Diş kronları, hasarlı dişlerin üzerine konulan, bir nevi yerleştirilen kapaklardır. Kuronlar, diş dolgularının mevcut sorunu çözmediğinde dişleri korumak ve dahası dişlerin şeklini eski haline getirmek için kullanılırlar. Diş kronları metal, porselen zirkonyum ve seramik malzemelerden yapılabilir. Ayrıca ağız hijyeni sağlandığında zaman içinde özel bakım gerektirmezler.

Zamanla dişlerde oluşabilecek diş çürümesi, aşınma gibi problemler dişlerin şeklinde veya boyutunda sorun çıkartabilir. Diş kronları, bu sorunları ortadan kaldırabilen, dişin üzerine geçirilmiş bir şapka görevi üstlenirler. Diş kronu dişinizin üzerine yapıştırılır ve dişin görünen kısmını kaplar. Bu haliyle de dişin şeklini, boyutunu, gücünü ve görünümünü eski haline getirir.

Farklı nedenlerle diş kronuna ihtiyacınız olabilir. Aşağıdaki sorunlara sahip olanlar diş kronu tedavisi olabilirler:

  • Zayıflamış ama henüz çürümemiş, çatlakları olan dişi korumak
  • Kırık bir dişi veya ciddi şekilde aşınmış bir dişi restore etmek
  • Büyük dolguya sahip ve artık fazla dişi kalmamış bireylerde dişi kaplamak ve desteklemek
  • Diş köprüsünü yerinde tutmak.
  • Şekilsiz veya ciddi şekilde renklenmiş dişleri tedavi etmek
  • Diş implantını kaplamak
  • Kanal tedavisi görmüş bir dişi kaplamak.

Kalıcı kronlar birçok farklı malzemeden yapılabilir.

Tam Seramik Kuronlar: Tam seramik kuronlar, mevcut diğer dişleriyle, en doğal şekilde tedavi olan dişlerinin eşleşmesini isteyen hastalar için popüler bir alternatiftir. Tam porselen kronlar, hastanın dişlerine uyacak şekilde tam olarak renklendirilebilir. Tam seramik kronlar %100 seramikten yapılmıştır ve bu da kuronun daha fazla şeffaf olmasını, ışık geçirmesini, doğal, parlak bir görünüm sağlar.

Zirkonya Kronlar: Zirkonya kronlar dayanıklı, güçlü ve uzun ömürlüdür. Zirkonya kendisi bir tür beyaz seramiktir ve diş hekimliğinde kullanılan en güçlü malzeme olarak kabul edilir. Sert bir malzeme olduğu için, zirkonya dişler bilgisayar destekli bir tasarım olan CAD veya bilgisayar destekli üretim CAM gibi bilgisayar sistemleriyle işlenmelidir. Zirkonya kronlar ayrıca dişin son rengini ve şeklini elde etmek için porselen ile kaplanabilir. Birçok diş hekimi ve hasta, dayanıklılıkları için zirkon kaplamaları tercih etmektedir. Ayrıca zirkonya insan vücudu tarafından son derece iyi bir şekilde tolere edilir.
 
Seramik-Metal Kuronlar: Seramik-metal kuronlar, seramik bir tabaka ile kaplanmış metal bir alt yapıdan yapılır. Bu tür bir hibrit malzemedir ve aynı zamanda güçlü, dayanıklı bir çözüm ve doğal görünümlü sonuçlar sağlayabilir. Seramik-metal kuronlar son yıllarda giderek gerilese de dayanıklılıkları sayesinde hala yaygın olarak kullanılmaktadır.

İlk Ziyaret

İlk ziyarette kron yapılacak diş incelenir ve hazırlanır. Dişin ve çevresindeki kemiğin röntgeni çekilir. Eğer dişlerinizde diş çürüğü enfeksiyon, dişin pulpasında yaralanma, gibi herhangi bir problem fark edilirse, diş hekiminiz, diş kronu işleminizden önce bir kanal tedavisi yapmak zorunda kalabilir.

Kron tedavisi yapılacak olan diş, üstten ve yanlardan törpülenir bu haliyle kron kaplamaya yer açılmış olur. Ne kadar törpüleneceği ise, planlanan kuronun türüne bağlıdır. Dişinizin çok büyük bir kısmı hasar veya çürüme nedeniyle eksikse, kuronun kaplaması için yeterli diş yapısını oluşturmak amacıyla bir dolgu malzemesi kullanılabilir.
Dişi yeniden şekillendirdikten sonra, kuron yapılacak dişin ölçüsü bir macun yardımıyla alınarak bir diş laboratuvarına gönderilir. Laboratuvar kronları yapar ve genellikle iki ila üç hafta içinde diş hekiminize geri gönderir. Bu ilk ziyaretiniz de kalıcı kronlarınız gelene kadar size geçici bir kron yapılır.

İkinci Ziyaret

İkinci ziyaretinizde geçici kron çıkartılır ve kalıcı kron, dişinizin üzerine yerleştirilir. Kalıcı kuronun uyumu ve rengi kontrol edilir. Her şey yolundaysa, lokal anestezi eşliğinde, yeni kuron dişleriniz, kalıcı olarak yerine yapıştırılır.
 
Aynı Gün Diş Kaplamaları
 
Diş hekiminizin ekipmanı varsa diş kronları laboratuvara gönderilmeden, dişçi muayenehanesinde de yapılabilir. Bu süreç, aynı şekilde işler. Kullanılan bilgisayar yazılımı sayesinde dişin 3 boyutlu modeli oluşturulur. Dijital tasarım daha sonra, başka bir ofis içi makineye gönderilir. Bu kron yapma yöntemine bilgisayar destekli tasarım/bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) adı verilir. 15 dakikadan az bir sürede kuron yerine yapıştırılmaya hazırdır.

Diş kronları ile zaman içinde karşılaşabileceğiniz çeşitli sorunlar vardır:

  • Yeni kaplanmış bir diş, işlemden hemen sonra anestezi etkisini yitirmeye başladığında ağrı yapabilir. Kaplama dişin içinde hala bir sinir varsa, bir miktar sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet yaşayabilirsiniz. Diş hekiminiz, dişlerinizi hassas dişler için tasarlanmış diş macunu ile fırçalamanızı önerebilir. Isırdığınızda ortaya çıkan ağrı veya hassasiyet ise genellikle kuronun diş üzerinde çok yüksek olduğu anlamına gelir. Bu durumda, diş hekiminizi arayın. Bu sorun kolayca düzeltilir.

  • Tamamen porselenden yapılan kronlar bazen kırılabilir.

  • Bazen, kuronu tutan malzeme kuronun altından akıp gidebilir. Bu sadece kronun gevşemesine izin vermekle kalmaz, aynı zamanda bakterilerin içeri sızmasına ve kalan dişin çürümesine neden olur.

  • Diş kronu düşebilir. Bu durum genellikle uyumsuzluktan ve iyi yerleştirilmemiş olmasından kaynaklanır.

  • Diş kronlarını yapmak için kullanılan metaller genellikle birkaç metalin karışımıdır. Diş kaplamasında kullanılan metal veya porselene karşı alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz. Ancak, bu son derece nadirdir.

  • Kaplamalı dişte diş eti çizgisinin yanında koyu çizgi oluşabilir. Bu normaldir, özellikle metale kaynaşmış bir porselen kaplamanız varsa. Bu karanlık çizgi, tacın içinden görünebilir.

Ortalama olarak, diş kronlarının beş ila 15 yıl arasında kalıcılıkları vardır.  Bu kronun maruz kaldığı “aşınma ve yıpranma” miktarına, ağız hijyeni uygulamalarını ne kadar iyi takip ettiğinize bağlıdır.

Kron dişin özel bir bakıma ihtiyacı yoktur. Bununla birlikte, altta yatan dişin yine de çürüme veya diş eti hastalığından korunması gerekir. Bu nedenle, ağız hijyeni kullarını takip etmeye devam etmelisiniz. Ayrıca, porselenin çatlamasını önlemek için porselen kronlarla sert yüzeyleri ısırmaktan kaçının.

Diş kronlarının maliyeti, yaşadığınız yere ve seçtiğiniz kron tipine göre değişebilir. Örneğin, porselen kronlar tipik olarak porselenle kaynaşmış metal kronlardan daha pahalıdır. Genel olarak, diş kronlarının maliyeti, kron başına 800 ila 1.500 ABD Doları arasında değişebilir.

Yayınlanma tarihi: 07/03/2023

-

Son Güncellenme: 02/11/2023

Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön