10 Soru, 10 Cevapta Ortodontik Çene Cerrahisi

Gülüş Tasarımı

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dt. Barış Ünlü tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

10 Soru, 10 Cevapta Ortodontik Çene Cerrahisi

Ortodontik çene cerrahisi, diş ve çene yapısındaki problemleri düzeltmek amacıyla kullanılan bir cerrahi disiplindir. Konu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan 10 soruyu, Diş Hekimi Barış Ünlü’ye sorduk:
Baris Unlu, DMDOrtodontik çene cerrahisi, tam anlamıyla uzmanlık ve deneyim gerektiren bir cerrahidir. Bu işlem, çene, yüz ve dişlerin düzeltilmesi veya iyileştirilmesi gerektiğinde ortodontik tedavi ile birlikte uygulanabilir.

Sorularınıza geçmeden evvel ortodontik çene cerrahisinin bazı yaygın uygulama alanlarına dikkat çekmek isterim:

1. Çene anomalileri düzeltilmesi: Alt ve üst çene arasındaki uyumsuzluklar, çene cerrahisi ile düzeltilir. Örneğin, alt çene geriye doğru çıkıntılı veya ileriye doğru çıkıntılı olabilir.

2. Diş uyumsuzlukları: Ortopedik olarak düzeltilmesi gereken diş problemleri olan hastalar için çene cerrahisi uygulanabilir. Bu, dişlerin düzgün bir şekilde hizalanmasına yardımcı olur.

3. Çene kapanışı düzeltilmesi: Çene kapanışı, üst ve alt dişlerin birbirine uyumlu bir şekilde temas etmesi anlamına gelir. Anormal bir çene kapanışı, çiğneme ve konuşma problemlerine neden olabilir ve bu durumlar çene cerrahisi ile düzeltilebilir.

4. Yüz estetiği: Bazı hastalar, yüzlerindeki simetriyi veya estetiği iyileştirmek için çene cerrahisi talep edebilirler.

Ortodontik çene cerrahisi genellikle bir ortodontist (diş teli uzmanı) ve bir çene cerrahı tarafından birlikte yürütülen bir tedavi planı gerektirir. Ortodontik tedavi, dişlerin düzeltilmesi ve çene cerrahisi, çene yapısının düzeltilmesi veya değiştirilmesi üzerine yoğunlaşır.

Bu işlem, hastanın diş ve çene sağlığını, işlevselliğini ve estetiğini iyileştirmeyi amaçlar.

1. Ortodontik Çene Cerrahisi Nedir?

ortodonti -1Ortodontik çene cerrahisi, dişlerin ve çenelerin düzeltilmesi ve düzgün bir çene yapısının sağlanması amacıyla ortodontik tedavi ile cerrahi müdahalelerin birleştirildiği bir cerrahi tedavi yöntemidir.

2. Ortodontik Çene Cerrahisinin Hangi Durumlarda Gerektiği Nelerdir?

ortodonti -2
Ortodontik çene cerrahisi, çenelerin uyumsuzluğu (maloklüzyon), çene yapısındaki ciddi anormallikler, dişlerin uyumsuzluğu, ağız içi lezyonların cerrahi tedavisi gibi durumlarda gerekebilir.

3. Ortodontik Çene Cerrahisinin Ne Zaman Yapılması Gerekebilir?

ortodonti -3Genellikle cerrahi işlem, hastanın büyüme dönemi sona erdikten sonra (genellikle erişkinlik) veya diş telinin takılmasından sonra yapılır.

4. Ortodontik Çene Cerrahisi İçin Nasıl Bir Hazırlık Gereklidir?

ortodonti -4Cerrahi öncesi ayrıntılı bir muayene yapılır ve röntgenler çekilir. Tedavi planı oluşturulur ve cerrahi öncesinde hastanın diş telleri ile hazırlık süreci tamamlanır.

5. Ortodontik Çene Cerrahisi Ne Kadar Sürer?

ortodonti -5Cerrahi işlemin karmaşıklığına bağlı olarak süre değişebilir. Genellikle birkaç saat sürebilir.

6. Ortodontik Çene Cerrahisi Ne Kadar Ağrılı Bir İşlemdir?

ortodonti -6Cerrahi sonrası ağrı, bireyden bireye değişebilir. Ancak çoğu hasta için ağrı yönetimi ile kontrol altına alınabilir.

7. Cerrahi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

ortodonti -7İyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterebilir, ancak genellikle birkaç hafta sürebilir. Cerrahi sonrası dikkatli bir bakım gerekebilir.

8. Ortodontik Çene Cerrahisi Sonrası Ne Kadar Süre Boyunca Diş Telleri Kullanılır?

ortodonti -8Genellikle cerrahi sonrası diş telleri birkaç ay daha kullanılır. Tam iyileşme sağlandıktan sonra teller çıkarılır.

9. Ortodontik Çene Cerrahisinin Riskleri Nelerdir?

ortodonti -9Cerrahi işlem herhangi bir tıbbi müdahalede olduğu gibi bazı riskleri içerir. Bu riskler enfeksiyon, kanama, his kaybı ve cerrahi sonrası komplikasyonları içerebilir.

10. Ortodontik Çene Cerrahisi Sonucunda Elde Edilen Faydalar Nelerdir?

ortodonti -10Ortodontik çene cerrahisi sonucunda elde edilen faydalar şunlar olabilir: düzeltilmiş çene yapısı, düzgün bir ısırık, estetik iyileşme, çene fonksiyonlarının düzeltilmesi ve genel ağız sağlığının artırılması.


Yayınlanma tarihi: 02/10/2023

-

Son Güncellenme: 02/10/2023

Başa Dön