Hiperhidroz (tıp dilindeki karşılığı hiperhidrozisdir); genetik faktörler, ter, tiroit ve böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışması, stres, fazla kilo, uyarıcı ilaçlar, menopoz, bazı kanser türleri, diyabet gibi nedenlerle ortaya çıkan, kişinin yaşam kalitesini düşürecek boyutta özellikle koltuk altı, el, yüz, kafa bölgelerinin sürekli nemli olmasına neden olan aşırı terleme sorununa verilen addır.
 
Hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisinde öncelikli olarak soruna neden olan sağlık sorununun tespiti ve tedavisi ön görülür. Hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisinde eğer sorun oluşturan bir sağlık sorunu tespit edilememişse, terlemeye neden olan problemin kalıtsal ya da doğuştan geldiği düşünülür ve sonlandırılmasına yönelik tedavi planlanır. Hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisinde etkin sonuç estetik bir uygulama olarak kabul edilen botoks yöntemi ile çözümlenir.

Botoks ile hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisinde ücretlendirme; işlemin yapılacağı bölge ya da bölgeler, işlemde kullanılacak ürünün  markası (Botoks adını Botox markasından alır. Botoks işlemlerinde FDA onayını almış DYsports ve Botox markaları tercih edilmelidir) işlemi gerçekleştirecek doktor ve klinikten kliniğe farklılık gösterir.
 
Botoks ile hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisi ortalama fiyatı tek alan için 1.000 TL ile 3.000 TL arasında değişmektedir. Eğer aşırı terleme sorunu sadece koltuk altlarında kendini gösteriyorsa her bir koltuk altı tek uygulama kabul edilip fiyatlandırma 2 uygulama alanı üzerinden hesaplanır. Çoklu aşırı terleme sorunu olan kişilerde eğer koltuk altına ek kişinin el ve ayaklarında da aşırı terleme söz konusuysa o zaman toplamda 6 uygulama alanı üzerinden tek seans fiyat hesaplaması yapılır.

Hiperhidroz tedavisinde botoks en sık kullanılan yöntemdir. Botoks  yöntemi koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı bölgelerindeki aşırı terleme sorununun tedavisinde etkilidir.

Botoks yöntemiyle aşırı terleme tedavisinde amaç, ter bezlerinin fazla olduğu bölgelerdeki sinir uçlarının bloke edilerek aşırı terleme sorununun 4-6 ay süresince ortadan kaldırılmasıdır. Botoks ile hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisi ortalama 15-20 dakika süren bir işlemdir.

Botoks ile hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisinde botoks uygulanacak alan anestezik içerikli kremlerle uyuşturulur. Clostridium Botulinum adıyla bilinen botoks etken maddesi enjeksiyon aracılığı ile uyuşturulan bölgeye uygulanır.

Genellikle tek seans adımıyla aşırı terleme sorunu tedavi edilir. Botoks ile hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisi 4-6 ay sonunda tekrar edilir. Tedavi sürdürüldükçe botoks uygulamasının etki süresi de uzar. Bir kaç seansın ardından yılda bir ve daha uzun aralıklarla botoks  işlemi yapılır hale gelir.

Botoks uygulanacak bölge uyuşturulduğu için uygulama sırasında hissedilen ağrı optimum seviyede kalır. Ağrı eşiği kişiden kişiye değişkenlik gösterir bu nedenle bazı kişiler enjeksiyon uygulaması sırasında rahatsızlık hissederken genelde ağrı-acı şikayeti çok fazla olmaz. Bu nedenle botoks  ile Hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisi ağrısız bir işlemdir diyebiliriz.

Botoks ile hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisinin terlemeyi azaltıcı etkisi uygulamayı takip eden 1-2 gün içinde ortaya çıkar ve iki haftanın sonunda en üst seviyesine ulaşır. Botoks uygulamasının etki süresi ortalama 4 ayın sonunda azalmaya başlar ve 6. aydan sonra tedavinin tekrar edilmesi gerekir.

  • Aşırı terleme sorunu olan,
  • Terleme sorunu herhangi bir sağlık problemi kaynaklı olmayan (teşhis edilmiş sağlık sorununun tedavisi ile genellikle aşırı terleme problemi ortadan kalkar botoks ile hiperhidroz tedavisi sorunun ortadan kalkmaması durumunda en son aşamada tercih edilir)
  • Güneşten zarar görmemiş, lekesiz ve enfeksiyon sorunu olmayan cilt yapısına sahip,
  • Hamilelik, emzirme süreçleri sona ermiş,
  • 18 yaş üzeri, fiziki ve ruhsal sağlığı yerinde, kadın erkek herkes botoks ile hiperhidroz tedavisi için uygun adaydır.


  • Hamile ve emziren anneler,
  • Terleme sorunu bir sağlık problemi ile alakalı (ter, tiroit ve böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışan kişiler, kanser hastaları gibi…)
  • Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişiler; kalp ve tansiyon hastaları,
  • Enfeksiyon ve egzama sorunu olan kişiler,
  • Myasthenia gravis gibi kas ve sinir hastalıkları olan kişilere botoks  ile hiperhidroz tedavisi uygulanamaz.

Botoks ile hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisi bölgesel bir uygulamadır. Uygulama kana karışmadığı için vücuda herhangi bir zarar vermez. Aşırı terleme sorunu olan bölgelere uygulandığı için vücut terleme işlemine devam eder bu nedenle vücutta toksin birikmesi gibi negatif etkiler oluşmaz.

Yayınlanma tarihi: 24/08/2017

-

Son Güncellenme: 27/03/2023

Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön