Güzellik Merkezleri Artık Birçok Cihazı Kullanamayacak

Lazer Epilasyon
Lazer Epilasyon tedavisinde öne çıkan merkezler

Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

Güzellik Merkezleri Artık Birçok Cihazı Kullanamayacak

Türkiye’de 100 bini aşan sayıdaki güzellik merkezini ilgilendirecek kritik bir karar çıktı.

Danıştay Onuncu Daire, dermatoloji ve estetik cerrahi uzmanlarının açtığı davada, güzellik salonlarında bazı cihazların kullanımı için verilen izin yönetmeliğini iptal etti.

İptal kararının ardından denetimler sıklaştırıldı. Oda Başkanı Ayşe Aydın “Bir tek ağda yapabileceğiz. Bu durumda, binlerce işyeri kapanma tehlikesi içinde” dedi.

Uzmanı Olmayan Cihazları Kullanamaz

lazer epilasyon uzmanı
2017 yılında Türk Dermatoloji Derneği ve Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği tarafından açılan dava, dernekler lehine sonuçlandı.

Dernekler davada şu görüşleri öne sürdü: “Foto epilasyon cihazı, tıbbi cihaz niteliğinde. Bu cihazı uzmanı olmayan kişiler kullanamaz.

Bu davayı, anılan cihazları dernek üyelerinin kullanması için açmadık. Toplum sağlığı önemli. Oluşabilecek sağlık ihlallerinin önüne geçmek gerekir. Daha önceki düzenlemeler de iptal edilmişti.”

Davalı konumdaki İçişleri Bakanlığı adına yapılan savunmada, yönetmelikle kullanımına izin verilen cihazların sıkı denetime tabii tutulduğu söylendi.

Sağlık Sorununa Yol Açar

laser epilation
Beş yıla yakın süren dava sonucu, önceki yönetmeliğin iki maddesi iptal edildi.

Daire: “Cihazın, tıp yeterliliği olmayan kişilerce kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Lazer epilasyon, foto epilasyon, cilt bakımı gibi hizmetler, dermatolog ve estetik cerrahi uzmanlarca veriliyor...” dedi.

Diğer yandan daire başkanı Yılmaz Akçil ile üye hakim Lütfiye Akbulut ise karşı oy kullandı. Karşıt görüş olarak;

“Halihazırda kullanılan tüm cihazların çeşitli komplikasyonlara sebebiyet vereceği gerekçesiyle tamamen yasaklanması doğru değil. Aksi halde bu işyerlerinde çalışan birçok kişi işsiz kalır.” dendi.

Cihazlar Tıbbi Değil Kozmetik

laser epilation devices
Danıştay’ın aldığı karar ardından yüzlerce güzellik salonu harekete geçti. Kararın bozulması için yapılan başvurularda, “Kullandığımız cihazlar tıbbi değil, kozmetik amaçlı cihazlar.”

Burada amaç, doktorların açtıkları güzellik salonlarında ve özel sağlık kuruluşlarında bu cihazları kullanmak. Büyük bir rant söz konusu.

Hastane ortamında da olsa o cihazları yine güzellik uzmanı kullanıyor. Amaçları, maddi getiriyi ellerinde tutmak.” dendi.

Sektörde 400 Bini Aşkın İnsan Çalışıyor

beauty center
İstanbul Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu İşletmecileri Odası Başkanı Ayşe Aydın “Bir tek ağda yapıp, oje sürüp, kirpik takabileceğiz. Birçok cihazın kullanımı yasaklanıyor.

İstanbul Anadolu yakasında sıkı bir denetim başlatıldı. İlçe sağlık müdürlüğü ekipleri polisle birlikte işyerlerindeki cihazları tutanak altına alıyor.

Pandemi durumu ortada, işletmeciler tedirgin. Bu sektörde 400 bini aşkın insan geçimini sağlıyor” dedi.

Yeniben.com'da lazer epilasyon tedavisinde öne çıkan doktor olmak için tıklayın!


Yayınlanma tarihi: 14/12/2021

-

Son Güncellenme: 14/12/2021

Başa Dön