Meme Kanseri Hastalarına Kendi Dokularından Estetik

Meme Rekonstrüksiyonu Cerrahisi

Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

Meme Kanseri Hastalarına Kendi Dokularından Estetik

Günümüzde her 8 kadından 1'inde meme kanseri görülüyor. Bu konuda farkındalığı artırmak için ülkemizde pek çok farkındalık çalışması yapılıyor.

Sabah Gazetesi de böyle bir çalışmaya imza atarak bir meme kanseri ameliyatına katıldı.

İkinci Kez Kansere Yakalandı

cerrahlar
Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi'nde, ikinci defa kansere yakalanan Fatma Güldane Bozkır'ın ameliyatına katılan muhabirler nefes nefese geçen operasyonu izledi.

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Orkun Uyanık, hastanın sırtına kesi atarak ameliyata başladı. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ebru Şen de memeyi açarak içerisindeki tümörü temizledi ve göğsü boşalttı.

Kanseri ikinci defa atlatmak için ameliyata korku ile giren hasta Fatma hanım, daha umutlu ve mutlu şekilde ameliyattan çıktı.

Başarıyla sonuçlanan ameliyatın ardından doktorlar ve hastane personelinin katılımıyla pasta kesildi. Meme kanserine dikkat çekmek için hastane personeli pembe maske ve pembe kurdele taktı.

10 Yıl Önce de Meme Kanseri Olmuştu

meme kanseri ameliyatı
50 yaşındaki emekli Fatma Güldane Bozkır’a bundan 10 yıl önce meme kanseri teşhisi konulmuştu. Kanser tedavisi gören Fatma Hanım’ın memesi bölgesel olarak alındı.

10 yıl ardından rutin kontrol için muayene olan hastanın aynı memesinde tekrar kanser olduğu ortaya çıktı. Bu kez tüm memesi tamamen alındı ve daha sonra sırtından alınan doku o bölgeye yerleştirildi.

Operasyona girmeden önce muhabirler ile konuşan Fatma Bozkır, tüm hemcinslerinin tedbirli olması ve kendi göğüslerini düzenli olarak kontrol etmesi gerektiğini vurguladı.

Kanser hücresi oluşumunun başladığını rutin kontrollerde öğrendiğini söyleyen Fatma Hanım; "O yüzden rutin kontrollerinizi aksatmayın" dedi.

Meme Kanseri Hastalarına Kendi Dokularından Estetik

meme kanseri ameliyatı
Meme kanseri geçiren hastaların operasyon sonrasında psikolojik açıdan olumsuz etkilenmemesi için plastik cerrahi devreye giriyor.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü uzman doktoru Op. Dr. Orkun Uyanık; "Meme kanseri ameliyatlarından sonra üç seçeneğimiz var:

  • İlk seçenek, memesi alınan hastalar ameliyattan sonra hayatlarına memesiz devam ediyorlar.

  • İkinci seçenek, hastaların sırt veya karından kendi dokuları alınarak meme yeniden yapılıyor.

  • Üçüncü seçenek ise hastaya silikon protez takılabiliyor.”

Kansere Yakalanmadan Müdahale İçin Gen Testi

gen testi
Op. Dr. Orkun Uyanık; “Dernekler var, Ekim ayı boyunca Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında kutlamalar yapılıyor. Biz de bugün bir kutlama yaptık. Ayrıca artık gen testleriyle insanlara kanser olmadan tanı koyulabiliyor.

Hastalar bu testler sayesinde kanser olmadan meme boşaltılıp silikon protezle ya da öz dokuyla ameliyat olabiliyorlar.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanemizde haftada ortalama 7 hastada meme kanser ameliyatı yapılıyor. Haftada 1 hastamıza da meme onarımı operasyonunu uyguluyoruz.

Meme kanserindeki farkındalığın artmasıyla bu operasyonların daha çok yaygınlaşacağını düşünüyoruz." dedi.

Pandemi Döneminde İhmal Ediliyor, Etmeyin!

meme muayenesi
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Genel Cerrahı Doç. Dr. Ebru Şen; "Meme kanseri, kanser ölümleri içerisinde ne yazık ki ön sırada. Her kadının kendi kendini muayene etmesi ve göğüs dokusunu tanıması çok önemli.

Tüm kadınlar her ay düzenli olarak adet sonrasında parmaklarının iç yüzüyle tüm göğsü muayene edip kontrol etmeliler. Her iki koltuk altını da kontrol etmelerini istiyoruz.

Özellikle Covid döneminde hastalar bu hastalığın geç döneminde geliyorlar. Bunları ihmal etmemeleri gerekiyor. Göğüste ağrıdan rahatsız olmasınlar ama ele kitle gelmesi durumunda ertelemesinler" dedi.

25 Yaşını Bitiren Her Kadın Mutlaka Muayene Olmalı

dr. ebru şen
Ebru Şen; "40 yaşını doldurmuş tüm kadınlardan her yıl mamografi kontrolleri istiyoruz. Aile hikayesi olan ve riski yüksek kadınlarda ise 30'lu yaşlarda taramalara başlanmalı.


Hastanın kendini daha iyi ve güvende hissetmesi için ve ameliyat sonrası psikososyal hayatının etkilenmemesi farklı tekniklerle kendi dokularını ya da yabancı dokuları kullanarak yeni bir göğüs yapıyoruz.

Hastanemizde genetik testler de yapılıyor ve bunların sonucuna göre hasta meme kanseri gelişimi için yüksek risk grubundaysa hastalık daha gelişmeden tedavi seçeneklerini riskli kadınlarla paylaşıyoruz." dedi.


Yayınlanma tarihi: 22/10/2021

-

Son Güncellenme: 22/10/2021

Başa Dön