Doktorların TikTok'ta Oluşturduğu Plastik Cerrahi Videolarının Eğitimsel Değeri Nedir?


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Doktorların TikTok'ta Oluşturduğu Plastik Cerrahi Videolarının Eğitimsel Değeri Nedir?

Bir tıbbi literatür analizi, doktorlar tarafından oluşturulan içerikler de dahil olmak üzere TikTok'ta yayınlanan plastik cerrahi videolarının eğitim puanlarının düşük olduğunu gösterdi.

Estetik Cerrahi Dergisi Açık Forumu'nda yayınlanan çalışma sonuçlarına göre, sosyal medya platformu TikTok'ta yayınlanan plastik cerrahi ile ilgili içerikler, doktorlar tarafından oluşturulmuş olsa bile genel olarak kalitesiz.

New York Times'da yakın zamanda yayınlanan bir makale, TikTok'un Z kuşağı arasında eğitim bilgileri konusunda lider arama motoru haline gelme yollarını araştırdı. Makaleye göre, Google'da yapılan araştırmalar, bu nesildeki aramaların yaklaşık %40'ının Google'da gerçekleştiğini gösterdi.

TikTok, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe sahip bir sosyal medya platformudur. İnsanlar uygulamayı yalnızca ürün ve iş kuruluşlarını aramak için kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda soru sormak ve açıklama aramak için de kullanıyor.

Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Üniversitesi'nde bilgi ve kütüphane bilimi profesörü Francesca Tripodi, New York Times'a verdiği röportajda, TikTok'un bir arama motoru olarak yükselişinin, daha fazla insanın uygulamada yanlış bilgi ve dezenformasyona rastlayabileceği anlamına gelebileceğini belirtti.

Araştırmacılar, TikTok içeriğinin plastik cerrahi üzerindeki etkisini belirlemek için PRISMA yönergelerini izleyen sistematik bir literatür taraması gerçekleştirdi.

Başlangıçtan 2022'ye kadar yayınlanan çalışmalar dikkate alındı ​​ve en son veri tabanı araştırması 15 Ocak 2023'te yapıldı. Mevcut videoların kalitesi, kaliteyi 1'den 5'e kadar bir ölçekte derecelendiren DISCERN ölçeği kullanılarak değerlendirildi.

2021 ve 2022'de Yayınlanan 7 Çalışma

Tiktok videoNihai analiz, Amerika Birleşik Devletleri'nde 2021 ve 2022'de yayınlanan 7 çalışmayı içeriyordu.

Çalışmanın dağılımı şu şekildeydi: Cinsiyet onaylayan cerrahi üzerine 1 çalışma, yağ grefti ile meme rekonstrüksiyonu üzerine 1 çalışma, estetik cerrahi prosedürleri araştıran 1 çalışma (abdominoplasti, blefaroplasti, meme büyütme ve rinoplasti), 1 plastik cerrah profili ve 3 kadın profili plastik cerrahi hashtag'leriyle ilgili videolar.

Literatür, değerlendirilen içeriğin eğitim puanlarının düşük olduğunu gösteriyor ancak TikTok'ta tanıtılan içerik türüne göre uyarlanmış yeni değerlendirme araçlarına ihtiyaç var.

Seçilen çalışmalarda toplam 1105 video analiz edildi; bunların 525'i (%48) doktorlar tarafından oluşturuldu ve bunların çoğunluğu (392'si (%75)) plastik cerrahlardı. Diğer videolar hastalar, şirketler, hemşireler ve klinikler tarafından geliştirildi.

Eğitim içerikleri en yaygın içerik türü oldu (373 video, %34), bunu reklam/tanıtım/pazarlama (283 video, %26), hasta/kişisel deneyim (259 video, %23), komedi (40 video, %4) izledi. ) ve "diğer" (150 video, %14). “Diğer” kategorisi sınıflandırılmamış, fikir, ünlü haberleri, spam ve öncesi-sonrası videolarını içeriyordu.

Üç çalışma videoların değerlendirmesini yaptı ve hepsi DISCERN ölçeğini kullandı. Analizdeki tüm videoların (n=386) ortalama DISCERN puanı 1,91 (aralık, 1,08-3,00) idi ve bu, zayıf olarak değerlendirildi.

Araştırmacılar şunları kaydetti: " Tüm çalışmalarda doktor videolarının, doktor dışı videolardan önemli ölçüde daha yüksek puanlara sahip olduğu görüldü; ancak puanları hâlâ ortalama veya zayıf olarak sınıflandırılıyordu.”

3 çalışmada bildirilen en yüksek DISCERN puanı, tek bir falloplasti videosu için 3 puandı.

Yeni Değerlendirme Araçlarına İhtiyaç Var

Tiktok videoTikTok'un geniş erişimi ve doktorlar, meslektaşları ve hastalar arasında bilgi paylaşımı için değerli bir araç olma potansiyeli nedeniyle araştırmacılar, yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek için TikTok'taki sağlık hizmetleri içeriği için hakemli işlevlerin getirilmesini önerdi.

Bu incelemenin sınırlamaları arasında, birincil çalışmaların uygun başlıklara ve içerik kodlamasına dayanması ve araştırmacıların incelemelerinde dikkate alınacak uygun çalışmaları belirlemek için kullandıkları veri tabanı arama terimleri nedeniyle bazı içeriklerin olası kasıtsız olarak analizden hariç tutulması yer almaktadır.

DISCERN'in çevrimiçi eğitim videolarının kalitesini değerlendirmek için en uygun derecelendirme ölçeği olmaması da mümkündür.

Araştırmacılar şu sonuca varmıştır: "TikTok , plastik cerrahi alanında hem doktor hem de hasta açısından sürekli büyüyen ve oldukça kullanılan bir platformdur. Ancak içerikle ilgili sınırlı düzenleme mevcut ve bu da paylaşılan bilgilerin doğruluğu konusunda potansiyel sorunlara yol açıyor.

Literatür, değerlendirilen içeriğin eğitimsel puanlarının düşük olduğunu gösteriyor ancak TikTok'ta tanıtılan içeriğin türüne göre uyarlanmış yeni değerlendirme araçlarına ihtiyaç var."


Yayınlanma tarihi: 17/10/2023

-

Son Güncellenme: 17/10/2023

Başa Dön