Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik Yayımlandı


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik Yayımlandı

Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetlerini düzenlemek ve organize etmek amacıyla, ilgili paydaşlarla (Ticaret Bakanlığı/Ticaret İl Müdürlükleri ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) etkili bir koordinasyon ve iş birliği sağlamak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik", 29.07.2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlık ve Ticaret Bakanlığının ilgili mevzuatında, sağlık hizmeti sunumunda örtülü veya açık reklam yapılması ve yaptırılması kesinlikle yasaklanmıştır. Özel sağlık kurumları ve doktorlar, belirli prensipler doğrultusunda yalnızca tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini gerçekleştirebilirler.

Belirtilen Yönetmelik ile sağlık hizmetlerinin tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin temel ilke ve kuralları net bir şekilde düzenlenmiştir.

Sağlık tesislerine ait internet siteleri, belirlenen ilkeler çerçevesinde Bakanlık ve İl Sağlık Müdürlükleri tarafından düzenli olarak gözden geçirilecek ve tespit edilen uygunsuz faaliyetlere karşı cezai yaptırımlar uygulanacak.

Bilgilendirme Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Görsel İçerikler Belirli Prensiplere Bağlandı

resmi gazeteBakanlık tarafından uygulanan idari yaptırımlara ek olarak, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde, Ticaret Bakanlığına veya Ticaret İl Müdürlüklerine gerekli bildirimler yapılacak.

Ayrıca, görsel medya ve internet sitelerinde sağlık hizmetlerine dair ilan ve tanıtımlarda mahremiyetin ve kişisel verilerin korunmasına dikkat edilmeden görsel içeriklerin kullanıldığı gözlemlenmektedir.

Bu Yönetmelik ile sağlık hizmetlerinin tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde kullanılabilecek görsel içerikler belirli prensiplere bağlanmıştır.

Bu Yönetmelik kapsamında illerde, mevzuata aykırı bulunan tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin denetlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla Sağlıkta Bilgilendirme ve Tanıtım Faaliyetleri İl Değerlendirme Komisyonları kurulacaktır.

Ayrıca, radyo ve televizyon kanallarında gerçekleştirilen tanıtım ve bilgilendirme programlarına katılan sağlık profesyonelleri, yayın öncesinde belirlenen ilke ve kurallara uygun olarak taahhütname imzalayacaklardır.

Bu taahhüdün ihlali durumunda, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun uyarınca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na bildirimde bulunulacaktır.

Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelikte

health türkiyeSosyal medya ve internet siteleri aracılığıyla yapılan sağlıkla ilgili tanıtım ve bilgilendirmelerde, insan sağlığını tehlikeye düşüren, tanı ve tedavi süreçlerini olumsuz etkileyen veya engelleyen suç unsurları tespit edildiğinde, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun hükümleri gereği ilgili içeriklerin erişimi engellenecektir.

Sağlık Turizmi sektöründe, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları ve aracı kurumlar, Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelikte belirtilen tanıtım ve bilgilendirme prensiplerine uygun olarak faaliyetlerini sürdüreceklerdir.

Yönetmeliğin ana amacı; halkı yanıltıcı, yanlış yönlendirici, kişi ve toplum sağlığını tehlikeye atan, haksız rekabeti teşvik eden tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini engellemek, böylece kişi ve toplum sağlığını korumaktır.

Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.


Yayınlanma tarihi: 11/08/2023

-

Son Güncellenme: 11/08/2023

Başa Dön