Evdeki sirkeyi güzelliğin için nasıl değerlendirebilirsin?

Cilt Bakımı
Cilt Bakımı tedavisinde öne çıkan merkezler
Tüm Doktorlar

Gülben Şaş tarafından yazılmıştır.

Alışveriş listelerindeki sırasını yukarı taşıyan sirke, popüler günlerini yaşıyor. Lezzetleri bir yana, doğal dezenfektanlar olarak elma sirkesi ve beyaz sirkenin leke çıkarmadan yeşilliklerin arındırılmasına kadar pek çok kullanım alanı var.

Biz de dünyaca temizliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde kendilerini evimizden eksik etmiyoruz. Nitelik ve nicelik olarak bu kadar bereketli olan sirkeden elbette kişisel bakımımızın payına da bir şeyler düşüyor!

Öncelikle sirkeyi -özellikle beyaz sirkeyi- suyla karıştırarak kullanman gerektiğini hatırlatalım. Böylece yüksek asidite oranını seyrelterek tam da cildimizin pH dengesine uygun dengeyi yakalayabiliriz. İki yemek kaşığı sirke için bir bardak su yeterli olacaktır. Karışımı her kullanımda taze hazırlamanı öneririz, fakat temiz ve ağzı tamamen kapanan bir şişede de muhafaza edebilirsin.

Doğal "peeling"le arındır ve besle

Sirkenin içinde AHA, yani (alpha hydroxy asit) bulunur. Bu asit ölü hücreleri hızla temizler ve yeni hücrelerin oluşumunu tetikler. Aynı anda hem peeling hem de nemlendirici görevi görerek daha genç ve pürüzsüz bir cilt görünümü sağlamaya yardımcı olur. Yarım bardak suya bir yemek kaşığı sirke koyarak hazırladığın karışımla yüzünü, boynunu ve dekolte bölgeni yer çekiminin tersi yönünde sil. İhtiyacına göre bu uygulamayı her gün yapabilirsin.

Sivilceleri kurutmak için kullan

 

Bir pamuk çubuğu hafifçe sirkeyle ıslatarak doğrudan sivilcelerin üzerine uygula. Sirkenin antibakteriyel yapısı sayesinde henüz kendini göstermemiş sivilceler yok olacak, var olan sivilceler küçülecek ve kızarıklık görüntüsü azalacak. Suyla seyreltilmemiş sirke kullandığın için bu işlemi sadece sivilcelerin üstüne uygulamalısın.

Ojelerin daha uzun süre kalsın



Manikürden önce ellerini birkaç dakika sirkeli suda bekleterek; cilt yağı, toz, artık gibi görünmeden tırnak yüzeyini kaplayan ve ojenin ömrünü azaltan bakım düşmanlarından kurtulabilirsin.

Eksiksiz saç bakımı yap

Özellikle işlem görmüş saçların sadece maske ve nemlendirici bakım ürünleriyle doğal yumuşaklığına kavuşmasının ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Çünkü bu ürünler saç telinin sadece dış kısmına etki eder. pH dengesi bozulan saç derisi de saçların beslenmesini kökten engeller ve kepek oluşumuna sebep olur. Fakat haftada bir elma sirkesi maskesi bu iki sorunu da çözebilir! En rahat uygulama için boş bir şampuan şişesini suyla doldurup iki yemek kaşığı sirke ekleyin. Şişenin tamamını saç köklerinden itibaren yavaş yavaş dökerek ellerinizle saça yedirin. Beş dakika kadar bekledikten sonra normal suyla durulayın. 

Bu işlemi saçınızı her zamanki şampuanınızla yıkadıktan hemen sonra krem kullanmadan da yapabilirsiniz. Saçlarınız parlaklığına kavuşacak ve kurutmadan sonra doğal şeklini kolaylıkla alacak. Dalgalı ve kıvırcık saçlılara müjde!

Vücut kokularını önle

Ter kokusunun başlıca sebebi bakterilerdir ve hiçbir bakteri sirkenin asitli yapısından kurtulamaz! Dörtte bir oranında sirkeyi, dörtte üç oranında suyla karıştırarak pamuklu bir kumaşa veya havluya dökün, özellikle duştan sonra koltuk altlarınızı bu suyla silin. Aynı oranı kullanarak ayak banyosu da hazırlayabilirsiniz.

Makyaj malzemelerini temizle

Yazımızın bu noktasında bakterilerin baş belası olduğunu artık biliyoruz. Bakterilerin her yerde olduğunu ve kolayca ürediğini de unutmayalım. Buna makyaj malzemelerimiz de dahil. Özellikle fırça, uygulama süngeri gibi doğrudan cildimize değen her şeyin üzerinde cilt parçacıkları kalıyor ve hızla bakteri oluşumu başlıyor. Sen bunları yüzüne uyguladığında da bir bakteri aktarımı döngüsüne yol açıyorsun. Makyaj malzemelerinin temizliğini ihmal etmemen de bu yüzden çok önemli. En kolay ve etkili temizlik için bu ürünleri önce normal su ve vücut şampuanıyla temizle. Allık, fondöten gibi yüzeydeki kalıntıların gittiğinden emin olduktan sonra sirkeli su dolu bir kapta bunları birkaç saat beklet. 

Sirkeyle yapabileceğin tüm bakım uygulamalarını diğer doğal ürünlerle desteklemeyi de deneyebilirsin. Örneğin sirkeyle cildini temizledikten sonra nemlendirici olarak aloe vera da kullanabilir veya sirkeli suyla duruladığın saçlarına, kurutmadan önce Hindistan cevizi yağı sürerek ısıya dayanıklılığını da artırabilirsin. Cildin doğru temizlendiği ve yağ ve pH oranı dengeli olduğu sürece güzellikten kaçış yok. Bunların hepsini bir arada çok uygun fiyatlı bir şişe sirkenin içinde bulmak mümkün!

İlk denemeyi bu akşam yapalım mı?


Yayınlanma tarihi: 30/04/2020

-

Son Güncellenme: 04/02/2021

Başa Dön