Instagram Güzellik Standartlarını ve Plastik Cerrahiyi Değiştiriyor Mu?


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Instagram Güzellik Standartlarını ve Plastik Cerrahiyi Değiştiriyor Mu?

Her şey hızla büyüyor, değişiyor. Tek bir platformda bir milyardan fazla kullanıcının, 50 milyardan fazla fotoğrafını ve öyküsünü izliyoruz. Instagram ortak deneyimlerimizin birincil aracı haline geldi.

2019 AAFPRS'nin (The American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery) yıllık araştırma raporuna göre:

  • 30 yaş altındaki bireylerde enjekte edilebilir medikal uygulamalarda ve yüz plastik cerrahilerinde, son 5 senede %72 oranında artış oldu.

  • Minimal invaziv estetik prosedürlerin sayısı 2000 yılından bu yana yaklaşık %200 büyüdü

  • Y kuşağı çevrimiçi aramalarını yaşlanmayı geciktirme amaçlı estetik prosedürlere yapıyor.

  • Daha fazla insan sosyal medya için fiziksel görünümünü iyileştirmek istiyor ve estetik cerrahi veya medikal uygulamalara yöneliyor.

Y Kuşağı Plastik Cerrahiye Nasıl Katkı Sağlıyor?

medikalSon beş yılda plastik cerrahi endüstrisi rekor sayılara ulaştı ve bu kısmen Y kuşağı sayesinde. Plastik cerrahların yaklaşık yüzde 72'si 30 yaşın altındaki hastalarda artış olduğunu söylüyor ve milenyumlarda uygulanan kozmetik prosedürlerin sayısı neredeyse iki katına çıktı.

Bunu iki faktör tetikliyor: kişisel bakıma olan ilginin artması ve sosyal medya takıntısı. Y kuşağının kişisel bakıma verdiği büyük önem, herhangi bir estetik uygulamasının gerekçesi olarak görülüyor.

Sosyal medyanın içine doğan ve sosyal medya ile büyüyen bu Y kuşağı, önceki nesillerin deneyimlemediği bir şekilde en iyi şekilde görünmek için aslında kendilerini bir baskı altında hissediyorlar.


Cerrahlar, genel olarak estetik tedavilerin genelinde bir  artış görürken, işte bugün gençler arasında en çok talep edilenler estetik uygulamalar:

  • Botoks

  • Dermal dolgu maddeleri

  • Rinoplasti

  • Jawline, bişektomi

  • Dudak büyütme

Yukarıda sıralanan tedavilere göz attığımızda Y kuşağının çoğu için odak noktasının yüz olduğunu anlıyoruz. Bu, elbette, özçekimler sebebiyle oluyor. Peki, insanlar mükemmel olarak nitelendirdikleri "Instagram yüzüne" nasıl ulaşıyor?

Cevap: Filtrelerle başlıyor ve sonrasında estetik uygulamalara geçiş yapıyorlar

Instagram filtreleri estetik tedavilerBirçok genç hasta, kendilerine bir filtre uyguladıklarında ne kadar iyi gözüktüklerini fark ettikten sonra bu görünüme kalıcı olarak ulaşmaya çalışıyor. Hastaların %55'i, estetik doktorlarına filtrelerle ulaştıkları görünümlerini gösteriyor.

Peki Bu Yeni Bir Şey Mi?

Hayır. Tarih boyunca, insanlar her zaman “ideal” bir görünümün, güzelliğin peşinden koştu.  1920'lerde, kadınlar yuvarlak yüzlere, yuvarlak gözlere ve çok küçük, yuvarlak, kırmızı dudaklara sahip olmaya takıntılıydılar.

1990'larda Kate Moss, kadın bedeni için şok edici derecede incecik bedenleri trend haline getirdi. Günümüzün trendlerini de işte Instagram başta olmak üzere sosyal medya belirliyor.


Yayınlanma tarihi: 17/03/2021

-

Son Güncellenme: 06/10/2023

Başa Dön