Botox, Duygularla Bağlantılı Beyin Aktivitesini Değiştiriyor

Botox

Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Botox, Duygularla Bağlantılı Beyin Aktivitesini Değiştiriyor

Scientific Reports'ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, alına enjekte edilen Botox'un insanların beyin kimyasını değiştirdiğini ve diğer insanların duygularını nasıl yorumladıklarını etkilediğini gösterdi.

Botox, yüzdeki ince çizgileri ve kırışıklıkları geçici olarak azaltan veya ortadan kaldıran bir enjekte edilebilir ilaç ve popüler olarak kaş çatma çizgileri, alın kırışıklıkları ve göz çevresindeki kaz ayağı görünümünü azaltmak için kullanılır.

Botoks Enjeksiyonları 2000 Yılından Bu Yana %459 Arttı

botoxAmerican Society of Plastic Surgeons'a göre ABD’de, 2020'de Botox ve benzeri ürünleri içeren 4.401.536 Botulinum Toksin Tip A prosedürünün yapıldığını açıklamıştı.

Botoks enjeksiyonları 2000 yılından bu yana %459 artarak en yaygın minimal invaziv kozmetik prosedür haline geldi.

Ülke çapında giderek daha fazla insan Botoks yaptırmak için randevu almaya devam ettikçe, araştırmacılar yüz kaslarında tedaviden kaynaklanan geçici felcin, kişinin duyguları yorumlama yeteneğini nasıl etkilediğini sorguladılar.

California Irvine Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ve Botox üretimi yapan bir biyoteknoloji şirketi olan AbbVie, 33 ila 40 yaşları arasındaki 10 kadın üzerinde fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme taramaları gerçekleştirdi.

Hem kadınların alnına Botox enjeksiyonları yapılmadan önce hem de beynin duygusal görüntülere verdiği tepkileri karşılaştırmak için iki ila üç hafta sonra beyin taramaları yapıldı.

İki tarama sırasında kadınlara mutlu, kızgın ve tarafsız yüzlerin fotoğrafları gösterildi ve ifade edilen duyguyu yorumlamaları istendi.

Araştırmacılar, botoks uygulandıktan sonra kadınların beyin aktivitesinin, kızgın ve mutlu yüzlere baktıklarında amigdalalarında (beynin duyguların deneyimlenmesiyle ilgili kısmı) ve fusiform girusta (işlevsel olarak hareket için anahtar bir yapı) değiştiğini buldular.

Araştırmacıların beklediği gibi, bu bulgular, insanların önlerinde ifade edilen duyguyu tanımlama ve deneyimleme çabasıyla yüz ifadelerini içgüdüsel olarak yansıttığını iddia eden yüz geri bildirimi hipotezi ile uyumludur.

Duyguları Yansıtma Yeteneğini Engelliyor

botoks
Araştırmacılar, botoksun neden olduğu yüz kaslarının geçici felçinin, bir kişinin önünde ifade edilen duyguları yansıtma yeteneğini engellediğini ve böylece duyguları yorumlamaya çalışırken beyin kimyasını değiştirdiğini belirtiyorlar.

En son çalışma, Botox'un bir kişinin duygusal ve fiziksel sürecini nasıl etkilediğini gösteren, büyüyen bir araştırma grubundan geliyor.

En yaygın olarak kozmetik prosedürlerle ilişkilendirilmesine rağmen, Botox'un kas hareketini önleme yeteneği migren, boyun spazmları, terleme, aşırı aktif mesane, tembel gözler ve diğer kas durumlarını tedavi etmek için kullanılmıştır.

Önceki araştırmalar, Botox enjeksiyonlarının depresyonu azaltmaya ve erkeklerin erektil disfonksiyonu yenmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.


Yayınlanma tarihi: 05/06/2023

-

Son Güncellenme: 05/06/2023

Başa Dön