ya da iflas etmiş olmak

  • Ekonomik sıkıntılar

  • Okul baskısı

  • İş yerinde Mobbing

  • Afet veya küresel salgın gibi dış faktörler

  • Sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor olmak

Stres Saç Dökülmesine Tam Olarak Nasıl Etkiler?

stresten saç dökülmesiStrese bağlı saç dökülmesine geçmeden önce saç döngüsünden bahsetmemiz gerekiyor. Daha öncede detaylı bir şekilde anlattığımız gibi, her kafa derisinde ortalama 100.000 ila 150.000 saç folikülü bulunuyor.


Saçlarda yaşam döngüsü; büyüme, dinlenme ve dökülme evrelerinden oluşuyor. Büyük bir stres etkeni ile karşı karşıya kalındığında, saçlar büyüme evresinden dinlenme evresine hızlı bir geçiş yapıyorlar.

Normalde saç tellerinizin yaklaşık %90’ı büyüme aşamasında, %10’u dinlenme aşamasındadır. Stres kaynaklı saç dökülmelerinde, saç köklerinin %20’den fazlasının aynı anda dinlenme evresine geçtiği, bu oranın bazı kişilerde %50’lere kadar çıkabildiği gözlemlenmiştir.

Bilim insanları, bunun nedenini henüz tam olarak açıklayamamış olsalar da, yüksek düzeyde stresin, saç folikülünün işlevini etkileyebileceği görüşündelerdir.

Vücudumuz kortizol ve savaş ya da kaç hormonu olarak bilinen adrenalin salgılar. Bu hormonlar cilde kan akışını azaltır ve besinleri hayati organlara yönlendirir.

Strese maruz kalındığında saç köklerini besleyebilecek kaynaklarda geçici bir düşüş yaşanır. Bu da saç dökülmelerine yol açar.

Bu Sorunlar Strese Bağlı Saç Kayıplarını Etkiliyor

saç kaybıDaha az yaygın olsa da stres ve saç dökülmesi arasındaki ilişkiyi etkileyen iki durum vardır:

  • Trikotilomani: Saç yolma bozukluğu olarak da bilinen bu psikolojik rahatsızlık, yüksek stres seviyesiyle birlikte artış gösterebiliyor. Trikotilomani, terapi yoluyla tedavi edilebilen bir hastalıktır.

  • Alopesi Areata: Saçkıran olarak bilinen alopesi areata bir otoimmün hastalıktır. Telogen effluvium’un aksine, alopesi areata yuvarlak kel noktalar olarak ortaya çıkar. Stres düzeyinin alopesi areataya yol açabileceği düşünülmektedir.

Strese Bağlı Saç Dökülmelerinin Belirtileri Nelerdir?

saç dökülmesi belirtileriStres kaynaklı saç dökülmeleri genel olarak; ani, yaygın ve geçicidir. Yaşanılan ve stres seviyesini artıran hadiseden sonra 3 ay içerisinde saç dökülmeleri meydana gelebilmektedir.

Alopesi areata ya da trikotilomani gibi durumların dışında, strese bağlı yaşanan saç dökülmeleri belli bir bölgede yoğunlaşmaktan ziyade dağınık seyreder.

Güzel haber şu ki, stres kaynaklı yaşanan saç dökülmeleri geçicidir ve saçların yeniden çıktığı gözlemlenir.

Saçlarınızı Stresten Korumak İçin Ne Yapmalısınız?

1. Sağlıklı Bir Diyet Yapın

diyetAldığınız besinler, stres kaynaklı saç dökülmelerine karşı en büyük koruyucu kalkandır. Bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar, sağlıklı yağ ve protein tükettiğinizden emin olun.

Özellikle de proteinin saç sağlığı için son derece önemli olduğunu unutmayın.

2. Takviye Alın

vitaminSağlıklı beslenmenin yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik olan bazı vitamin türlerinin takviye olarak alınması da saçların direncini artırmada etkilidir.

3. Topikal Bir Tedavi Deneyin

saç sağlığıDüzenli saç büyümesini destekleyen topikal ilaçlar da bu süreçte sorunu çözmeye yardımcı olabilmektedir.

Doktor kontrolünde kullanılacak ilaçlarla, saç sağlığınızı strese karşı korumaya alabilirsiniz.

4. Yeterince Uyuyun

uykuStresin ilk olumsuz etkilerinden bir tanesi de uyku düzenini bozmasıdır. Düzenli bir uyku, vücudun en temel ihtiyaçlarından bir tanesidir.

Vücudu güçsüz ve savunmasız hale getirmesi sebebiyle saç sağlığı için bir tehdit unsurudur.

5. Stres Yönetiminde Uzmanlaşın

stres yönetimiStresin vücut sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açmasını önlemenin en garantili yollarından bir tanesi, kontrolü elinde tutmaktır.

Yoga, meditasyon, nefes egzersizleri, açık hava stres kontrolünde yardımcı aktivitelerdir.

6. Saç Derinize Masaj Yapın

saç masajıSaç derisine düzenli olarak uygulanacak masaj, kan dolaşımını artırarak saç köklerini canlandıracaktır. Unutmayın; saçlar canlı ve parlak görünümlerini, saç derisi sağlığına borçludur.


Yayınlanma tarihi: 25/10/2022

-

Son Güncellenme: 16/11/2022

Başa Dön