Peeling, cildin görünümünü gençleştirmeyi ve iyileştirmeyi amaçlayan bir kozmetik tedavi türüdür. Cilt soyma, cildi pul pul dökme, yüzeyin altındaki daha taze, daha temiz ve daha genç cildi ortaya çıkarmak için belirli enzimlerin ve asitlerin kullanılmasıyla yapılır.

Cilt peelingi, ölü cilt hücrelerini ortadan kaldırarak ve açık gözeneklerin görünümünü en aza indirerek, kişinin cildinin görünümünü büyük ölçüde iyileştirir.

Peeling seçimi tamamen cilt tipine bağlıdır. Her cilt tipinin birbirinden farklı ihtiyaçları ve özellikleri vardır:

Cilt Tipi 1

Aşırı yağlı cilt.

Büyük gözenekler.

İnatçı lekeler

Bu nedenle, bu cilt tipi için bir salisilik asit peelingi önerilir. Salisilik asit yağda çözünür ve tıkanıklıkları temizlemek ve lekeleri önlemek için idealdir.

Cilt Tipi 2

Çoğu zaman, bu cilt tipinde siyah noktalar, genişlemiş gözenekler, ara sıra ve hafif sivilceler ve sıkı ve/veya tahriş olmuş şeklindedir. Bu cilt tipi için salisilik, laktik ve glikolik asitleri birleştiren bir peeling önerilir.

Cilt Tipi 3

Karma cilt tipi olarak kabul edilen 3.tip cilt, genişlemiş gözenekler, t bölgesinde aşırı yağ üretimi, kolayca kızaran, haftalar ve aylarca kalan sivilce sonrası izler ile karakterizedir. Bu cilt tipi için salisilik, laktik ve glikolik asitleri birleştiren bir peeling önerilir.

peeling-1

Cilt Tipi 4

Bu cilt tipi çok fazla kızarıklık ve hassasiyet yaşar, bu nedenle sert kimyasal peelinglerden kaçınmak en iyisidir. Bunun yerine, cilde karşı nazik olan ve diğer asitlere kıyasla tahriş potansiyeli olmadığı için laktik asit peelingi önerilir.

Cilt Tipi 5

Bu cilt tipi normal kabul edilir ancak bu cilt tipi yaz aylarında daha çok t bölgesinde yağ üretir. Kışın kurudur. Donukluk ve hiperpigmentasyon mevcuttur. Bu nedenle yaşlanma ve ton kaybından endişe duyarlar. Laktik, glikolik, malik, tartarik ve/veya mandelik asitler kullanılabilir.

Cilt Tipi 6

Çoğu zaman, bu cilt tipi donuktur ve hiperpigmentasyon gibi yaşlanma belirtileri yaşar. Peeling sonrası bir retinol ürünü uygulamak en iyisidir.

Cilt Tipi 7

Bu cilt tipinin ana endişesi, güneş hasarı ve hiperpigmentasyondur. Bu nedenle, renk solmasını ve leke sorununu gidermeye yardımcı olduğu için daha yoğun bir peeling yapılması önerilir. Ayrıca kimyasal peeling sonrası retinol ürünü uygulamak büyük fark yaratabilir.

Cilt Tipi 8

Bu cilt tipinde sürekli kuruluk, kızarıklık ve rosacea görülebilir. Cilt hassas olduğundan, asit karışımı içeren güçlü peelinglerden kaçının. Bunun yerine, nazik bir laktik asit peelingi önerilir.

Kozmetik peeling ve kimyasal-medikal peeling olarak ikiye ayrılır.
 

  • Kozmetik peeling

Bir cilt uzmanı veya güzellik terapisti tarafından yapılan peeling türüdür. AHA Peel, Green Peel veya Dermabrasion olarak bilinir.

Bu tür bir tedavi, epidermisin katmanlarının çıkarılmasına yardımcı olmak için kullanılır ve güneş hasarı, akneli ciltler, problemli ciltler ve bazen belirli pigmentasyon türleri için yardımcı olabilir.

İstenmeyen ölü cilt hücrelerini ciltten uzaklaştırma iyi bir seçenektir ancak üst tabakanın ölü olmasına rağmen cildinizin yapısının önemli bir parçası olduğunu ve cildi korumak için hayati önem taşıdığını unutmayın.

 

  • Kimyasal peeling

Kimyasal peeling doktor tarafından yapılır ve derinliği değişebilir. Derin peeling olarak da ifade edebileceğimiz kimyasal peeling, lazerle cilt yenileme ve kimyasal soyma gibi tedavileri içerir.

Bunlar deride travmaya neden olmak için dermise doğru iner ve bu da daha sonra kollajeni artırır. Bu tedavi cildin gençleşmesini sağlamaya yöneliktir. Genç bir cilt elde etmek için oldukça agresif bir yol olarak düşünülebilir. 

Yüzeysel, orta ve derin aşamalarıyla sınıflandırılan Kimyasal Peeling uygulamasında tercih edilecek kimyasal soyucular, uygulamanın derinlik seviyesine bağlı olarak farklılık gösterir.

Kimyasal Peeling uygulaması yüzeysel ve yüzeysele yakın orta sınıf soyma işlemlerinden genellikle alfa hidroksi asitler (glikolik ve laktik asitler gibi) ve beta hidroksi asitler kullanılır.  Derin ve derine yakın orta sınıf kimyasal peeling uygulamalarında ise “Triklorasetik asit” içerikli soyucular tercih edilir.

Derin kimyasal peeling uygulaması ise hastane ortamında, anestezi altında gerçekleştirilen daha yoğun bir yöntemdir. Kimyasal Peeling uygulaması 18 yaş üzeri, genel sağlık durumunda sorun olmayan, hamile ve emziren kadınlar hariç herkese uygulanabilir.

peeling -3

Kimyasal Peeling uygulaması; yıpranmış cilt tabakasının canlanması, parlaması, leke izlerinden arındırılması, ince kırışıklıkların giderilmesi, siyah nokta, sivilce ve sivilce izlerinin tedavi edilmesi amacıyla yapılır. 

 

  • Güneş lekesi, yaşlılık lekesi adıyla bilinen lekeler, hamileliğe bağlı gelişen kahverengi lekeler, çil sorunu olan kişiler,

  • Gözaltı ve dudak çevresinde ince çizgiler gelişmiş kişiler,

  • Genişlemiş gözeneklere sahip cilt yüzeyine sahip kişiler,

  • Akne sorunu, akne izi ve kontrol altına alınamayan sivilce sorunları olan kişiler,

  • Güneş, yaş alımı ve çevresel faktörlere bağlı kırışıklık problemi gelişmeye başlamış kişiler,

  • Mat, donuk, sağlıksız cilt görüntüsüne sahip kişiler,

Dekolte ve el yüzeyinde daha genç bir görünüme sahip olmak isteyen kişiler, “Kimyasal Peeling” uygulaması için doğru adaylardır.

Kimyasal Peeling, seans süreçleri olan bir uygulamadır. Kimyasal Peeling 5-10 seans süresince mutlaka kış aylarında ya da erken bahar döneminde planlanır. Uygulama öncesi kişinin cilt yapısı kontrol edilerek, kişiye uygun tedavi yöntemi ve tedavinin seans sayısı belirlenir.

Kimyasal Peeling genel hatlarıyla kişinin cildine uygun medikal asitlerle üst derinin kontrollü bir şekilde soyulması işlemidir.

Yüzeysel ve orta dereceli soyma işlemi yapılacak Kimyasal Peeling uygulamaları; ağrı ya da acı veren bir uygulama olmamasından dolayı lokal ya da genel anesteziye ihtiyaç duyulmaksızın klinik ya da hastane ortamında konusunda uzman Dermatologlar tarafından yapılır.

Derin Kimyasal Peeling uygulamaları ise tamamen hastane ortamında ve anestezi altında yapılır. Kimyasal Peeling uygulaması bazı kişilerde uygulama esnasında hafif kaşınma, yanma gibi kısa süreli ve geçici etkiler yaratır.

Kimyasal Peeling kişinin cilt yapısında oluşmuş deformasyona göre 3 ana sınıf altında toplanan derinlik düzeyine göre yapılır. Yüzeysel Kimyasal Peeling uygulamalarında; alfa hidroksi asitler yani meyve bazlı asitler ve beta hidroksi asitler yani salisilik asitler kullanılır.  

Orta derinlikteki Kimyasal Peeling uygulamalarında “trichloroacetic acid” bazlı soyma işlemi yapılır.

Derin Kimyasal Peeling, orta ve yüzeysel peeling uygulamasından farklı iyileşme sürecine sahiptir. Derin Kimyasal Peeling sonrası yüzeysel ve orta dereceli Kimyasal Peeling uygulamasına oranla daha yoğun nemlendirici kremler verilecektir. Seans adetleri arasında da fark vardır.

Yüzeysel ve orta dereceli kimyasal soymalarda süreç 10 seansa kadar uzarken derin kimyasal peelinglerde seans sayısı en fazla dörttür. Seans aralıkları ise yüzeysel ve orta derecede 15-20 gün sonra tekrar edilebilirken derin medikal peelinglerde 3-4 ay sonra seans tekrarı yapılır.

Yüzeysel ve orta dereceli Kimyasal Peeling uygulaması sonrası kısa süreli hafif kızarıklık, pullanma ve soyulma görülebilir. Bu etkilerin dışında herhangi bir olumsuz etki gözlemlenmeyen bir uygulamadır.

Tüm Kimyasal Peeling uygulamaları sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli şey güneşten korunmaktır.

Kozmetik peeling yalnızca cildin dış katmanını hedef aldığı için en hassas peeling sınıfına girer. Bununla birlikte, kırışıklıkları, gözenekleri azaltmaya, pürüzlü cilt tonlarını düzeltmeye ve koyu lekeleri gidermeye yardımcı olabilir.

Tipik olarak, laktik, salisilik, malik, kojik, glikolik veya bir karışım gibi alfa-hidroksi asitler uygulanabilir.
Kozmetik peelingler genellikle yumuşaktır, ancak hemen ardından kızarıklık ve muhtemelen minimal düzeyde pullanma görülebilir. Genellikle, kozmetik peeling yaklaşık bir ila yedi gün arasında iyileşir, Ertesi gün makyaj yapılabilir.

Kimyasal Peeling uygulaması öncesinde ise cilt temizlenerek etüt edilir. Herhangi bir açık yara olmadığından emin olunduktan sonra kişinin göz ve göz bölgesi asit ile temas etmemesi için kapatılır.

Ardından ilk aşama asitleri sürülür. Bu asitler uygulamanın yüzeysel mi orta düzeyde mi olacağı ile uygun kimyasal peeling asitleridir.

Ortalama 5 dakika beklenir. Eğer ciltte reaksiyon daha hızlı gerçekleşmiş ise bu süre 5 dakikadan daha az zamanda da sonlandırılabilir.

Asit uygulaması esnada kişi yanma hissedebilir ve cilt yüzeyinde kızarıklık oluşabilir. Bu kızarıklıklar ortalama 3-5 gün daha devam eder.

Bu süreçte doktor tarafından önerilmiş nemlendirici ve koruma faktörlü kremlerin kullanılması kişiyi rahatlatacaktır. İlk aşamanın ardından cilt termal su ile serinletilip buzlu bez kompresi uygulanır.

peeling -2

Asit bazlı birinci aşamadan cilt arındırıldıktan sonra, uygulama ve cilt tipine uygun nemlendirici sürülür. Bu aşamada medikal peeling uygulamasının amacını destekler maske uygulaması da yapılabilir.

Son olarak güneş koruma faktörlü (50 koruma faktörlü)  medikal bir kremin uygulanmasının ardından işlem sonlandırılır. İşlem süresi ortalama 10-20 dakika sürer. 

Yüzeysel ve orta dereceli Kimyasal Peeling uygulaması sonrası kişi günlük yaşantısına hemen dönebilir. Uygulamanın etkisi olan kızarıklıklar birkaç gün devam edecektir.

Bu süreçte doktor tarafından önerilmiş medikal nemlendirici kremlerin ve koruyucu içerikli medikal kremlerin düzenli kullanımı iyileşme sürecini ve işlemin kalıcı olmasını destekleyecektir.

Kimyasal Peeling sonrası ev bakımı çok önemlidir. Uygulama sonrası bir hafta boyunca kişi, sauna hamam gibi yoğun nemli sıcak ortamlardan uzak durmalı, kış aylarında dahi 50 faktör koruyucu içerikli medikal kremlerle güneşten korunmalıdır.

Kimyasal Peeling uygulamasını takip eden ilk 3 gün kişi yüzünü sadece su ile yıkayabilir. Doktorun önergesi dışında krem, nemlendirici, jel, maske gibi hiçbir ürün cilde uygulanmamalıdır.

İlk gün makyaj yapılmaması önemlidir. Derin Kimyasal Peeling uygulaması sonrası yaklaşık 1 hafta kadar sosyal hayata ara verilmesi gerekir.

Yayınlanma tarihi: 17/05/2023

-

Son Güncellenme: 08/06/2023

Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön