Kardeşimin gözünde zona çıktı ve oldukça korkutucu ve...
Devamını okuGöz Kayması – Şaşılık Tedavisi
Ece Yalçın tarafından yazılmış, Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Göz Kayması – Şaşılık Tedavisi Nedir?
Göz kayması ya da şaşılık, gözlerin hizalanmasında yaşanan bir hastalıktır. Gözlerin kontrolünü sağlayan altı kas arasındaki denge bozularak gözlerin koordinasyonlu çalışması bozulur ve şaşılık oraya çıkar. Göz kaymasının farklı şekilleri ve dereceleri vardır. Gözlerdeki kayma sürekli ya da ara sıra olabilir. Genellikle şaşılıklar öncelikle ara sıra meydana gelirken zaman içinde artış meydana gelmektedir. Latincedeki ismiyle Strabismus, sıklıkla çocuk yaşlarda ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Genellikle estetik olarak değerlendirilse de göz tembelliği ve görme kaybına kadar giden ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Göz Kayması ya da Şaşılığın Nedenleri Nelerdir?
Yetişkinlerde Göz Kayması
İleri yaşlarda ortaya çıkan şaşılık, nörolojik bir problemle görülebildiği gibi, yaşla birlikte gevşeyen kas dokusuna veya başka anatomik sorunlara da bağlı olabilir. Bununla birlikte mutlaka bir göz doktoruna danışılmalı, ileri tetkikler yaptırılmalıdır. Yetişkinlikte inme, beyin tümörü ya da tiroid göz hastalığına bağlı olarak göz kayması görülebilir. Bu nedenle kayma fark edildiği andan itibaren kişi yakın takibe alınmalıdır. Sorunun ana kaynağı tespit edildikten ve gerekli testlerden sonra tedavi şekline karar verilir.
Göz Kaymasının Türleri Nelerdir?
- İçeri doğru kayma – ezotropya(Esotropia)
- Dışarı doğru kayma – ekzotropya(Exotropia
- Yukarı doğru kayma – hipertropya(Hypertropia)
- Aşağı doğru kayma – hipotropya(Hypotropia)
Göz Kayması – Şaşılık Belirtileri Nelerdir?
- Gözlerin aynı anda aynı yöne bakmaması
- Güneşli günlerde tek gözü kısma
- Nesnelere odaklanmak için göz yerine baş hareketiyle dönmek
- Çift görme veya bulanık görme
- Hatalı derinlik algısı
- Sık aralıklarla göz kırpma ve özellikle güneş altındayken tek gözü kapatma
- Gözlerde sulanma
- Gözlerin bulanık görmesi
Göz Kayması - Şaşılık Nasıl Teşhis Edilir?
- Hastalara genel sağlık öyküsü sorulur
- Görme keskinliği testi yapılarak görüşün ne kadar etkilendiği ölçülür
- Refraksiyon testi yapılarak gözlerdeki kırılma kusurunun türü belirlenir
- Gözlerin ne kadar iyi odaklandığına, birlikte ne kadar iyi hareket edebildiklerine bakılır
- Genel göz sağlığı muayene edilir
- Şaşılık testleri: Streopsis (üç boyutlu görme yeteneği), MaddoxRod, Füzyon testleri ve prizmatik camlar ile kayma açılarının ölçümleri şaşılık teşhis ve tedavisinde önem taşımaktadır.
Göz Kayması – Şaşılık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi edilmeyen durumlarda beyin, kayma olan gözden gelen hatalı görüntüleri göz ardı etmeye başlar ve bir süre sonra göz tembelliği ortaya çıkar. Bu da görme yetisinde kalıcı olarak azalmaya yol açar. Zamanla diğer gözde de tembellik ve görme kaybı belirebilir. Bu sebeplerden ötürügöz kaymasında erken teşhis ve tedavi büyük önem taşımaktadır.
Tedavi Seçenekleri
Görme Terapisi ve Kapama Tedavisi:
Prizma Lensler:
Kapama Tedavisi:
İlaç Tedavisi:
Göz Kaslarının Cerrahi Olarak Düzeltilmesi:
Göz Kayması Ameliyatı
Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göz bebeğine dokunulmayan ameliyatta tüm müdahale kaslaradır. Ameliyat sırasında yeniden konumlandırılan kaslar fazla kuvvetliyse zayıflatılır ya da zayıfsa kuvvetlendirilir. Kasların nasıl ayarlanacağına gözdeki kaymanın türüne göre karar veren doktorlar bu şekilde gözlerde mevcut olan hizalama bozukluğunu giderirler.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Belli bir süre gözlerde kanlanma görülmesi olağandır. Kanlanma bazen birkaç ay boyunca devam edebilir. Ameliyatı takip eden birkaç gün boyunca görüşün bulanık olması beklenen bir durumdur. Göz kayması ameliyatından sonra doktorun önerdiği süre boyunca gözler sudan uzak tutulmalı, denize ya da havuza girilmemeli, egzersizlerden kaçınılmalı ve eller gözlerle temas ettirilmemelidir.
Ameliyattan sonra çocuklar iyileşme dönemini sorunsuz şekilde geçiriyorsa ve çift görme problemleri yoksa okula geri dönebilirler. Ancak takım sporları ve havuz aktivitelerine katılmaktan kaçınmalı; tozlu ve kirli ortamlardan uzak durmalıdırlar. Ameliyat sonrasında gözde iz kalıp kalmayacağı en çok merak edilen konulardan biridir. Ameliyat izi çok dikkatli bakılmadığı sürece bir göz doktoru tarafından bile seçilemez.
Göz Kayması Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalıdır?
Gözdeki kaymaya bağlı olarak ortaya çıkan görüş kaybının artmaması ve beraberinde göz tembelliği gibi ek sağlık problemleri getirmemesi için duruma ne kadar erken müdahale edilirse o kadar iyi sonuç alınır. Göz kayması ameliyatı her yaşta uygulanabilir ancak erken yaşlarda yapıldığı takdirde kazanımı çok daha fazladır.
Ameliyat Göz Kayması Tedavisi İçin Kesin Çözüm Müdür?
Çocuklarda yapılan ameliyatlardan sonra tedavi edilen göz, gözlük ve egzersiz desteğiyle diğer gözle benzer görüş keskinliğine kavuşabilir ancak bu durum her zaman beklenmez. Yetişkinlerde ise göz kayması ameliyatı yalnızca hizalamayı düzeltmektedir. Görme kaybı iyileşmez.
Ayrıca ameliyatın tekrar edilmesi gerekebilir çünkü kaslar ameliyat öncesindeki eski haline dönme eğilimindedir.Bunun önüne geçebilmek için ameliyat sonrasında gözlük kullanımına ve göz egzersizlerine devam edilmesi gerekebilir. Yine de yapılan ilk ameliyatı takip eden 6 ay içinde yeni bir ameliyat gerekebilmektedir.
Kaynaklar
- https://www.realself.com/surgical/strabismus-surgery
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/220429#diagnosis_and_treatment
- https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/strabismus?sso=y
- https://medlineplus.gov/ency/article/001004.htm
- https://kidshealth.org/en/parents/strabismus.html
- https://www.eyeconsultants.net/strabismus-surgery.htm
- https://aapos.org/glossary/strabismus
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2830773/
- https://aapos.org/glossary/adult-strabismus
- https://www.youtube.com/watch?v=1ZHSQZoAed8
- https://www.gozkaymasitedavisi.com/
Yayınlanma tarihi: 02/07/2021
-
Son Güncellenme: 27/06/2022