Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, yetişkin ve ergen dönemdeki erkeklerde görülen, östrojen (kadınlık hormonu) ve testosteron (erkeklik hormonu) hormonları arasında denge kaybı ile ortaya çıkan anormal meme büyümesidir.

 Estetik ve plastik cerrahi alanında tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın tanılanması aşamasında bir endokrin uzmanı tarafından da görüş alınması bu durumun oluşmasının ardında yatan nedenlerin tespiti için önemlidir.  
 

Jinekomasti Ameliyatının Fiyatı Ne Kadardır?

Ortalama bir ameliyat; 15.000 TL ile 30.000 TL arasında değişir.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyatta, hangi cerrahi yöntemin tercih edileceği kişinin hangi tip tanı ile değerlendirildiğine göre farklılık gösterir.

1- Glandürel Tip: 

Büyüyen meme dokusu çıkarılır. Operasyon genel anestezi altında gerçekleştirilir. Büyüyen meme bezleri yarım ay şeklinde açılan kesiden çıkarılır ardından açılan kesi dikilir. Ortalama 1 saat süren bu ameliyatın ardından kişi bir gece hastanede kalır.

2- Lipomatöz Tip:

Memede biriken yağ dokusu liposuction yöntemi ile çıkarılır. Bu operasyon lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Yağ dokusuna yakın bölgelerde 3-4 mm uzunluğunda kesiler açılır ve oluşmuş yağ dokusu kırılarak kanüller aracılığı ile vakumlanarak tahliye edilir.

Ortalama 45 dakika süren bu operasyonun ardından kişi aynı gün evine gidebilir.

3- Mikst Tip:

Memede hem yağ dokusu hem de büyüyen meme dokusu söz konusudur. Bu nedenle hem liposuction hem de cerrahi operasyon birlikte planlanır. Genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ortalama 1-1,5 saatlık bir ameliyattır.

Her 3 tip ameliyatta da meme derisinin alt dokuya yapışmasının sağlanması ve olası sıvı toplanmalarını önlemek amacıyla ameliyatlı bölgeye bandaj/korse uygulaması yapılır. 2 ile 4 hafta süresince bandaj/korse takılmaya devam edilir.

Aşırı büyümenin söz konusu olduğu meme küçültme operasyonlarının ardından deri fazlalığının alınması için germe işlemi de yapılır.

Genelde eriyen dikiş yöntemi kullanılır. Eğer alınması gereken iplik ile dikiş yapılmışsa 7  ile 10 gün sonraki kontrolde bu dikişler alınır.

Jinekomasti Neden Oluşur?

Alkol tüketimi, bazı antidepresanların etkileri, vücut geliştirmeye yönelik ilaç ve benzeri toz içeceklerin uzun süre kullanımı gibi etkenler erkek meme dokusunda büyümeye neden olabilir. 

Jinekomasti Ameliyatının İyileşme Süreci Nasıldır?

Ameliyat sonrası; ödem, meme bölgesinde hassasiyet, şişlik ve morluklar hatta kısa süreli ağrı gözlemlenebilir. Bu şikayetler genellikle 3-4 gün içinde azalır. 3 günlük ev istirahatinin ardından kişi iş ve sosyal yaşantısına geri dönebilir.

Ameliyat sonrası 4 hafta korse kullanılması gerekir. Ağır kaldırmak, sert sporlarla uğraşmak, göğüs bölgesine darbe almaya neden olacak hareketlerden kaçınmak önemlidir.

Jinekomasti Ameliyatı sonrası meme ve göğüs bölgesinin düz ve nihai görünümünü alması en az 2 ay sonra gerçekleşmeye başlar.

Jinekomasti Benim İçin Doğru Bir Ameliyat Mıdır?

  • 18 yaş üzeri, ergenlik döneminde Jinekomasti teşhisi konmuş, medikal tedaviye yanıt alınamamış kişiler (ergenlik döneminden 2 yıl sonra kendiliğinden iyileşmeyen durumlarda ameliyat planlanır)
  • Sigara, alkol, ilaç bağımlılığı olmayan adaylar,
  • Fiziksel ve ruhsal sağlık sorunu olmayanlar

için jinekomasti doğru ameliyattır.



Jinekomasti Ağrılı Bir Ameliyat Mıdır?

Gerek ameliyat sırasında gerekse sonrasında ağrı kesiciler ile kontrol edilebilir bir ağrı durumundan söz edilir. Ameliyat sırasında yoğun ağrı kesiciler uygulanır. Ameliyat sonrasında ise basit ağrı kesiciler ile duyulabilecek sıkıntılar kontrol altına alınır.

Jinekomasti Ameliyatı İçin Doğru Doktoru Nasıl Belirlerim?

Bu ameliyatların bir Estetik & Plastik Cerrahı tarafından yapılması gerekir. Özellikle meme cerrahisi alanında sertifika sahibi bir uzman doktor seçilmesi önemlidir.
Hekimin daha önceden gerçekleştirdiği operasyonların öncesi ve sonrası fotoğraflarına bakmak, hakkında verilmiş referansları incelemek sizi doğru plastik cerraha ulaştıracaktır.

Jinekomasti Ameliyatı Benim İçin Neden Uygun Değildir?

  • Yeni doğan bebeklerde, ergenlik çağında ve yaşlılıkta, kadın tipi erkek memesi büyümesi sorunu normal kabul edilir. Bu üç yaş evresinde genelde durum kendiliğinden iyileşme gösterir, bu nedenle bu yaş grupları için ameliyat önerilmez.
  • Aşırı alkol tüketimine meyilli kişiler, kas gelişimi amacıyla hormon yüklü ilaç kullananlar, ameliyat için uygun adaylar değildirler.
  • Aşırı kilolu kişiler de ameliyat için uygun adaylar değildirler. 
  • Sigara kullanımı diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi bu ameliyat için de risk teşkil eden bir alışkanlıktır. İyileşme sürecine olumsuz etki edeceği için ameliyat öncesi bırakılması önerilmektedir.
  • Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, siroz hastalarına; kan pıhtılaşması problemi yaşayan kişilere bu ameliyat yapılamaz.


Jinekomasti Çeşitleri Nelerdir?

Jinekomasti;
  • Glandürel (gerçek meme dokusunda büyüme),
  • Mikst (hem meme dokusunda hem de yağ dokusunda artışın görüldüğü karışık yapı)
  • Lipomatöz (yağ dokusunda artış)
tip denilen 3 ana başlık altında değerlendirilir. Bu değerlendirmenin yapılabilmesi için meme ultrasonu çekilir. Her 3 tipte de tedavi cerrahi yöntemlerle çözülür.
 

Jinekomasti Operasyonunun Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Operasyon sonrası dren kullanılmaması durumunda kanama, hematom (deri altında kan toplanması), lenf sıvısı birikimi gibi yan etkiler görülebilir. Nadir vakalarda dren kullanıldığı halde benzer şikayetler yaşanabilir.

Enfeksiyon riski vardır. Bu riski ortadan kaldırmak için operasyon sonrası doktorunuz sizden antibiyotik kullanmanızı isteyecektir.

         Kısa dönemde iyileşme gösteren hafif yan etkiler;
·         Cilt yüzeyinde renk düzensizlikleri,
·         Meme uçlarında his kaybı,
·         Ağrı, yanma ve rahatsızlık hissi
·         Asimetrik meme görüntüsü, (genellikle ikinci bir müdahele  ile düzeltilir. )

Jinekomasti Kesilerim İleride Nasıl Gözükecek?

Liposuction ile ameliyat gerçekleşmiş ise hiç iz kalmaz demek mümkündür. Glandürel (gerçek meme dokusunda büyüme) tipi Jinekomasti Ameliyatında ise yarım daire biçimi açılan kesi, meme başının altında kalır, ince bir kesidir ve renk tonlamalarından dolayı kendini belli etmez.
Her iki ameliyat biçiminde de ilgili ameliyat yerleri 3-6 ay içinde iyileşme gösterir ve ameliyat izi belli olmaz.

Yayınlanma tarihi: 01/01/2018

-

Son Güncellenme: 28/07/2022

Jinekomasti Öncesi & Sonrası Fotoğrafları


Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön