Kış Aylarının En Büyük Cilt Sorunu Egzamadan Kurtulma Yolları

Cilt Bakımı

Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Kış Aylarının En Büyük Cilt Sorunu Egzamadan Kurtulma Yolları

Kış aylarında egzama başta olmak üzere pek çok cilt sorunu gündeme geliyor. Kışa sayılı günler kala uzmanlarımızdan cilt sağlığı için tavsiyelerini aldık.

Hızlı Sıcaklık Değişikliklerinden Kaçının

egzamaDermatolog Uzm. Dr. Zahide Eriş: “Egzama kış mevsimine geçişte ve devamında en fazla gözlemlediğimiz cilt problemidir.

Cilt sıcaklıkla alakalı büyük değişiklikler yaşadığında kurumaya başlar ve kaşınır. Dışarıdaki soğuk havadan içerideki sıcak ve kuru havaya geçiş döngüsü cildin kurumasına ve çatlamasına neden olabilir.
Zahide Eris
Sıcaklıktaki ani değişikliklerden kaçınarak egzama alevlenmelerini azaltabilirsiniz. Cildinizin soğumasını önlemek için dışarıdayken eldiven, eşarp ve şapka giyin. Ayrıca;

  • Hassas bölgeleri ani sıcaklık değişimlerinden koruyun. Ellerinizde egzama olma eğilimi varsa, her dışarı çıktığınızda eldiven giyin.

  • Üşüdüğünüz zaman sıcak sudan kaçının. Soğuktan geldiğinizde, ellerinizi ılık suyla yıkamak cazip gelebilir ancak sıcaklıktaki hızlı değişim cildi tahriş edebilir. Ilık suda ellerinizi yıkamadan evvel, bir müddet bedeninizin ısınmasını bekleyin.

  • Sıcak duşlardan kaçının. Sıcak bir duştan sonra vücut tekrar hızla soğur. Her yıkamadan hemen sonra bedeninizi nemlendirin.

  • Cildinizi soğuk ve kuru kış havasından korumak için her zaman çantanızda nemlendirici taşıyın ve günde birkaç kez bol miktarda uygulayın. Yağ bazlı nemlendiriciler kış aylarında özellikle yararlıdır.

  • Çeşitli çalışmalar atopik dermatiti olan kişilerde bazı yiyeceklerin egzama semptomlarını kötüleştirebileceğini gösteriyor. Gıda alerjileri egzamaya neden olabilir örneğin süt, kabuklu deniz ürünleri ve yumurtayı daha az tüketmenizde fayda var. Öte yandan, prebiyotik içeren gıdalar egzama semptomlarını azaltmak için faydalıdır.

Hafif Cilt Bakım Ürünleri Kullanın

soğuk havalarda cilt bakımıDermatolog Uzm. Dr. Hatice Coşkun Güngördü: “Kışın değişen sıcaklıklarında cilt daha hassas hale gelir.

Cildi tahriş etmeyen cilt bakım ürünleri, kışın sıkça karşılaştığımız kontakt dermatit gibi sorunların tetiklenmemesini sağlıyor.

Sabunlar ve deterjanlar, hassas cildi tahriş edebilecek sert kimyasallar veya kokular içerebilir. Bu sebeple tahrişi azaltmak için doğal veya kokusuz ürünleri tercih edin.

Su, cildin doğal, koruyucu yağlarını yok ederek kurutabileceğinden, kış aylarında ellerinizi, yüzünüzüz veya vücudunuzu aşırı yıkamaktan kaçının. Sadece cildi nemlendirmek çoğu zaman yetmiyor maalesef.

İş ortamınızı ve evinizi de nemli tutarsanız, cilt kuruluğuna fayda sağlarsınız. Ayrıca;

  • Cildiniz, güneş ışığına maruz kaldığında doğal olarak D vitamini alır. Kış aylarında güneş daha az ortaya çıktığından, cildimizin kendini onarması için ihtiyaç duyduğu D vitaminini maalesef yeteri kadar alamıyor. Çalışmalar kış aylarında alınan D vitamini takviyelerinin egzama veya atopik dermatit semptomlarını önemli ölçüde iyileştirebileceğini öne sürüyor.

  • Dışarıda karda veya yağmurda vakit geçirdikten sonra, soğuk ve nemli ortam egzamayı daha da kötüleştirebileceğinden ıslak kıyafetlerinizi hemen kurusuyla değiştirin. Islandıktan sonra daima hijyenik koşulları sağlayın. Zira soğuk, nemli ortamlar mantarların büyümesini teşvik edebilir.

  • Kat kat giyinmek, kış aylarında tercih edeceğiniz bir giyinme stili olmalıdır. Bu haliyle değişen sıcaklıklarla kolayca baş edebilirsiniz. Cildinizi eşit derecede bir sıcaklıkta tutabilir ve gerektiğinde cildin nefes almasına izin verirsiniz. Kıyafetlerinizde doğal kumaşları seçin. Yün de dahil olmak üzere sert kumaşlar kışlık giysilerde yaygın olarak kullanılır ve cildinizi daha fazla tahriş edebilir.


Yayınlanma tarihi: 17/11/2021

-

Son Güncellenme: 27/10/2023

Başa Dön