ClubHouse’u Yakından Tanıyalım


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

ClubHouse’u Yakından Tanıyalım

Geçtiğimiz haftalarda SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk ve Gamestop hisselerinin yükselişini engelleyen Robinhood şirketinin CEO’su Vlad Tenev, Club House isimli bir sosyal medya mecrasında görüşme gerçekleştirdiler.

"Bu gece Los Angeles saatiyle 22:00'de Clubhouse'dayım" tweetini atan Musk’ın paylaşımının ardından muazzam bir tanınırlığa sahip olan Club House yaklaşık 3,6 milyon kez indirildi.

E hadi başlayalım, son zamanlarda yükselen sosyal medya platformu Clubhouse’u biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Clubhouse yalnızca davetli olarak katılabildiğiniz, ses tabanlı bir iPhone uygulaması. Aslına bakarsanız, yasal olarak başka birinin telefon görüşmesini dinliyor gibisiniz.

Clubhouse kullanımıİşin özü şu: Telefonunuzda, başkalarının canlı konuşmalarını dinlemenize izin veren bir uygulamanın olduğunu hayal edin. Ama sakin olun, casusluk yapmıyorsunuz, zaten bu insanlar duyulmak istiyor. Bunlar ünlü olabilirler veya en azından ilginç bir sohbet veya didaktik bir içeriği ele alıyor olabilirler.

İşte pek çok insanın da bu sohbete, belki de açık oturuma katılma fırsatını yakalayabildiğini söyleyebiliriz. Bunu sesli sohbet sosyal ağı olarak düşünün ya da twitter içinde bulunan bir podcast gibi…

Şimdi sizi duyar gibiyiz, bir dolu sorunuz var, sırayla soru cevap gidelim…

ClubHouse’da Resim veya Video Yok Mu?

Hayır. Her kullanıcının sadece profil resimleri mevcut

Clubhouse’u Nasıl İndirebilirim?

Clubhouse nasıl indirilir?Clubhouse şu anda yalnızca iOS'ta kullanılabilir durumda. Herhangi bir iPhone kullanıcısı, AppStore’dan indirebiliyor.

İndirdikten Sonra Hemen Başlayabiliyor Muyum?

Hayır! En azından şimdilik bu böyle değil.  Erişim sağlamak için mevcut bir Clubhouse kullanıcısının davetiyesine ihtiyacınız var.

Her yeni kullanıcı iki davetiye alır ve uygulamayı kullandıkça daha fazla kazanır. Siz yükledikten sonra, telefon defterinizdeki bir arkadaşınız ya da tanıdığınız size, davetiye yollayacaktır.

Clubhouse'u iPad'de Kullanabilir Miyim?

Elbette, ancak en azından şu an için iPadOS için optimize edilmedi. iPadlerde uygulamayı küçük bir pencerede kullanabiliyorsunuz. Cep telefonu daha mantıklı.

Benim Cep Telefonum Android, Neden Sadece IOS İçin?

Aldığımız bilgilere göre Android uygulaması yapım aşamasında. Ancak geliştiriciler uygulamayı yavaşça büyütmek istiyor ve dünya çapında iPhone kullanıcılarından daha fazla Android kullanıcısı var.

Android'de başlamak Clubhouse sunucularını zora sokabilirdi. (Elon Musk olayını hatırlayalım).

Yani Tek İhtiyacım Olan Uygulama? Web Sitesi Yok Mu?

Şirketin sahip olduğu tek web sitesi joinclubhouse.com ve bu sadece  App Store'a yönlendiriyor. Ayrıca ClubHouse’u clubhouse.io ile de karıştırmamakta fayda var.

Clubhouse Kayıt İçin Benden Ne Kadar Verimi Alıyor?

Clubhouse'a telefon numaranızı ve gerçek adınızı (elbette teoride) vermelisiniz. Hizmet için istediğiniz kullanıcı adını, bir davetiye bile almadan önce kaydedebilirsiniz.

Sizi davet eden kişinin telefon numaranıza ihtiyacı vardır. Size joinclubhouse.com/app adresini ziyaret etmenizi ve bu numara ile oturum açmanızı söyleyen bir metin mesajı alacaksınız.

Sıfırdan bir profil oluşturmak istemiyorsanız, Twitter hesabınızı Clubhouse'a bağlayın, bu haliyle uygulama mevcut Twitter profil resminizi bile çekecektir. Clubhouse, takip edilecek kişileri bulmayı kolaylaştırmak adına sizi telefon defterinizdeki kişilerinizi bağlamaya da zorlar.

İstemiyorsanız bağlamak zorunda da değilsiniz. Giriş yaptıktan sonra, e-posta adresini doğrulayın, böylece bir sorun olursa, yeniden bağlanmak için bir yöntem olarak bu adrese sahip olursunuz.

Ne Zaman Piyasaya Çıktı Bu ClubHouse?

Mart 2020'de ABD'de yani tam da COVID zamanında piyasaya sürüldü. İlk zamanlar, yalnızca davetli münhasırlığı nedeniyle kısmen seçkin bir azınlığın kullandığı bir mecra idi. O ilk günlerde, esas olarak risk sermayedarlarından oluşan inanılmaz derecede küçük bir topluluktu.

Ardından, iki aydan sonra Andreessen Horowitz'den 12 milyon dolarlık yatırım aldı. Değeri 100 milyon dolara çıktı ve o zamanlar yalnızca 1.500 kullanıcısı vardı. Yalnızca davetle erişim olsa bile, artık şu an hemen herkesin bulunduğu bir platform haline gelmeye başladı.

Clubhouse'da Neler Bulabilirim?

Clubhouse'da neler var?Nihayet eriştiğinizde, uygulama spordan teknolojiye, dünya meselelerinden, inanca, sağlıktan, psikolojiye kadar takip edebileceğiniz birçok sohbet konularıyla dolu.

Her birinde aynı şeyle ilgilenen insanları bulacaksınız ve onları takip edebilirsiniz. Ne kadar çok konu ve üye takip ederseniz, size uyan bir oda için öneriler alma olasılığınız da o kadar artar.

Konuşmalar Kalıcı Değil Mi? Kaydedilemiyor Mu? Tekrar Dinleyemez Miyim?

Maalesef. Sohbet odaları sürekli geliyor ve gidiyor. Clubhouse’da hiçbir şey kaydedilemiyor. Ancak bu, bu sohbetleri kaydetmenin bir yolunun bulamayacağı anlamına gelmez.

İnternet sonsuz çözümler dünyasıdır, muhtemelen o da bulunacaktır.

Bir Sohbette Kaç Kişi Bulunabiliyor?

Mevcut sınır, Clubhouse odası başına 5.000 kişidir. Musk’ın odasında bunu gördük hatta içeri giremeyenler de oldu. 

Hatta odaya girebilenler, diğerleri için YouTube canlı yayını yaparak, insanların sohbeti dinlemesine vesile oldular.

ClubHouse Podcast Gibi Değil Mi?

Podcast tercihlerinize bağlıdır, daha farklı. ClubHouse’a dahil olan tüm insanlar iPhone'ları aracılığıyla konuşuyorlar. Birbirlerini görmezler, bu yüzden gerçekten bir telefon görüşmesini dinlemek gibidir.

Profesyonel düzenleme, ses efekti ve reklam yok (en azından resmi olarak ve şimdilik). Bununla birlikte, sohbetin "tarzı" esnektir. Bir odada arkadaşlar arasında bire bir gündelik konuşmalar olabilirken, diğeri daha resmi bir talk-show, açık oturum tarzı röportaj yapabilir, büyük bir grup tartışması ve hatta bir müzik- paylaşım oturumu bile olabilir.

Ünlü birisi ilginç biri bir odaya düşerse, odayı oluşturan yani moderatör onu konuşmacı olarak "sahneye" alabilir.

Bunun Estetikle Nasıl Bir Alakası Olabilir?

Daha fazla potansiyel hastaya ulaşabilmek için, isminizi duyurabilmek ve yetkin olduğunuz konu hakkında bilgiler paylaşabilmek için son derece güzel bir mecra.

Yeniben olarak ClubHouse’da birkaç deneme yaptık. Çalışmalarımız devam ediyor. Siz doktorlarımızın desteğiyle ortaklaşa pek çok oturuma ev sahipliği yapmaktan da mutluluk duyacağız.


Yayınlanma tarihi: 08/02/2021

-

Son Güncellenme: 06/10/2023

Başa Dön