Mide Küçültme (Tüp Mide) Nedir?

Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı günümüzde bilinen diğer adıyla obezite cerrahisi;  tüm dünyada en sık uygulanan obezite cerrahisi yöntemidir; normal mide hacminin (800-1000 ml) ⅔’sinin laparoskopik cerrahi yöntemle küçültülmesi (200-250 ml sınırına çekilmesi) ameliyatına verilen addır.
 
Ameliyat sonrası mide adeta uzunlamasına bir tüp formu alır, ameliyatın “tüp mide” ismi ile anılmasının nedeni ulaşılan bu şekildir.

Podcast

Mide Küçültme Ameliyatı Fiyatı Ne Kadardır?

Mide küçültme (tüp mide) ameliyatının fiyatı, 35.000-100.000 TL arasında değişir. Hastanede kalış süresi, doktor, hastanenin bulunduğu il, hastanenin otelcilik hizmeti gibi unsurlara bağlı olarak fiyat farklılığı görülmektedir.

Mide küçültme fiyatları ve etki eden unsurlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı genel anestezi altında kapalı yani laparoskopik cerrahi yöntemi ile obezite verrahı tarafından gerçekleştirilen bir ameliyattır.
Ameliyat süreci şu şekilde ilerler:
  1. Kişinin karın bölgesinde yarım ve 1 santimetre büyüklüğünde 4-6 delik açılır. 1 cm olan delikler midenin çıkarılması için kullanılır.
  2. Bu deliklerden içeri girerek mideye ulaşılır.
  3. Midenin yaklaşık %80-85’lik bir kısmı çıkarılır.
  4. Bu işlem sırasında midenin Ghrelin hormonunu da kapsayan Fundus adlı kısmı da de çıkarılır.(böylece kişinin iştahı azalır, küçülen mide hacmi ile de kilo verilmesi sağlanır)
  5. Tüp formunda kalan mide dikilerek nihai boyutuna kavuşturulur.
  6. Dikiş hattında kaçak olup olmadığının kontrol edilmesinin ardından ameliyat sonlandırılır.
  7. Bazı durumlarda tedbir amaçlı dren konulabilir Eğer diren konulmuşsa 1-2 gün sonra çıkarılır.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

  1. Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı sonrası kişi, 3 gün hastanede kalmalıdır. Ameliyattan sonra belli bir süre gözlem altında kaldıktan sonra kişi odasına alınarak operasyon sonrası yeni hayatına hazırlık ve istirahat süreci başlar.
  2. Açık ameliyatlara oranla Laparoskopik ameliyatların; iyileşme süreci daha hızlı, ağrı ve rahatsızlık hissi daha hafiftir. Ameliyattan sonra çok az ağrı ve bulantı olabilir. Hissedilen bu ağrı, ağrı kesicilerle kolayca kontrol altında tutulacak, bulantı hissi ise anestezinin etkisi kayboldukça ortadan kalkacaktır.  
  3. Mide küçültme-tüp mide ameliyatından sonra açlık hissi ortadan kalkar. İlk günlerde sıvı beslenme öngörülür. Mide hacmi küçüldüğü için küçük porsiyonlarda dahi şişkinlik hissi olacaktır.
  4. Hastaneden çıkış sonrası 3-5 gün dinlendikten sonra  kişi sosyal hayatına ve iş hayatına dönebilir
  5. Tüp mide ameliyatı sonrası, alınan kalori miktarı düştüğü için ve az sıvı alımına bağlı olarak genellikle ilk ay kişinin kendisini halsiz hissetmesi normaldir.
  6. Ameliyat sonrası en az 10 gün olmak kaydı ile kan sulandırıcı iğnelere devam edilir.
  7. İstirahat süreci ve dahi sonrasında mutlaka kişi kısa-küçük yürüyüşler yapmayı hayatının bir parçası haline getirmelidir. Yoğun sporlar, ağır egzersizlerden 2 ay boyunca uzak durulması önerilir.
  8. Ameliyattan sonra 3’üncü ve 6’ıncı ay aralığında saç dökülmesi sorunu yaşanabilir. Bu durum geçicidir ve genellikle 6’ıncı ay itibariyle saç dökülmesi durur yeni saçlar 12 ile 18’inci ay aralığında tekrar dökülme olmaksızın çıkmaya başlar.
  9. Mide küçültme ameliyatı sonrası 2 yıl içinde kişiler hızlı şekilde kilo kaybeder. 2 yıldan sonra kilo kaybı azalır hatta durur. 




Mide Küçültme (Tüp Mide) Benim İçin Doğru Ameliyat mıdır?

  • Spor, diyet ve benzeri uygulamalara rağmen kilo vermede sıkıntı yaşayan,
  • 18 yaşından büyük
  • Vücut kitle indeksi 35 kg/m2 ve üzeri,
  • Obezite teşhisi konmuş,
  • Hamilelik ve emzirme sürecinin üzerinden 1 yıl geçmiş olan,
  • Obeziteye bağlı kronik hastalıkları olan (hipertansiyon, tip2 diyabet, uyku apnesi, depresyon, reflü, diz ve ayak ekleminde osteoartrit ve astım gibi) kadın-erkek herkes mide küçültme (tüp mide) ameliyatı yaptırabilir.

Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı doğrudan kilo vermek için tercih edilecek bir ameliyat türü değildir.
Bu ameliyat için en önemli kriterlerin başında VKI (vücut kitle indeksi) nin belirlenmiş oranlarda olması önemlidir. 10-15 kg. fazlalığın verilmesi amacıyla mide küçültme tercih edilmemelidir/edilemez.
Bir diğer önemli nokta da kişinin ameliyata ilişkin beklentisinde gerçekçi yaklaşımlar içinde olmasıdır. Mide küçültme tek başına kilo kaybı sağlamaya yönelik bir operasyon değildir. Ameliyat sonrası kişinin doğru beslenme kuralları içinde en iyi sonucu alabilmesi için uygun zemini yaratma hedefi ile gerçekleştirilir, ameliyat sonrası bu yeni beslenme programı benimsenmeli ve ona göre hareket edilerek kilo kaybı ideal oranda sağlanmalıdır.



Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Benim İçin Neden Uygun Değildir?

  • Vücut kitle indeksi 35 kg/m2 altında,
  • 18 yaş altı,
  • Ciddi psikiyatrik hastalığı olan,
  • Anestezi almasına engel bir rahatsızlığı olan,
  • İlaç ve alkol bağımlıları,
  • Hamilelik planlamasını ameliyatı takip eden 1 yıl içinde düşünen kişiler,
mide küçültme (tüp mide) ameliyatı için uygun adaylar değildirler.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatından Sonra Hamile Kalırsam Ne Olur?

 Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı sonrasında ilk 1 yıl süresince hamilelik planlaması önerilmemektedir.

Ameliyat ile birlikte mide hacminde küçülmeye bağlı, beslenme yetersizlikleri, vitamin ve mineral kayıpları yaşanacağından bu durum hem gelişmekte olan fetusun yeterli beslenememesine ve anne adayının da rezervlerinin tükenmesine neden olur.

Ameliyatın ardından küçülen mide yapısına uygun beslenme programı, kademeli olarak tüm gıdalarla midenin yeniden tanıştırılması sürecine eşlik eder. Bu süreçte tüm gıdalar ancak 1 senenin sonunda uygun porsiyonlarda tüketilmeye başlanacağı için vücudun bu evrede tek odaklanması gereken durum bu olmalıdır.

Sağlıklı bir hamilelik ve emzirme dönemine vücudun hazır hale gelebilmesi için en az 1 sene hamile kalınmaması önemlidir. 

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatının Risk ve Dezavantajları Nelerdir?

 Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı sonrası, kişinin hedeflenen kiloya ulaşması genellikle gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda ameliyat beklenen sonuçları getirmez;
  • Tatlı düşkünlüğü olan kişiler, mide küçültme (tüp mide) ameliyatı sonrası iştah baskılansa da bu alışkanlıklarından vazgeçemedikleri için beklenen kiloya ulaşamayabilirler. Tatlı eğilimi olan kişiler için multidisipliner bir çalışma planlanmalıdır. Öncelikle beslenme alışkanlığının değiştirilmesine yönelik bir diyetisyen programı eşliğinde hareket edilmeli eğer sonuç alınamıyorsa “Mide Bypassı” veya “Duodenal Switche” gibi ameliyatlarla  mide küçültme (tüp mide) ameliyatı desteklenmelidir.
  • Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı bazı kronik hastalıklar üzerinde belirli yüzdelerde azalma sağlar. Diyabetik (şeker hastası) kişiler ameliyat sonrası %40-60 oranında; Hipertansiyon hastaları ise %60-70 oranında hastalıklarından kurtularak ilaç kullanımına gereksinim duymadan hayatlarını sürdürebilirler. Ancak Mide Bypassı ya da Mini Gastrik Bypass ameliyatları bu tip kronik hastalıkların nihayetlendirilmesi üzerinde %90’a varan başarı oranına sahiptirler.
  • Mide küçültme (tüp mide) ameliyatında diğer ameliyatlata oranla kilo geri alımı daha fazladır.
  • Midenin 2/3 kısmı çıkarıldığından geri dönüşümü olmayan bir ameliyattır.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sigorta Kapsamına Girer mi?

Obezite tedavilerinin tamamı (tüp mide, by-pass ve diğer ameliyatlar) belirli kriterler dahilinde 2015 yılından itibaren KISMEN SGK tarafından karşılanabilir istinai sağlık hizmetleri sınıfına alınmıştır. Vücut kitle indeksi 40 kg/m2 ve üzeri olan kişiler için ameliyatın zorunluluğu endokrinoloji uzman hekiminin de yer aldığı kurul raporu ile belgelenmesi halinde ameliyat giderleri ve tedavi masrafları SGK tarafından kısmen karşılanmaktadır. 

Kamu hastanelerinde gerçekleştirilen obezite ameliyatlarında ise fark ücreti alınmaktadır. Belirlenen kriter dışındaki kişilerin ameliyat ücret yapılandırması özel olarak tanımlandığı için SGK kapsamında değerlendirilmemektedir. 

Yayınlanma tarihi: 01/01/2018

-

Son Güncellenme: 20/01/2023

Mide Küçültme (Tüp Mide) Öncesi & Sonrası Fotoğrafları


Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön