Gelmiş Geçmiş En Çok İzlenen Estetik Cerrahi TV Showları


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Gelmiş Geçmiş En Çok İzlenen Estetik Cerrahi TV Showları

İzleyicilerin televizyonda canlı karın germe, meme dikleştirme veya burun estetiği yapan estetik cerrahlara bayıldığını biliyoruz. Hoş çoğu izleyici ise cerrahi kısmı rahatsız edici ama sonuçlar gerçekten büyüleyici diyor.

İşte tam da bu sebepten ötürü estetik tedavileri ele alan, ortaya çıkarılan değişimlerle izleyiciyi ekrana kilitleyen bu TV şovlarını masaya yatırmak istedik.

skin decision

Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği (ASPS)‘nin yaptığı bir araştırmaya göre, estetik cerrahide son birkaç yılda ve özellikle pandemiden sonra bir artış olduğu bildiriliyor.

Bunun iyi bir gelişme olduğunu düşünüyoruz zira estetik cerrahi özgüveninizi kazandırmaya ve kendinizi daha iyi hissettirmeye fayda sağlıyorsa, neden olmasın?

Peki sizce bu TV şovlarının da bir etkisi olabilir mi? Pek çok estetik doktoru, aslında bu tarz programların bir nevi eğitim verdiğini de söylüyor. Kime, neyin, nasıl yapıldığı, dikkat edilmesi gereken konuların altının çizildiği pek çok detay barındırıyor.

Fakat yine de Yeniben olarak şunu da belirtmekte fayda var, TV şovlarında ameliyatın sadece bir bölümünün gösterdiği unutmamalıdır. Kimse bir bölümde iyileşemez. Zamana ihtiyaç vardır.


Estetik Cerrahi TV Şovları Karar Verme Sürecine Olumlu Katkıda Bulunuyor Mu?

tv showları

2007 yılında Amerika’da bir anket yapılıyor ve çıkan sonuç ise şu: İnsanların sadece yüzde beşi bir şovu izledikten sonra estetik cerrahiyi seçme dürtüsünü hissetti.

Aradan tam 14 yıl geçmiş, şu an aynı anket yapılsa, sonuç ne çıkar acaba?

Daha fazla lafı uzatmadan estetik cerrahi TV şovlarına geçiş yapalım:
 

1. Extreme Makeover - 2002

extreme makeover

Extreme Makeover 2002 yılında ekranlarda olan bir TV şovuydu. Bu dizide insanlar diyet, egzersiz, stilistler, makyözler ve tabii ki estetik cerrahların yardımıyla 180 derecelik bir değişime uğradılar. Hatta estetik ameliyatı gösteren ilk TV şovlarından biriydi.

İçerikteki tartışmalar çok fazla eleştiriye neden oldu. İyi görünürsen iyi hissedersin vurgusu yapılıyordu. Ancak, o dönemde birçok insan bu konsepte katılmadı.

Eleştirmenler, vücut imajına gereksiz bir vurgu ile sonuçlandığını ve ayrıca yeme bozukluklarını tetiklediğini iddia etti. Eleştirmenlerden gelen tüm eleştirilere rağmen, birçok genç bu gösteriyi ilham verici olarak gördü.

Sanıyoruz bu tamamen bir şovu, bir resmi veya bir prosedürü nasıl gördüğünüzle ilgili. Kendinizi iyi hissettiriyorsa, devam edin ve izleyin. Olmazsa, size ilham veren başka bir şey izleyin. Estetik cerrahi sizi iyi hissettirmek için var.
 

2. Botched

botched

E! Reality TV dizisi Botched, ünlü plastik cerrahlarla yapılıyor ve kesinlikle bugüne kadarki en gerçekçi şovlardan biri olarak kabul ediliyor. Yıldız cerrahlar arasında Terry Dubrow ve Paul Nassif var. Bu yıldız cerrahlar, yanlış giden prosedürleri düzeltiyor.

Gösteri, ameliyatın her zaman sorunlarınızın cevabı olmadığını nazik bir şekilde hatırlatıyor. Ayrıca, doğru cerrahı seçmezseniz BOTCHED (berbat) olabilirsiniz mesajı veriliyor.

Gösteri sadece eğlenceli değil, aynı zamanda eğitici. Estetik cerrahinin hem iyi hem de kötü yanlarını gösterdiği için çoğunlukla olumlu geri bildirimler aldı.

Estetik cerrahinin en kötü yanını göstererek ve doğru estetik cerrahı seçmenin önemini vurgulayarak izleyiciye ve eleştirmenlere ulaştılar.
 

3. Nip/Tuck

nip tuck

Nip/Tuck, ilk kez 2003 yılında yayına giren bir başka popüler TV dizisidir. Dr. Sean McNamara ve Dr. Christian Toy tarafından yönetilen Miami merkezli bir estetik cerrahi merkezi etrafında dönen senaryo dizisidir diyebiliriz.

En popüler ameliyatların birçok grafik detayını ve tasvirlerini gösterdiği için o dönem oldukça heyecan vericiydi.

7 yıl boyunca son derece başarılı bir şekilde yayında kaldı. Hatta Altın Küre ve Emmy dahil olmak üzere toplam 4 ödül kazandı.

Tüm başarısına rağmen tabu olan birçok konuya değindiği için bazı olumsuzluklara da maruz kalmıştır. Ne olursa olsun, hala birçok kişi tarafından ilham verici bir seri olarak kabul ediliyor.
 

4. Dr. 90210

dr 90210

Dr. 90210, 2004'ten 2008'e ve 2020'de de tamamen yenilenmiş bir oyuncu kadrosuyla yayınlandı. 90210'un yapımcıları Nip/Tuck şovundan son derece ilham aldıklarını söylediler.

Beverly Hills'den gerçek cerrahların hayatı çevresinde gelişen belirli bir formatı takip ediyor; hastanın tanıtımı, hastaların endişeleri ve uygulanan tedaviler gibi.

En çok eleştiriyi ise gerçek ameliyatların yarı grafik görüntülerini gösteriyor olmasından aldı.

Bu programla ilgili yaygın olarak alınan bir başka eleştiri de, programda gösterilen hastaların çoğunun estetik cerrahi bağımlısı olması ve halihazırda bir takım ameliyatlar yaptırmış olmalarıydı.

Grafik içeriklerden ve genel olarak estetik cerrahiden hoşlanıyorsanız, izlemeniz gereken bir başka eğlenceli şov Dr. 90210.
 

5. The Swan

the swan

The Swan, estetik cerrahi ile alakalı bir başka popüler şovdu. 2004 yılında televizyonda yayınlandı, birçok hayran kazandı ve tartışmalara yol açtı.

İsmini, bir kuğuya dönüşen çirkin ördek yavrusu efsanesinden almıştır.

Her bölümde, katılımcılara üç ay içinde hastanın görünümünü değiştirmesine yardımcı olan estetik cerrahlar, diş hekimleri, koçlar, eğitmenler ve terapistlerden oluşan bir ekip atanıyordu.

Yeteri kadar reyting alamadığı ve seyirciyi etkileyemediği için sadece iki sezon yayınlandı.
 

6. I Want a Famous Face

i want a famous face

Barbie'ye veya gerçek hayattaki herhangi bir ünlüye benzemek için görünüşlerini değiştiren insanları çevrimiçi olarak izlemek…

Bu şov ilk kez 2004 yılında MTV'de yayınlandı. Belirli bir ünlüye takıntılı olan ve hatta biraz fazla ileri giden insanlardan bahsediyoruz.

En çok aranan ünlülerden bazıları arasında Pamela Anderson, Jennifer Lopez, Britney Spears ve Brad Pitt vardı.

Tek sezonluk bir şovdu ve sahte olduğu, senaryosu olduğu konusunda büyük eleştiriler aldı. Birkaç oyuncu kadrosu da kendilerine MTV tarafından belirli düşünceleri söylemelerinin zorlandığı konusunda açıklamalarda bulundular. Ancak yapımcılar itiraz etti.
 

7. Atlanta Plastic

atlanta plastic

Bu gösteriyi gerçek hayattaki bir Nip/Tuck olarak düşünün. En öne çıkan özelliği, siyah topluluğa güçlü bir şekilde odaklanmasıydı. Etnik plastik cerrahi konusunda türünün ilk örneğidir.

Plastik cerrahinin göz alıcı yönünün yanı sıra, siyah cerrahlara ırk, etnik köken ve onunla ilgili zorluklar gibi önemli konular hakkında konuşmaları için bir platform sağladı.

Etnik plastik cerrahi açısından değil, aynı zamanda ırk meseleleri açısından da TV'de ileriye doğru atılmış büyük bir adım olarak düşünülebilir.
 

8. The Doctors

the doctors

Bu şov sadece bir plastik cerrahi şovu olarak kabul edilemez evet ama evet daha fazla estetik cerrahi ile ilgili konulara değinmiştir.

Programın sunucularından Andrew Orden aynı zamanda ünlü bir plastik cerrah. Programda, Dr. Öz gibi çeşitli tartışmalar nedeniyle ateş altına tutulan doktorlar yer aldı.

Estetik cerrahi üzerine yapılan her TV dizisinin, amacı ne olursa olsun seyirciden eleştiri alacağını tahmin etmemek güç değil aslında zira herkesin kafasına göre şovun farklı bir algısı olacaktır.
 

9. Bridal Plasty

bridal plasty

Bridalplasty 2010 yılında E! kanalında yayınlandı. Konu, nişanlı ve hepsi düğünlerine kadar bir değişim yaşamak isteyen, rekabet etmeye hazır 12 kadın etrafında dönüyor.

Gösterideki tüm kadınların bir dilek listesi vardı, sadece bir düğün dilek listesi değil, aynı zamanda bir estetik cerrahi dilek listesi. Her hafta düğün temalı yarışmalar yapılıyordu. Kazanan ise plastik cerrahi dilek listesinden bir şeyi yaptırabiliyordu.

Tüm sezonun galibi ise, aynı zamanda hayallerinin düğününe de kavuşuyordu.

İzleyici sayısı azaldığı ve estetik ameliyatı biraz fazla sıradanlaştırdığı için sadece 1 sezon yayınlandı.
 

10. Addicted To Beauty

addicted to  beauty

“Güzelliğe Bağımlılık” gibi bir çeviri yapabileceğimiz bu dizi, Oxygen US kanalında yayınlanan bir Amerikan realite televizyon programıdır. 

San Diego, California merkezli plastik cerrahi ve günlük spa merkezi, gösterinin ana odak noktası.

Oyuncular arasında Dianne York-Goldman, Gilbert W. Lee, Gary Erwin, Melanie “Mel” Bivins, Natasha Porlas, Ronnie Morgan ve Shannyn Pareo yer alıyor. Pek çok kişi senaryonun abartıldığı konusunda hem fikir.
 

11. The Real Housewives of Orange County

The Real Housewives of Orange County

Bu özel bir plastik cerrahi şovu değil gibi gözükse de, önemli bir kısmı plastik cerrahi etrafında dönüyor.

Adından da anlaşılacağı gibi, Orange County'nin gerçek ve zengin ev kadınları etrafında dönüyor.

Sanılanın aksine, lüksün kucağında bile hiçbir şey mükemmel değildir, mesajını veriyor. Estetik ameliyatlar, spor yapmak, yemek yemek ve alışveriş bu kadınların kesinlikle öncelik listelerinde üst sıralarda yer alıyor.  


Yayınlanma tarihi: 20/08/2021

-

Son Güncellenme: 30/10/2023

Başa Dön