Güzellik Merkezlerinde Lazer Epilasyon Yasaklandı mı?

Lazer Epilasyon

Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

Güzellik Merkezlerinde Lazer Epilasyon Yasaklandı mı?

Günümüzde pek çok güzellik merkezinde lazer epilasyon işlemi yapılıyor ve buralarda kullanılan cihazlar hakkında alınan karar gündemde.

Peki, her şehirde bulunan ve sayısı da günden güne artan güzellik merkezlerinde lazer epilasyon yasaklandı mı? Konu özelindeki önemli gelişmeleri sizinle paylaşıyoruz.

Hekimler ve Güzellik Salonları Arasındaki Gerilim

hekimler ve güzellik salonları arasında gerilim
Türkiye genelinde uzun zamandır güzellik salonları ile dermatologlar ve estetik cerrahlar arasında bir gerilim var.

Gerilimin sebebi ise Türk Dermatoloji Derneği ve Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin, güzellik salonlarında foto epilasyon aletlerinin kullanımına izin veren yönetmeliğin iptali için açtığı dava.

TPRECD’nin 2017 yılında açtığı dava sonuçlandı ve Türkiye’deki güzellik salonlarının lazer epilasyon işlemleri ile ilgili kritik karar açıklandı.

100 bini geçen sayıda güzellik salonunu ilgilendiren ve neredeyse 5 yıldır süren yargılama sonucunda Daire kararını verdi. Daire, 2017 yılında çıkardığı ve Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin 2 maddesini iptal etti.

Danıştay Onuncu Daire’de görülen davada TPRECD ve Türk Dermatoloji Derneği’nin öne sürdükleri görüşün özeti ise şöyle;

“Foto epilasyon cihazı, tıbbi cihaz niteliğindedir ve bu cihazı uzmanı olmayan kişiler kullanamaz. Davayı açmamızın sebebi bahsi geçen cihazları dernek üyelerinin kullanması için değildi.Toplum sağlığı önemli. Oluşabilecek sağlık ihlallerinin önüne geçmek gerekir. Daha önceki düzenlemeler de iptal edilmişti.”

Davalı olan taraf İçişleri Bakanlığı, mevzuattaki boşluğu doldurmak sebebi ile  yönetmeliğin çıkarıldığını belirtti. Bahsi geçen yönetmelik sayesinde kullanıma izin verilen lazer cihazları ile ilgili sıkı bir denetim getirildiği savunmada yer aldı.

Lazer Epilasyon Artık Güzellik Merkezlerinde Yasak mı?

lazer epilasyon
Dermatoloji uzmanları ve estetik cerrahlar tarafından açılan dava sonucunda Danıştay Onuncu Daire, güzellik salonlarında bazı epilasyon cihazlarının kullanılmasına izin verilen yönetmeliği iptal etti.

Danıştay'ın verdiği karara bağlı olarak güzellik salonları artık foto epilasyon ve bazı benzeri tıbbı cihazları kullanamayacak. Mahkemedeki iptal kararının ardından denetimler de sıklaştırıldı.


Yayınlanma tarihi: 18/10/2021

-

Son Güncellenme: 18/10/2021

Başa Dön