Diş çekimi; çürük, travma veya benzeri sebeplerle birtakım diş sağlığı problemleri yaşayan hastalara uygulanan tedavi prosedürüdür. Temelde bu işlem, dişin kemikteki soket olarak adlandırılan yuvasından çıkarılmasıdır. Diş hekimleri ya da ağız cerrahları tarafından yapılabilen bir uygulamadır.
 
Süt dişlerden sonra çıkan ana dişler hayat boyu kullanılacak dişlerdir, bu sebeple diş çekimi genellikle ilk seçim değildir. Hastanın durumuna göre eğer varsa önce uygun tedavilere başvurulmalıdır. Diş hekimi muayenesinden sonra izlenebilecek adımlar hastaya aktarılır ve gerekiyorsa çekim işlemi yapılır.
 
Gülüş estetiğine verilen değerin her geçen gün artması, ağız sağlığının yanında dişlerin görünümünün de çokça önemsenmesini sağlamaktadır. Gülüş tasarımı sürecinize dahil olabilecek diş çekimi ile ilgili bilgilere rehberimizden ulaşabilirsiniz. 

Diş çekimi fiyatları genellikle 200 TL ile 500 TL arasında değişmektedir.

Diş çekimi ücretini etkileyen bazı faktörler bulunur. Tam fiyatın belirlenmesinde; seçilen diş hekimi, hastane/klinik, il, ilçe, çekilen filmler ve uygulanan anestezi oldukça etkilidir. Eğer hastanın çekimden önce veya sonra farklı tedavilere de ihtiyacı olursa fiyat da buna göre artış gösterir.

20 lik diş çekimi fiyatı ise ekstra işlem gerektirmediği takdirde ortalama 500 TL’dir.

Diş hekimleri hastanın şikayetlerini dinleyip genel ve ağız sağlığına yönelik bir muayene gerçekleştirir. Dişin röntgen filmi çektirilir ve bu sayede kemik şekli, pozisyonu, uzunluğu ve yumuşak dokusunun durumu incelenir. Bunun sonucunda kesin tanı konur.

Diş çekimi işleminin nasıl gerçekleşeceği hastaya özel olarak belirlenir ancak her koşulda izlenen bazı temel yöntemleri vardır. Diş çekimi işlemi sırasında hastaya en uygun seçeneğe göre lokal, genel veya intravenöz anestezi uygulanır. Çekim sırasında acı hissedilmemesi sağlandıktan sonra dişe en uygun ölçü ve şekildeki aletlerle çekimi yapılır. Genellikle elevatör, cryer ve davye gibi aletlerin yardımından faydalanılır. Elevatör ile dişin ağızda bağlı olduğu lifler koparılır ve diş gevşetilir. Sonrasında davye yardımı ile diş kole bölgesinden sıkıca tutularak çekilir. Davye şekli sebebiyle kerpetene benzetilir, her ağza ve diş boyutuna uygun davyeler bulunmaktadır. 

Diş yuvasından çıkarılırken çok dikkatli olunmalıdır çünkü başarısız diş çekimleri istenmeyen olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çekim esnasında en dikkat edilmesi gereken konu çevre dokuların korunmasıdır. Bu sayede ileride uygulanabilecek implant ve benzeri tedavilerin kolayca yapılabilmesi sağlanır. Kemiği saran diş eti dokuları kadar dişin kökleri de önemlidir. Eğer hastanın dişi kırıksa veya çekim esnasında kırılırsa dikkatli şekilde bu parçaların alındığından emin olunmalıdır.

Diş çekim işlemlerinin bazıları normale göre biraz daha teferruatlı olabilmektedir. Cerrahi çekim olarak isimlendiren işlemlerde çekilmesi gereken diş biraz daha sorunludur. Dişlerin gömülü olması, ağzı içinde rahatça görülememesi ve diş eti sınırında kırık olması gibi durumlarda cerrahi çekim yapılmaktadır.

Bu çekimlerde diş etinin kesilmesi veya dişin üzerindeki kemiğin kaldırılması gerekebilir. Tek seferde çekilmesi mümkün olmayan dişler kesilerek bölümlere ayrılır. Genellikle lokal anestezi uygulanır. Diş çekildikten sonra diş etine dikiş atılır ve ortalama bir hafta sonra dikişler alınır.

20’lik diş, ana dişlerden sonra genellikle onlu yaşların sonu ve yirmili yaşların başında çıkan azı dişlerdir. Konumları diş diziliminin en sonudur ve hem alt çene hem de üst çenede bulunurlar. Bu 4 diş bazen tam ve sorunsuz çıkarken bazen de kısmi olarak çıkıp bazı problemler yaratabilmektedir. Yarım veya yamuk şekilde çıkan 20’lik dişler, komşu dişlerin yamulmasına veya ağrılara neden olabilmektedir.

20 lik diş çekimi çene cerrahları veya diş hekimleri tarafından yapılabilen cerrahi bir işlemdir. Diğer cerrahi çekimlerdeki gibi diş eti kesilebilir veya diş bölünerek çıkartılabilir. Muayene sayesinde, ileride sorun yaratacağı veya yaratmaya başladığı anlaşılan 20’lik dişlerin geç olmadan çekilmesi gerekmektedir. Genç yaşlarda çekildiğinde kökler henüz tam gelişmemiş olacağından işlem daha kolay gerçekleştirilebilir. Lokal anestezi uygulandığı için uygulama esnasında acı hissedilmez.

Dişleri tedavi etmek ve sağlıklı şekilde ağızda kalmasını sağlamak esastır. Ancak ağız ve diş sağlığını etkileyen durumlarda tedavi mümkün değilse diş çekimi zorunlu hale gelebilir.

Diş çekimini gerekli kılan durumlar şu şekildedir:

  • Çarpma sebebiyle düzeltilemeyecek şekilde diş kırılması,
  • Dişte apse oluşumu ve kanal tedavisinin işe yaramaması,
  • İleri derecede diş eti iltihabı,
  • İleri derece çürükler ve dişteki madde kayıpları,
  • Düşmeyen süt dişleri,
  • Kist ya da tümör oluşumu,
  • Gömülü dişler,
  • Ortodontik tedavide yer darlığı sebebiyle zorunlu çekim,
  • Dişin aşırı boyutta dönmesi veya yana devrilmesi,
  • Komşu dişleri yamultarak gülüş estetiğine zarar vermesi.

Kadınlar hamilelik esnasında hormon seviyeleri sebebiyle pek çok değişim yaşayabilmektedirler. Bunlardan bir tanesi de ağız sağlığını ilgilendiren diş eti hastalıkları veya diş problemleridir. Bu sebeple hamilelik süresince düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmesi önerilir. 

Hamilelikte diş çekimi ise yapılabilen bir uygulamalıdır ve genellikle lokal anestezi kullanılır. Hem annenin hem de bebeğin durumdan olumsuz etkilenmemesi için dikkatli olunmalıdır. Gerekli olduğu takdirde yapılacak işlem ve anestezi ile ilgili kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına danışılabilir.

Diş çekim işlemi gebeliğin ilk 6 ayı yapılabilmektedir ancak elzem bir durum yoksa işlem doğum sonrasına ertelenebilir. Ancak hamileliğin son 3 ayında, acil müdahale gerektiren diş çekimi veya benzeri diş tedavileri de uygulanabilmektedir. İltihaplı veya hasarı ciddi bir dişin hemen çekilmesi annenin de bebeğin de sağlığı için önemlidir.

Diş çekimi sonrası ilk birkaç saat anestezi etkisini korur ve bu sürede ağrı hissedilmez. Etki sona erdikten sonra az da olsa acı hissedilmeye başlanabilir. Ancak bu durum hem hangi dişin çekildiğine hem genel ağız sağlığına hem de işlemin gerçekleşme biçimine göre değişmektedir. Gömülü diş veya 20’lik diş çekimi durumlarında ağrı miktarı normale oranla biraz daha yüksek olabilir.

Çekimden sonra hekimin tüm tavsiyelerine uymak iyileşme sürecini hızlandırır. Eğer antibiyotik veya ağrı kesici reçete edildiyse ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Buz uygulaması tavsiye edildiyse ihmal edilmemelidir. Bu sayede oluşabilecek ağrıların da önüne geçilebilir. 

Bazen çekim sonrası bölgede hafif şişlik oluşabilir ve bu normaldir. Şişliği önlemek için ilk gün yanak bölgesine soğuk tampon yapılmalıdır.

Diş çekiminden sonra bölgede hafif bir kan sızıntısı yaşanması beklenebilir. 6-24 saat arasında bu durum normaldir ancak kanama fazlaysa veya bir günden uzun sürerse hemen diş hekimine başvurulmalıdır. Bu süre zarfında doktorun önerilerine harfiyen uyarak iyileşmeye katkıda bulunurken kanamanın daha çabuk durması da sağlanabilir.

Yayınlanma tarihi: 01/08/2019

-

Son Güncellenme: 27/03/2023

Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön