Amerika'daki dermatologlardan sosyal mesafe çağrısı


Ece Yalçın tarafından yazılmıştır.

Dünya, Covid-19 hastalığının yayılmasını durdurmak için, evde kalarak büyük bir çaba sarf ediyor, bu duruma elbette doktorlar da katılıyor hatta evde kalma konusunda öncü oldular.

İşte Amerikalı dermatologlardan da evde kalma konusunda bir çağrı geldi.  Peki bu süreci onlar nasıl geçiriyor? Evde kaldığımız bu zamanda cilt bakımı konusunda nasıl önerilerde bulunuyorlar?

Bazıları mümkün olduğunca günlük rutinlerine bağlı kalmayı denerken, diğerleri bu ekstra zamanı yeni cilt bakım tekniklerini ve stres giderici yöntemleri uygulamak ve anlatmak için kullanıyor.


evde kal sosyal izolasyon

Evlerimiz, aile durumlarımız, kendimize ve sevdiklerimize bakma şekillerimiz birbirinden çok farklı da olsa, bir şey değişmiyor: kişisel karantinamız uzadıkça akıl sağlığımız yıpranmaya başlayabilir. “Eve kapanmak bir günlüğüne eğlenceli olabilir, ondan sonrası ise olması gerektiğinden daha yorucu hale gelir,” diyor New Yorklu dermatoloji uzmanı Dr. Ellen Marmur.

Daha önce benzeri görülmemiş olan bu dönemde kişisel bakım ve sosyal mesafe uygulamaları hakkında Amerika'daki dermatologların önerilerine bir göz atalım: 

Bir rutine uymak

rutin işler

“Elimden geldiğince her şeyin normal kalmasını sağlamaya ve stresi azaltacak birkaç yeni uygulama eklemeye çalışıyorum,” diyor Los Angeles’ta yaşayan dermatoloji uzmanı Dr.Nancy Samolitis.

Bu titiz dermatolog grubuna göre, normallik hissini sürdürebilmek ya da en azından geçici bir “yeni normal” yaratmak için en iyi yöntemlerden biri, herhangi bir rutine bağlı kalmak. Aslında, bir çok uzman aynı şeyden bahsediyor: bir rutine uy! Normali bozulmuş olsa da, bir programa bağlı kalmak neden bu kadar önemli?

“Rutinleri altüst olduğunda insanların aklı karışır ve bu durumda zorlukları aşmaları güçleşir,” diye açıklıyor New Yorklu bir dermatolog Dr.Paul Jarred Frank. “Sabah kalkma ve hazırlanma saatiniz, öğün saatleriniz ve hatta dinlenme saatiniz gibi günlük rutinlerinize mümkün olduğunca bağlı kalmanız önemlidir,” diye ekliyor Dr.Frank.

Etrafımızdaki her şey büyük bir karmaşa içinde olduğunda bile, bir rutine sahip olmak bize kontrolde olduğumuzu hissettirir.  

Şehirden uzaklaşmak ve çocuklarına daha fazla alan sağlamak için salgından önce karısı ve iki çocuğuyla New York’u terk eden dermatoloji uzmanı Dr. Joschua Zeichner, günlük bir rutine bağlı kalmamanın olumsuz yanlarını hemen gördü. “İlk birkaç günün ardından tüm gün televizyon karşısında oturup atıştırdığımızı fark ettik-ki bu insanın beden ve akıl sağlığı için iyi bir şey değil,” diyor Dr. Zeichner.



“Şimdi ise kendimiz ve çocuklar için planlanmış öğünler, egzersizler, günlük işler ve oyunlar içeren bir program yaptık-normal bir gün yaratmaya çalışıyoruz.” 

Minnesotalı dermatolog Dr. Holly Hanson da ailesi ile evde geçirdiği günleri hakkında benzer duygular paylaşıyor. “Yeni bir rutin sürdürmek için kişisel bakım uyguluyoruz, egzersiz yapıyoruz, temiz hava alıyoruz, uzun uzun banyo yapıyoruz ve bir aile olarak birlikte geçirdiğimiz zamandan keyif alıyoruz.”

Kişisel bakım uygulama

kişisel bakım

Kişisel bakımın en önemli taraflarından birinin uyku olduğunu söyleyebiliriz-ve şimdi fazladan uyku depolamanın tam zamanı gibi görünüyor. “Her zamankinden fazla uyuyoruz,” diyor New York şehrinden bir dermatolog Dr. Patricia Wexler. “Geçen gece sekiz saat uyuduk ve bu bizim için tamamen olağan dışı bir durum.”

Sosyal mesafe halindeki doktorların uyguladığı diğer kişisel bakım çeşitleri arasında her zamanki şeyler var. “Bu zamanı rahatlamak, meditasyon yapmak ve de uzun zamandır okumak istediğimiz kitapları okumak için kullanıyoruz,” diyor Beverly Hills’te yaşayan dermatolog Dr. Harold Lancer. “Bu gibi zamanlarda zihnin durumu önemlidir, bu yüzden zihnimi rahatlatmak için derin derin nefes alıyorum.”

Egzersiz, dermatologların önerilerinin başında yer alıyor. “Elimden geldiğince egzersiz rutinimi sürdüreceğim,” diyor Dr. Frank.

Kendisi bir Peloton tutkunu olan doktor, “Eğer ekipman erişiminiz yoksa, esneme, dans etme ya da başka herhangi bir hareket de işe yarar,” diye not düşüyor.  “Dermatologların birkaçı, çeşitli egzersiz aplikasyonları ya da YouTube kanalları aracılığıyla evlerinin salonunda antrenman yapıyor.”


evde spor

Bazı dermatologlar ise ya yeni hobiler geliştiriyor ya da var olanları ilerletiyor. “YouTube’a girip yemek yapmayı öğreneceğim,” diyor Dr. Wexler. “Yemek yapmak çok iyi bir rahatlama yöntemi çünkü yemekle uğraşırken başka bir şey düşünemiyorsunuz.”

Cilt bakımı

evde cilt bakımı

“Binlerce insan hastalıkla boğuşurken cilt bakımını düşünmek biraz zor olabilir ancak kendinize bakmanızda bir sorun yok (böyle zamanlarda bile),” diyor Dr. Zeichner.

Dermatologlarımızın bazıları günlük rutin bakımlarını uygularken, Dr. Lancer, ortaya çıkan bu ekstra zaman süresince kendisine ek maskeler, cilt bakım uygulamaları ve peelingler yapma fırsatı bulduğunu söylüyor.  

“Daha önce alıp da kullanmadan kaldırdığınız cilt bakım ürünlerinizi çıkartın. Cildinizle uyumlu olanları dikkatle seçerek uygulamaya bakın çünkü bu zor dönemde cildinizin alışık olmadığı bir ürüne karşı reaksiyon göstermesi riski mevcut ve bu nedenle yeni ürünleri tavsiye etmem,” diyor Dr. Wexler.

Sevdiklerinizle iletişime geçin

iletişim

“Tüm dünyada ürkütücü bir zaman yaşıyor olsak da, ailenizle ve sevdiklerinizle iletişim kurma zamanı (görüntülü konuşma aracılığıyla),” diyor Dr. Hanson.

“Telefonu elinize alın,” diye ısrar ediyor Dr. Frank. “Kendimizi dış dünyadan soyutlamaya alıştık, şimdi insanlarla konuşarak iletişim kurma zamanı!”

Sonuç olarak…

Dr. Marmur, önümüzde uzun bir yol olduğunu ve bir maratoncu gibi davranmamız gerektiğini tavsiye ediyor. “Her seferinde güçlü bir adım atın ve sağlıklı olun.”

Koronavirüs salgınının gelecekte nasıl ilerleyeceğini kimse tahmin edemese de Dr. Lancer bize bunun da geçeceğini hatırlatıyor- ve bu olduğunda, “olabildiğince iyi görünmek ve hissetmek isteyeceksiniz,” diyor. “Taze ve yeni bir başlangıç olacak ve vücudunuzun da aynı şekilde olmasını isteyeceksiniz.”


Bu blog Ece Yalçın tarafından RealSelf'ten çevrilmiştir.


Yayınlanma tarihi: 02/04/2020

-

Son Güncellenme: 04/02/2021

Başa Dön