İmplantlar, protezleri sabitlemek amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplant diş tedavisi yöntemi sayesinde hastaların eksik dişlerinin tamamlanması başarıyla sağlanır. Genellikle titanyumdan üretilen vida şeklindeki implantların tercih edilmesindeki en büyük sebep ise uzun ömürlü ve insan biyolojisine uygun olmalarıdır.
 
Gülüş estetiği uygulamaları içerisinde bulunan dental implant tedavisi, dolgu ve kanal gibi diğer tedavi yöntemleri ile eş zamanlı olarak uygulanabilir. Diş implantları hem ağız sağlığı açısından yaşam kalitesini artırır hem de daha estetik bir fiziksel görünüm sağlar. Bu sebeple eksik diş veya dişlere sahip kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir tedavidir.

İmplant tedavisi fiyatlarının belirlenmesinde etkili bazı değişkenler söz konusudur. Öncelikle tedavinin özel hastane veya klinikte yapılması ile devlet hastanelerinde yapılması arasında önemli farklar mevcuttur. Seçilen diş hekiminin ücreti, uygulamanın yapılacağı il, hastanın genel ağız sağlığı, protez şekli ve implantın yerli veya ithal olması durumu da oldukça etkilidir.

Tüm bunların yanı sıra tedavinin ücreti takılacak olan diş implantının sayısı ve niteliklerine göre de değişir. İmplantların adet fiyatı ise ortalama 1.500 TL ile 4.500 TL arasında değişmektedir.

Tedavinin tamamını kapsayacak kesin bir ücret belirlenebilmesi için seçilen diş hekiminin muayenesinden geçmek gerekmektedir. Dental implant tedavisi SGK tarafından karşılanmamaktadır.

İmplant tedavisi yapabilmek için öncelikle bu tedavinin hastaya uygunluğuna bakılmalıdır. İmplant vidalarının belirli uzunluk ve kalınlıkları olduğundan uygulama yapılacak bölgenin vidaların sığabileceği genişlikte olması gerekmektedir. Çene kemiğinin dayanıklılığı ve diş etlerinin sağlıklı olması da belirleyici rol üstlenir. Konusunda uzman bir diş hekiminin yapacağı muayene ve çekilen röntgen sonucunda hastanın tedaviye uygun olup olmadığı anlaşılır.

Hasta tedaviyi yaptırmaya karar verdikten sonra çene kemiğinin ve sahip olduğu dişlerin ölçüsü alınır. Tedavinin ilk aşamasını kapsayan bu bölümde dental implant operasyonu gerçekleştirilir. Hastanın durumuna göre genellikle sedasyon veya lokal anestezi uygulanır. Anestezi etkisini gösterdikten sonra implant araçları kullanılarak çene kemiğinin gerekli yerlerine delikler açılır ve uygun boyuttaki vida yerleştirilir. Sonrasında “abutment” isimli parça takılarak implant sabitlenir.

İmplant takıldıktan sonra diş hekiminin uygun gördüğü şekilde geçici başlık takılabilir veya bölgenin üzeri diş eti ile kapatılabilir. Protez takılabilmesi için implantın kemikle bütünleşmesi ve bölgenin iyileşmesi beklenmelidir. Bu süreçte diş implantı çene kemiğine tamamen tutunur ve gerçek diş kökünün yerini alır.

İmplant takılması ne kadar sürer sorusu sıklıkla sorulan ve merak edilen bir konudur. Bu süre her hastanın kendi tedavisine özel olarak değişir. Çünkü uygulanacak implant sayısı ve hastanın genel ağız sağlığı belirleyici etkenlerdir. Buna göre operasyonlar genellikle yarım saat veya en fazla 1-2 saat içerisinde tamamlanmaktadır.

Eğer hastaya kalıcı protez uygulanacaksa, implanttan sonra ağız ve dişlerin durumu gözlemlenerek 1 ila 3 ay içerisinde protezler takılır ve tedavi tamamlanır. Diş implantlarının tamamen iyileşme süreci genellikle alt çene için 3, üst çene için ise 6 aydır.

Dental implant tedavisi çene ve kemik yapısını ilgilendirdiği için fiziksel gelişimini tamamlamış yetişkinlere yapılması uygundur. 18 yaşın altındaki hastalara yapılması önerilmez çünkü henüz yüz ve çene yapıları tamamen olgunlaşmamıştır. Bunun yanında implant tedavisi için üst yaş sınırı yoktur. Eğer hastanın diş eti ve çene kemikleri yeterli sağlıktaysa tedavi uygulanabilir. Son olarak, hastanın genel sağlık durumunun uygun ve anestezi uygulanabilir olması gerekmektedir.

İmplant tedavisi sırasında hasta anestezi etkisi altında olduğundan hiçbir acı hissetmez. Uygulama tamamlandıktan ve anestezi etkisi geçtikten sonra belli bir miktar acı hissedilir. Fakat bu acı genellikle diş çekimi sonrasında duyulan ağrı kadardır. Bunun için doktorun reçete ettiği ağrı kesicilerin kullanılması yeterli olacaktır. “İmplant sonrası ağrı ne kadar sürer?” sorusunun cevabı ise operasyonu takiben maksimum birkaç gündür.

  • Uzun ömürlü ve güvenli bir çözümdür,
  • Protezlerin sağlamlığını artırır,
  • Gerçekçi bir görünüm elde edilir,
  • Orijinal dişlerle uyum sağlar,
  • Gülüş estetiğini ve dolayısıyla özgüveni artırır,
  • Bölgedeki kemik erimesini azaltır,
  • Isırma, çiğneme ve yemek yeme konusunda konforu artırır.

Diş ve ağız sağlığı oldukça önemlidir ve implant uygulandıktan sonra bu konuda çok daha dikkatli olunmalıdır. Dental implant tedavisinden sonra günde 2 kez diş fırçalanmaya devam edilmeli ve bunun yanında arayüz fırçası da kullanılmalıdır. İmplant ve çevre dişlerin arasındaki boşluklara ancak arayüz fırçaları ile ulaşılabilir. Düzenli olarak diş ipi kullanılması, ağız duşu ve gargara yapılması önerilmektedir. Dişlere büyük zarar verdiğinden sigaradan da uzak durulmalıdır.

İmplant tedavisinin ağız sağlığına herhangi bir zararı olduğu gözlemlenmemiştir. İmplant vidasının üretiminde titanyum ve zirkonyum gibi biyolojik uyumlu malzemeler kullanılır. Bu maddeler de alerjik reaksiyon veya benzeri bir yan etkiye sebep olmaz. Ancak implant tedavisinin tercih edilmesini önleyebilecek bazı faktörler bulunabilir.

Lazerle implant tedavisi daha yeni bir yöntemdir ve bazı kliniklerde uzman diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Lazer kullanılarak yapılan diş implantı, minimal vaziv olarak isimlendirilir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için kemik hacminin yeterli yoğunlukta olması gerekmektedir.

Lazer destekli implantın uygunluğuna karar verebilmek için 3 boyutlu bilgisayar tomografisi çekilmektedir. Bu sayede kemik dokusunun kalınlığı ve genişliği hakkında bilgi sahibi olunur. Operasyon esnasında implant uygulanacak bölge lazer ile açılır. En sert kısım olan kemik dokusuna ulaşıldıktan sonra implantın sığacağı büyüklükte frez açılır ve içerisine vida yerleştirilir.

Lazer destekli dental implant tedavisinin avantajı dokuların daha hızlı iyileşmesi ve operasyondan sonra ağrı oluşmamasıdır.

Yayınlanma tarihi: 01/08/2019

-

Son Güncellenme: 24/10/2023

İmplant Tedavisi Öncesi & Sonrası Fotoğrafları


Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön