Saç Ekiminden Sonra Nasıl Beslenmeliyim?

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Doç. Dr. Ekrem Civaş tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Saç Ekiminden Sonra Nasıl Beslenmeliyim?

Saç dökülmesi sorunu günümüzdeki ilerlemiş saç ekimi teknikleri sayesinde kolayca çözülebilir hale geldi. Genetik nedenlere ya da yaşa bağlı olarak saç kaybı yaşayan kişiler, saç ekimi yaptırarak kaybettikleri saçlarına kavuşabiliyorlar.

Hem teknolojideki hem tıptaki yeni buluşlar, saç ekimi tekniklerini geliştirirken saç ekimi işleminden sonraki süreci organik olarak desteklemek gerekiyor.

Bir saç ekiminin başarısında kullanılan teknik ve ekimi yapan kişinin yeteneği kadar işlem sonrasındaki bakım ve beslenme şekli de büyük önem taşıyor.

Yeni saç köklerinin sağlıklı bir şekilde uzamasını ve mevcut saç dökülmesinin azalmasını sağlamak için sağlıklı bir diyet tercih etmek gerek.

Saç ekiminden sonra beslenme konusunu Doç. Dr. Ekrem Civaş’a sorduk:
Doç. Dr. Ekrem Civaş
Saç Ekiminden Sonra Nasıl Beslenmeliyiz?
besin
“Tüm besin gruplarını içeren dengeli bir diyet, bedenimizin zinde olmasını sağlar. Saçların kuvvetli bir yapıya sahip olması, sağlıklı şekilde uzaması ve gıda eksikliğinden ötürü dökülmemesi için iyi beslenmek gerekir.

Saç ekiminden sonra önerilen saç bakım ürünlerinin kullanımı saç derisine iyi gelmektedir. Bununla birlikte saç ekimi sonrası beklenen sonuçların alınabilmesi için tüketilen gıdalara da dikkat edilmelidir.

Proteinin hücre yenileme özelliği mevcuttur. Aynı zamanda saçlar için çok önemli olan kolajen üretimini arttırmaya yarar. Ağırlıklı olarak hayvansal gıdalarda bulunan protein, sağlıklı saçlar için özellikle gereklidir.

Çoğu zaman besin eksikliğine bağlı saç dökülmeleri yeterli protein alınmamasından kaynaklanır.

Dolgun, parlak ve sağlıklı bir şekilde uzayan güzel saçlar için protein başta olmak üzere, yararlı karbonhidratlar, çinko, demir, belli vitamin grupları ve kaliteli yağlardan zengin bir diyetle beslenmek gerekir.”

Hangi Gıdalar Saça Fayda Sağlar?

saç ekimi“Protein içeren tüm gıdalar, örneğin kırmızı ve beyaz etler, yumurta, süt ve peynirler, deniz ürünleri sağlıklı saçlara sahip olmak için gereklidir.

Saçlara iyi gelen vitamin grupları günlük gıda alımında mutlaka olmalıdır. Yumurta, deniz ürünleri, ıspanak, ceviz, badem gibi besinler çinko açısından zengindir ve çinko sağlıklı saçlar için gerekli elementlerden biridir.

B7 olarak bilinen Biyotin ve B12 vitamininin de içinde bulunduğu B vitaminleri saç yapısını kuvvetlendirir. Bu nedenle B vitamininden zengin besinler tüketilmelidir.

Bu besinlerden bazıları narenciyeler, koyu renkli sebzeler, beyaz ve kırmızı etler, kabuklu yemişler, tam tahıllar, baklagiller şeklinde sıralanabilir.”

“Saçların sağlıklı olması için gereken diğer vitaminler A ve E vitaminleridir. E vitamini zeytinyağında, avokadoda, bademde, ay çekirdeğinde bol miktarda yer alır.

1950’lerden beri cilt bakımında kullanılan E vitamininin son zamanlarda saç yapısına da iyi geldiği keşfedilmiştir. Bu vitamin saç derisindeki kan dolaşımını destekleyerek saçların sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlar.

Aynı zamanda saç dökülmesinden sonra yeni saç çıkışını destekler. Saça parlaklık verir. Saç derisini nemlendirerek saçların sağlıklı olmasını sağlayan A vitamini ise en çok tatlı patates ve ıspanakta bulunur.

Yumurta sarısı, tam yağlı süt, balkabağı ve lahana A vitamini içeren besinlerden bazılarıdır. Bu iki önemli vitaminin vücutta yeterli miktarda bulunması için sayılan besin çeşitlerine günlük diyette uygun porsiyonlarda yer verilmelidir.”

“Demir tıpkı çinko gibi güçlü saçlar için gerekli elementlerden biridir. Kabuklu deniz ürünleri, karaciğer ve sakatatlar, yumurta, ıspanak gibi besinlerde yer alır. Kişilerin rutin beslenme düzeninde bu besinlerden yeterli miktarda yer almalıdır.”

Saç Ekimi Sonrası Su İçmenin Önemi

saç ekimi sonrası su tüketimi“Su içmek vücudumuza pek çok fayda sağlar. Bu faydalar arasında kan dolaşımına yaptığı destek saç ekimi sonrasındaki süreci olumlu etkiler.

Saç köklerinin sağlıklı bir şekilde beslenmesine yardımcı olduğu için günlük su tüketimi önemlidir. Su içmek aynı zamanda tüketilen vitamin ve minerallerin vücutta daha rahat çözülmesini sağlar.

Saç ekimi işlemi sonrası oluşan ödemin giderilmesine yardımcı olur. Ek olarak, birikmiş toksinlerin vücuttan daha çabuk atılmasını sağlar."

Saç Ekiminden Sonra Uzak Durulması Gereken Yeme İçme Alışkanlıkları

kahve“Saç ekimi işleminden sonra yeni saçların sağlıklı şekilde uzamasını engelleyebilecek besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler yağ ve asit oranı yüksek gıdalar ve paketli ürünler olarak sıralanabilir.

Aynı zamanda bu sürecin daha rahat geçmesini sağlamak için alkollü içeceklerin ve kafein içeren ürünlerin tüketimini sınırlandırmak faydalı olacaktır. Fazla miktarda kafein tüketmek vücuttan gereğinden fazla mineral ve vitamin atılmasına sebep olur.

Yüksek miktarda alkol kullanımında ise vücutta kolajen kaybı, fazla A vitamini emilimi ve dehidrasyon gibi sonuçlar ortaya çıkar. Eğer sigara içme alışkanlığınız varsa yine bu süreçte azaltmalısınız.

Kan dolaşımını zayıflattığı için sigara içmek saç ekimi sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Zayıf kan dolaşımı yeni saç köklerini besleyemez ve beklenen sonuca ulaşmayı engelleyebilir.”


Yayınlanma tarihi: 08/06/2022

-

Son Güncellenme: 09/06/2022

Başa Dön