"Kanserle kaybettiğim mememe, estetikle kavuştum"

Meme Rekonstrüksiyonu Cerrahisi
Meme Rekonstrüksiyonu Cerrahisi tedavisinde öne çıkan merkezler

meme kanseri


Aslında biraz da meme kanserine yakalanan bütün kadınlara umut olsun diye yazıyorum bunları. Korkmasınlar, üzülmesinler diye memelerini kaybettikleri için. Çünkü ben kaybettim. Ve kanserle kaybettiğim mememe, estetikle kavuştum.

2000 yılının başında, 40 yaşımdayken, mememde şekil bozuklukları ve elime gelen küçük bir kitle ile jinekoloğuma başvurdum. Yapılan biyopsi sonucunda sol mememde kanser tespit edildi. En kısa sürede ameliyat olmam gerektiği söylendi. Dünya başıma yıkıldı.

"Kanser yüzünden kadını kadın yapan mememden olacağımı bilmek beni çok üzdü."

mastektomi

Kocaeli Üniversitesi hastanesinde genel cerrahi, sol mememin komple alınması gerektiğine karar verdi. Komple! Bir kadının en önemli organlarından biri meme. Kanser zaten yeterince korkutucu, yıkıcı bir hastalık. Bir de kanser yüzünden kadını kadın yapan mememden olacağımı bilmek beni ne kadar üzdü, ne kadar ağladım anlatamam...

Genel cerrahım, ki üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen hala görüşüyorum, beni sadece kanserden kurtarmadı, bana psikolojik olarak inanılmaz destek oldu. Alınan mememin yerine plastik cerrahi sayesinde yenisinin yapılabileceğini ve bu ameliyatın devlet tarafından ücretsiz karşılanacağını söylediğinde içim biraz da olsa umutla doldu...

Teşhisten 1 hafta sonra radikal mastektomi dedikleri ameliyatla sol memem tamamen alındı, sol koltuk altıma sıçrayan kanser temizlendi. Henüz erken evrede teşhis edildiği için kemoterapi ya da şua’ya gerek görülmedi. Sadece 5 yıl boyunca kansere karşı koruyucu bir ilaç kullanmama karar verildi.

İlk ameliyatımdan sonra, hastanenin Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi bölümünde mememin yeniden inşa edilmesi için muayene edildim. Doktorum alınan mememin yerine silikon protez yerleştirmeyi, diğer mememle eşitleyebilmek için ona da uygun boyutta silikon koymaya karar verdi.

Önce ufak bir operasyonla alınan mememin yerine balonumsu bir protez yerleştirdiler. Koltuk altımdan çıkan küçük bir kablonun ucundan, haftada bir tuzlu su enjekte ederek silikon için yer açtılar. Bu süreçte hem psikolojimi yüksek tutmak için, hem de vücudumu daha kısa zamanda toparlamak için yogaya başladım.

Yaklaşık 2 ay sonra, doktorum göğsümde yeterli boşluğu elde ettiğimizi söyledikten sonra, iki mememi eşitleyecek silikon protez boyutuna karar verdi. Ameliyat tarihini belirledi ve silikonları sipariş ettik.


"Ooo Bo Derek gibi olmuşsun"

meme protezi

Tam da dedikleri gibi, protezlerin ücretini devlet karşıladı. Ameliyat sırasında sol mememin tamamı alındığı için kaybolan mememin ucunu da yeniden yaptılar. Sadece rengi eskisi gibi kahverengi değildi, onu da 1 sene sonra dövme yaptırarak diğer meme başının rengine eşitleyebileceğimi söylediler.

Yaklaşık 1 saatlik bir operasyonun ardından, ameliyattan çıktığımda sargılı da olsa, tekrar iki memem vardı. Eskisinden daha güzel, daha dik, daha formluydular... Hastanede sadece 2 gece kaldım, o da doktorum ağrım sızım olmasın diye beni rahat ettirmek istediği içindi.

Eve gittikten sonra iyileşme sürecim boyunca bana gösterilen masajları uyguladım. Tüm ameliyat ve ameliyat sonrası süreçlerim boyunca, ağrı kesicilerle geçebilen ağrılardan daha fazlasını çekmedim. Doktorum yoganın, masaj ve egzersizlerin iyileşme sürecimde çok önemli olduğunu söylemişti, tam da dediği gibi oldu :)

Estetik operasyondan sonraki yaz, uzun yıllardır giymediğim ipli bikinileri giyebildim. Bir daha hiç destekli bikini kullanmak zorunda kalmadım. Kendimi yarım hissetmedim. Kadınlığımdan eksilen bir şey olmadığını bildim. Kendimi sadece bir hastalığa yakalanmış ve atlatmış, ama sonunda eskisinden daha dik, daha dolgun memelere kavuşmuş hissettim. Gençler bilir mi bilmem ama yakın arkadaşlarımın hepsi “Ooo Bo Derek” gibi olmuşsun diye hep espri yaptılar.


"İlk günlerdeki korkularımdan artık eser yok."

meme ameliyatı sonrası

Meme kanseri, özellikle erken teşhis edildiğinde, tedavisi mümkün, kısa zamanda çözülebilen bir hastalıkmış. İlk günlerdeki korkularımdan artık eser yok. Bu hastalığa yakalanan tüm kadınlara, korkmamalarını, estetik cerrahinin bu konudaki mucizelerine güvenmelerini rica ediyorum. Ben gerçekten, kanserle kaybettiğim mememe estetik cerrahiyle kavuştum.


Yayınlanma tarihi: 28/06/2017

-

Son Güncellenme: 07/02/2021

Başa Dön