Trifokal lens, yaygın olarak bilinen diğer adıyla akıllı mercek, gözlerdeki görme bozukluğunu gideren kalıcı bir tedavi aracıdır. Akıllı mercek adını taşımasının nedeni üç odaklı görüş netliği sağlamasıdır. Lenslerin akıllı olmalarını sağlayan herhangi bir dijital özellikleri yoktur. 
 

Göz içerisinde işlevini yerine getirmeyen doğal merceğin yerine koyulan yapay mercek, ağırlıklı olarak katarakt ameliyatlarında kullanılmaktadır. Yakın zamana kadar katarakt ameliyatlarında kullanılan yapay mercekler tek odaklıydı. Yeni nesil trifokal lensler ise üç farklı mesafede yaşanan görüş problemlerini çözebilen üç odaklı lenslerdir. 
 

Yapay lensler eskiden katarakt ameliyatlarının bir parçasıyken artık 40 yaşla beraber ortaya çıkan ve 50'li yaşlarda ise kişiyi oldukça rahatsız eden presbiyopi (yakını görememe sorunu) için de çözüm sunmaktadır.

Trifokal lensler geleneksel kontakt lensler gibi çıkartılıp takılan özellikte değildir. Göz içerisine cerrahi olarak yerleştirildikten sonra tekrar çıkartılmazlar, sabit olarak orada kalırlar. 

Trifokal lensler ameliyathane ortamında lokal anestezi ile yapılan cerrahi işlemle göz içerisine uygulanır. Çok özel durumlar haricinde hastalara genel anestezi verilmez. Göz içerisine damlatılan anestezik damla yeterlidir. İşlem esnasında göze 2.8 veya 3.3 mm küçük kesiler açılır; esnekliğini ve işlevini kaybetmiş olan doğal mercek çıkartılır. Yerine trifokal lens yerleştirilir. Hastalar işlemden sonra evlerine dönebilirler. 

Trifokal lens üreten FDA onayına sahip birden fazla firma bulunmaktadır. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan akıllı lenslerin öne çıkan markaları Alcon, Zeiss ve Rayner'dir. Alcon, FDA onayını alan ilk trifokal lenslerin üreticisidir. 

Trifokal lenslerin uygulamasında kullanılan malzemeler Avrupa standartlarında üretilen tek kullanımlık malzemelerdir. Trifokal lenslerin fiyatını belirleyen unsurlardan biri bu malzemelerdir.  

Uygulanacak lensin markası fiyatı etkileyen bir diğer unsurken cerrahi işlemi yapacak olan göz doktorunun deneyimi ve tanınmışlık düzeyi, işlemin yapılacağı sağlık tesisinin türü ve konumu fiyatı belirleyen diğer etkenlerdir. 

Hastaların detaylı göz muayenesinin ardından akıllı lens için uygun bulunmaları durumunda detaylı fiyat analizi yapılır ve seçilen malzemelere göre işlemin maliyeti ortaya çıkar. 

Trifokal lensler bir saatten kısa süren bir cerrahi işlemle uygulanır. Bu işlemin ardından hastaların gözleri kontrol randevusuna kadar kapalı kalacak şekilde bandajlanır ve hastalar evlerine gönderilir.  

İşlemden sonraki gün gerçekleşen doktor kontrolünde bandaj açılır ve ilk muayene gerçekleştirilir. 

Bundan sonraki doktor kontrollerinin sıklığı işlem sırasında belirlenir. 

Hastanın, gözüne yerleştirilen yapay lense uyum sağlaması için birkaç gün geçmesi gerekmektedir. Bu süre zarfında bulanık görüş söz konusu olabilir. Yeni lense uyum sağladıktan sonra hastalar günlük yaşamlarına devam edebilirler. 

Gözlerde yer alan doğal mercekler zamanla işlevini yitirir. 40 yaşından itibaren yakın görüşü azalmaya başlar. 50’li yaşlarda yakın görüşü iyice bozulur ve her 10 yılda bir görme kaybı artar. Trifokal lensler üç odaklı lenslerdir ve hem yakın hem uzak görme sorunu yaşayan 50 yaş üzeri hastalara uygulanabilmektedir. 

İleri derecede diyabeti olan hastalarda tercih edilmemelidir. Bu hastaların gelecekte vitroretinal cerrahi geçirme olasılıkları olduğundan cerrah tarafından tercih edilmez.

Katarakt sorunu olan kişilerin trifokal lensler için uygun olmaları durumunda ameliyat esnasında bu lens tipi tercih edilerek hem uzak, hem orta mesafe, hem de yakını görme sorunları giderilebilir. 

Hangi hastaların trifokal lens kullanımına uygun olduğu detaylı göz muayenesinin ardından belirlenmektedir. 

Trifokal lensler, diğer adıyla akıllı mercekler üç yönlü çalışan iç içe geçmiş lensler olarak düşünülebilir. Bu lensler göz içerisine yerleştirildiğinde:

  • Yakın görme sorunu ortadan kalkar. 
  • Dirsek mesafesindeki nesneleri görme problemi sona erer. 
  • Uzak mesafe görme sorunu giderilmiş olur. 
  • Farklı odaklara sahip gözlük taşıma ve kullanma zorunluluğu sona erer. 

Trifokal lenslerin uygulanacağı hastanın durumu çok iyi analiz edilmelidir. Eğer hastanın gözlerindeki bozukluk trifokal lenslerle tedavi edilecek türde değilse işlem sonrasında kalıcı görme bozuklukları ortaya çıkabilir. 

Trifokal lensler yerleştirildikten sonra bu işlem geri alınamaz. Kalıcı bir uygulamadır. Bu nedenle doğru hastaya uygulanmalıdır. 

Gece yeterli ışık olmadığında trifokal lenslerin üç odağı da ortaya çıkar ve bu nedenle görme kalitesi düşer. Işık parlaması, göz kamaşması, nesneleri hareli görme gibi sorunlara rastlanabilir. Bu sorunlar trifokal lens uygulaması yaptıran hastaların neredeyse yarısında görülmektedir. Yeni nesil merceklerle bu sorun ortadan kalkmıştır.

Tüm cerrahi işlemler sırasında olabileceği gibi trifokal lenslerin uygulaması esnasında da çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir. Göz içi kanama ve enfeksiyon bu riskler arasındadır. 

Trifokal lensler ameliyatla yerleştirilir ve tıbbi olarak zorunlu olmadıkça değiştirilmez. Trifokal lenslerin uygulamasıyla birlikte görme sorunları %90 oranında giderilir. Gözlük ve kontakt lens kullanma ihtiyacı büyük ölçüde ortadan kalkar. Kalan %10’luk grup içerisinde ise hala düşük dereceli gözlük gereksinimi devam edebilmektedir.  

Göz lenslerinin yakındaki nesnelere ve yazılara odaklanabilmesi için belli bir esnekliğe sahip olması gerekir. Bu esneklik yaşla birlikte fizyolojik olarak azalır. Bunun doğal sonucu olarak da yakın görme yeteneği eskisi gibi olmaz. Presbiyopi olarak adlandırılan yakın görememe durumu genellikle 40 yaş itibariyle başlar. 

Detaylı bir göz muayenesinin ardından yakını görememe sorunu olan hastaların akıllı lens için uygun olup olmadığına karar verilir. Eğer yakın görme yeteneğini kaybetmiş hastalar doktorları tarafından tıbben uygun bulunursa, akıllı mercek yani trifokal lens uygulamasıyla görme sorunlarından büyük ölçüde kurtulabilirler. 

Yayınlanma tarihi: 01/11/2021

-

Son Güncellenme: 27/03/2023

Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön