Dr. Sevgi Ekiyor’a Sorduk: “Glutatyon Tedavisi, Virüslere Karşı Bir Kalkan Görevi Görüyor Mu?” 

Glutatyon Tedavisi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Sevgi Ekiyor tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Dr. Sevgi Ekiyor’a Sorduk: “Glutatyon Tedavisi, Virüslere Karşı Bir Kalkan Görevi Görüyor Mu?”

2019 yılının son aylarında başlayan ve etkisini sürdüren COVID-19 salgını hala tüm dünyayı sarsmaya devam ediyor.

Hükümetlerin aldıkları pek çok tedbir ve insanların bağışıklık sistemlerini güçlendirme çabaları, Covid-19 için geliştirilme aşamasında olan aşılar, umut ediyoruz ki çok yakın zamanda bu ölümcül virüsü kontrol altına almamızı sağlayacak.

Çoğunlukla yaşlanma, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalığı bulunan kişilerde akut solunum sıkıntısının daha fazla yaşandığı gözlemleniyor.

Sağlığına dikkat eden, bağışıklık sistemini bugünlerde koruyan insanlarsa Covid 19’u hafif veya hatta asemptomatik ilerleme ile atlatabiliyorlar. Glutatyon serum ve C vitamini ise, bu dönemde bağışıklığı artırmak için en sık başvurulan tedaviler arasında yer alıyor.

Dr. Sevgi Ekiyor kliniğinde uyguladığı glutatyon tedavisini anlattı:

Dr. Sevgi Ekiyor glutatyon tedavisi whatsapp butonu“Sorunuza geçmeden evvel önce glutatyon nedir, ona bakalım. Glutatyon, üç basit yapı taşı olan sistein, glisin ve glutamin gibi protein veya amino asitlerin birleşimidir ve vücutta doğal olarak üretilir.

Glutatyon aslına bakarsanız ana antioksidan olarak adlandırılır çünkü serbest radikallerin verdiği her zarardan sonra karaciğerde kendini yenileyebilir ve tekrar iş başı yapar. 

Peki serbest radikaller nedir? Serbest radikaller ise genellikle normal hücresel metabolik oksidasyon ve toksiklerin vücuda aşırı yüklenmesi sonucu ortaya çıkan bir yan üründür.

Otoimmün hastalıklara, çeşitli kanser türlerine ve hatta kalp krizine yol açabilirler. Kendinizi sağlıklı tutmak, performansınızı artırmak, hastalıkları önlemek ve iyi yaşlanmak, glutatyon seviyelerini yüksek tutmaya bağlıdır.

Bağışıklık fonksiyonu ve enflamasyonu kontrol etmek için çok önemlidir. Glutatyon hücrelerimizi koruyan ve enerji metabolizmamızın iyi çalışmasını sağlayan ana detoksifikatör yani vücuda detoks yaptıran, vücudun ana antioksidanıdır.

Yapılan sayısız araştırma, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin dengeli bir glutatyon seviyesi ile yakından ilgili olduğunu gösteriyor bizlere. Buraya kadar anlattıklarımdan dahi Covid 19 ve glutatyon arasındaki bağlantıyı kurabildiğinizi düşünüyorum ama devam edelim….

Glutatyon Faydaları

glutatyon

Dediğim gibi glutatyon bağışıklık sisteminin yapı taşlarından birisi. Yemek yemek, egzersiz yapmak ve hatta nefes almak serbest radikallerin oluşmasına neden olur.

Bu dengesiz moleküller vücudunuza hücresel düzeyde saldırır, diğer elektron moleküllerini çalar ve bir zincirleme reaksiyon başlatır. Bu durum genel sağlık ve zindeliğin yanı sıra ne kadar hızlı yaşlandığınızı da etkiler.

Çoğu antioksidan gibi glutatyon, eşleşmemiş serbest radikal moleküllerine fazladan bir elektron sağlayarak onları iyi huylu bir duruma döndürerek çalışır.

Uyku antioksidanı melatonin hormonu gibi hormonların yardımıyla, glutatyon yeniden şarj olur ve yenilenir ve başka bir gün savaşmak için antioksidan statüsünü geri kazanabilir.

Arkadaş canlısıdır, bedenin tamircisidir, serbest radikal hasarını yerinde onarabilir.

Bağışıklık sistemi glutatyon olmadan çalışamaz. Glutatyon, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.

Bağışıklık sisteminin ön saflarında bulunan T hücre lenfositlerini yani beyaz kan hücreleri sayılarını artırarak düzgün çalışmasını sağlar.

Peki Covid 19 Salgını Döneminde Bağışıklık Sistemi Savaşçısı Glutatyonu Kullanabilir Miyim?

Dr. Sevgi Ekiyor

Evet, kesinlikle kullanabilirim. Damardan glutatyon yani damar yolundan verilen glutatyon tedavisini ben yüksek dozda C vitamini enjeksiyonu ile birlikte yapmayı tercih ediyorum.

Vücuttaki glutatyonu azaltan aşırı alkol tüketimi, oksidatif stres, yüksek kan şekeri, obezite ve yaşlanmadır. Glutatyon eksikliği belirtileri ise karşımıza bağışıklık problemleri, kalp damar hastalıkları, görme sorunları, artrit ve cillte yaşlanma olarak çıkar.

Hatta 2018 senesinde yapılan bir araştırmaya göre düşük glutatyon seviyesine sahip bireylerin insülin dirençlerinin çok olduğu anlaşıldı.

Yani bu ne demek? Tip2 diyabetin gelişmesine de neden olabilir bu durum. İnslülin direncini dengelemek içinse glutatyon tedavisi mantıklı bir çözüm olabilir.

Özellikle Covid 19 döneminde tüm bu kronik hastalıklara sahip olanlar, bir takviye tedavi gibi glutatyon serum uygulamasından faydalanabileceği gibi, herhangi bir rahatsızlığı olmayan ama güçlü bir bedene kavuşmak, glutatyonun koruma kalkanından faydalanmak isteyenler de uygulamayı yaptırabilirler.

Glutatyon tedavisi seans aralıklarına bakacak olursak eğer hastanın sahip olduğu tanılara göre, seans miktarı ve aralıkları belirlenir. Ben seans aralıklarını haftalık olarak belirliyorum. Bu seanslar 4,6 hatta 12 haftaya kadar uzayabilir.

Glutatyon enjeksiyon fiyatları da size özel olarak bu şekilde ayarlanacaktır. C vitaminin de miktarı yine aynı şekilde kişinin yaşına, sahip olduğu rahatsızlıklara göre belirlenebilir.

En iyi glutatyon bana göre oral olarak alınanlardan çok damar yoluyla direkt verilendir zira kana anında karışır ve etkisini gösterir.”


Yayınlanma tarihi: 16/11/2020

-

Son Güncellenme: 22/06/2022

Başa Dön