Cilt Sorunları Duygusal Sağlığı Olumsuz Etkiliyor

Cilt Bakımı
Cilt Bakımı tedavisinde öne çıkan merkezler
Tüm Doktorlar

Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

Cilt Sorunları Duygusal Sağlığı Olumsuz Etkiliyor

Bepanthol tarafından yapılan “Türkiye Cilt Farkındalığı Araştırması”na göre, her 10 kişiden 9’u cilt sorunlarından duygusal anlamda olumsuz etkileniyor.

10 kişiden 6’sı ise cilt tipini bir dermatoloji uzmanından öğrenmektense kendi gözlemlerine göre hareket ediyor.

Cilt Sadece Yüzden İbaret Zannediliyor

cildini ne kadar tanıyorsun
Bepanthol SensiDaily için yapılan “Türkiye Cilt Farkındalığı Araştırması”na göre, 10 kişiden 6’sı cilt denince yüz bölgesini düşünüyor. Çoğu birey, sağlıklı bir cildin göstergesinin yüzden ibaret olduğunu söylüyor.

İnsanlar genellikle cilt bakımını kozmetik bir ihtiyaç gibi algılıyor ve vücudunu nemlendiren kişi sayısı çok az.

Araştırma sonuçlarında insanların 10’da 6’sının cilt tipini kendi belirlediği ve 10’da 2’sinin dermatoloğa danıştığı yer alıyor.

Atopik Cilt Bilinmiyor

kuru cilt yapısı
Vücutta kuruluk ve buna bağlı kaşıntı durumu araştırmada ön plana çıkıyor ancak cildini çok kuru veya atopik olarak tanımlayan kişi sayısı oldukça az. 

Araştırmaya göre, yaşanılan cilt sorunları bireyleri duygusal olarak olumsuz etkiliyor. Öyle ki cilt sorunu yaşayanların yaklaşık olarak yarısı, sosyal yaşantılarının da olumsuz etkilediğini belirtiyor. 

Araştırma sonucunda, Türkiye’de insanların cilt tipleri ve cilt bakımı alanlarında farkındalıklarının düşük olduğu ortaya çıkıyor.

Ülkede, atopik ve çok kuru cilt tipi ve bu cildin ihtiyaçları konusunda da bilgi düzeyi düşük.

Cilt Sağlığı, Duygusal Sağlığı Etkiliyor

cilt sağlığı
Psikiyatr Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, “Cilt sağlığı ve cildimizle ilgili yaşadığımız sorunlar, araştırmanın da açıkça gösterdiği gibi duygusal sağlığımız üzerinde önemli bir etkiye sahip.

Cilt tipinden bağımsız olarak baktığımızda bile, insanlar yüzlerindeki veya vücutlarındaki cilt sorunları, güzel görünmemesi gibi nedenlerle sosyal hayattan kaçınacaklarını ifade ediyor.

Özellikle atopik veya çok kuru ciltli kişilerde, yaşadıkları kuruluğa bağlı problemlerin duygularına yansıması daha yoğun oluyor.

Sağlıksız görünme, ciltte oluşan ve insanların dikkatini çekebilen cilt kusurlarına sahip olma endişesi ile oluşan özgüven kaybı; kuruluk ataklarının ve ona bağlı kaşıntının yarattığı stres ve sinir, insanları mutsuz ediyor, hayatlarının kısıtlanmasına neden olabiliyor” dedi.

Dermatolog Ziyaret Oranı Oldukça Düşük

bepanthol sensdaily kampanyası
Bayer Tüketici Sağlığı İş Zekâsı Müdürü Ümit Aktaş; “Cilt sorunlarının insanların yaşamları üzerindeki fiziksel ve duygusal etkisinin farkındayız, çünkü bir sorun olduğunda ve iyileşmesi uzun sürdüğünde bu cildimizden daha fazlasını etkiliyor.

Bunun yanında araştırmamız gösteriyor ki; “Ülkemizde dermatolog ziyaret oranı çok düşük.

Araştırmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar cilt sağlığı konusunda gidilecek önemli bir yol olduğunu gösteriyor ve sağlık okuryazarlığı konusunda yaratmayı hedeflediğimiz farkındalığın ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Yeniben'de öne çıkan Dermatoloji Uzmanı olmak için tıklayınız!


Yayınlanma tarihi: 02/12/2021

-

Son Güncellenme: 03/12/2021

Başa Dön