Amsterdam'daki Mide Küçültme Ameliyatları, Erzurum’da İnceleniyor

Mide Küçültme (Tüp Mide)

Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

Amsterdam'daki Mide Küçültme Ameliyatları, Erzurum’da İnceleniyor

Erzurum Teknik Üniversitesi, Matematik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Vehpi Yıldırım, farklı bir teknikle ameliyatları inceliyor.
vehpi yıldırımYıldırım, Hollanda'da bulunan Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yapılan mide küçültme (tüp mide) operasyonlarını matematiksel modellerle inceliyor. 

Bilgisayar simülasyonları ile yaptıkları çalışmada, operasyonların yağ ve glikoz metabolizması üzerindeki etkilerini analiz ediyorlar.

Çalışmadan gözlemlendiği üzere; ameliyat sonrasında, yağ metabolizmasıyla beraber insülin direnci ve karaciğer yağlanmasında ciddi seviyede iyileşmeler olduğunu iletti.

Proje, Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi ile Birlikte Yürütülüyor

amsterdam tıp merkezi
Vehpi Yıldırım’ın Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi ile birlikte yürüttüğü proje, mide küçültme ameliyatlarının enerji metabolizması üzerindeki etkilerini inceleyerek ameliyatların verimliliğini artırmaya yönelik.

Amsterdam’da gerçekleşen ameliyatların verileri, TÜBİTAK’ın desteğiyle, ETÜ Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜTAM) bünyesinde inceleniyor.

Pek Çok Detay Açığa Çıkarılıyor

tüp mide araştırması
Tüp mide ameliyatı olan hastalardan elde edilen verileri matematiksel modeller yardımıyla incelediğini belirten Öğr. Üyesi Vehpi Yıldırım;

"Bu proje kapsamındaki amacımız mide küçültme ameliyatlarının yağ metabolizması ve glikoz metabolizması üzerindeki etkilerinin neler olduğunu etraflıca analiz etmek. 

Çünkü, özellikle klinik çalışmalarda, sadece hastalardan toplanan ham verileri gözlemleyerek birçok bulguya maalesef ulaşamıyoruz. Yani elde etmemiz gereken tüm bilgiyi maalesef ham veriden elde edemiyoruz.

Bununla birlikte, matematiksel modeller kullanıldığı zaman bu veriye ilk bakışta göremediğimiz veya gözden kaçan önemli birçok detayı aydınlığa kavuşturabiliyoruz. 

Ayrıca, matematiksel modeller bize metabolizmada herhangi bir iyileşme meydana geldiği zaman bu iyileşmenin tam olarak hangi etkenden kaynaklandığını veya sistemin hangi yolağında ortaya çıktığı hakkında da detaylı bilgiler veriyor. 

Bu anlamda matematiksel modellerin bu çalışmamıza katkısı, mide küçültme ameliyatları sonrasında, enerji metabolizmasında meydana gelen iyileşmelerin neden-sonuç ilişkisini açıklığa kavuşturmaları ve bu iyileşmelerin ameliyatlar sırasında ortaya konabilecek bazı yeni konfigürasyonlar sayesinde nasıl daha ileriye taşınabileceği hakkında bilgiler vermeleridir. “ dedi.

Sonuçlar Ameliyatın Yararlarını Ortaya Koydu

mide ameliyatı
Proje kapsamında yapılan simülasyonlarda ortaya çıkan bazı sonuçlarla, özellikle yağ metabolizması ile glikoz metabolizmasının birbirleriyle çok yakından ilişkili olduğunu ve insülinin bu iki metabolizmayı düzenlemede kilit bir rol oynadığı görüldü.

Yaklaşık 2 yıl süren ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projede sona geliniyor. 

Yıldırım; "Hastalardan toplanan klinik verileri direkt olarak incelediğimizde mide küçültme ameliyatlarının yağ metabolizmasında çok büyük iyileşmelere neden olduğunu görüyoruz.

Ayrıca şunu da gözlemleyebiliyoruz ki bu iyileşmeler sadece kilo kaybı ile de ilişkili değiller. Yani bazı iyileşmeler kilo kaybının da ötesinde bazı sonuçlardan kaynaklanıyor.

Mesela insülin direnci gibi bazı indekslerde çok ciddi iyileşmeler görüyoruz ve bu iyileşmeler ameliyatın çok erken safhalarında, hastalar henüz büyük miktarda kilo kaybetmeden ortaya çıkıyor. 

Karaciğer yağlanması gibi bazı indekslerde de çok ciddi iyileşmeler tespit ediyoruz. Bu verileri incelediğimizde gördük ki insülin direnci gibi bazı metabolik rahatsızlıkların yağ metabolizmasında bazı bozulmalara neden olduğunu ve ameliyatlardan sonra insülin direncinde meydana gelen iyileşmenin yağ metabolizmasını da çok olumlu etkilediğini gördük.

Sonuç olarak, ameliyat sonrasında yağ ve glikoz metabolizmalarında topyekun ciddi iyileşmeler ortaya çıktığını ve bu iyileşmeler arasında önemli bir neden-sonuç ilişkisi olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Yeniben'de tüp mide ameliyatı tedavisinde öne çıkan doktor olmak için tıklayın!


Yayınlanma tarihi: 11/11/2021

-

Son Güncellenme: 12/11/2021

Başa Dön