Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer ve Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Gold City Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer ve Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Saç ekimine karar vermeden önce, en fazla araştırılan konuların başında saç ekimi sonrası iyileşme süreci geliyor. Saç ekimi iyileşme döneminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini Gold City Saç Ekim Merkezi anlatıyor:
Gold City Hair
“Başarılı bir saç ekimi sonrası, işlemin kalıcı hale gelmesi için iki noktaya dikkat etmeniz gerekir. Doğru ve düzenli bakım yapmak ve operasyona zararlı olabilecek unsurlardan uzak durmak, saç ekimi iyileşme sürecini hızlandıracak ve işlemin kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Beslenme

beslenmeSaça faydalı gıdaları tüketerek, saç köklerinin beslenmesini sağlayabilirsiniz. Sağlıklı beslenme ve gerekli gıdaların tüketilmesi, saç köklerini besleyecek ve güçlü olmasını sağlayacaktır.

Makro ve mikro besinler yeterli miktarda alınmadığında, saç köklerindeki hücre zarlarının yaşam döngüsü sekteye uğrar ve bu durum sonucunda yeni saçların gelişmesi durabilir. Saç ekimi iyileşme sürecine yararlı olacak beslenme unsurları aşağıdaki gibidir:

Vitaminler

vitaminB12, B7 ve B vitamini kompleksleri, saçı ve kıl yapısında bulunan folikülleri besler ve iyileşme sürecini hızlandırır. B vitamini açısından zengin olan yiyecekler; kırmızı et, tavuk, muz, esmer pirinç, kabuklu yemişler ve yumurtadır.

Çinko

sac dokulmesiEksikliğinde, saç seyrelmesi ve saç dökülmesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Saç ekimi işleminden sonra doktorlar, çinko bazlı yiyecekler alınmasını tavsiye ederler.

Çinko; hormonal dengeyi sağlar, doku onarımında etkilidir ve saç kökleri için gerekli olan kolajenleri üretir. Ayrıca protein sentezinde yardımcı olur ve vitaminlerin emilimini sağlar.

Çinko bazlı besinler; tüm tahıl ürünleri, ıspanak, balık, yumurta, kuzu eti, karides ve nohuttur.

Demir

demirSaçların güçlenmesinde ve saç dokusunun gelişmesinde büyük rol oynar. Saç derisine oksijen taşınmasına yardımcı olur.

Ayrıca saç kökleri için önemli olan besinlerin, saç köklerine taşınmasında etkilidir. Demir içeren besinler; dana ciğeri, istiridye, dana eti ve fasulye olarak sıralanabilir.

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilecekler ve Bakım Uygulamaları

saç ekimi

  • Operasyondan sonraki ilk 3 güne özellikle kişinin dikkat etmesi gerekir. Bu süreçte kafa bölgesi açıkta kalmalı ve kesinlikle yıkanmamalıdır. İlk gece genelde hafif bir ağrı oluşabilir.

  • Doktorun vereceği ağrı kesicilerle kişi rahat bir gece geçirebilir. Ayrıca kafa bölgesinde kaşıntı durumu meydana gelebilir. Kesinlikle kaşıma ya da temas olmamalıdır.

  • Saç ekiminin ertesi gününde enseye yapılan pansuman yenilenir. Doktor tarafından eski bandaj çıkarılır, yenisi takılır. Ense bölgesinde meydana gelebilecek enfeksiyon riskine karşın, doktorun verdiği antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır.

  • İlk 5 gün antibiyotik kullanmak yeterli olacaktır.

  • 1 ay boyunca alkol ve sigara tüketilmemelidir. Alkol ve sigara antibiyotiklerle etkileşime girer ve vücudu olumsuz etkiler. Ayrıca iyileşme sürecinin yavaşlamasına neden olabilir.

  • Operasyondan 3 gün sonra, kafa bölgesi yıkanabilir. 15 gün boyunca da doktorun önereceği özel losyonlardan kullanılmalıdır. Düzenli olarak yapılacak yıkama ve temizleme işlemi sonrasında kabuklanma durumu 15. günün sonunda tamamen bitecektir.

  • Saç ekimi operasyonundan 1 ay sonrasına kadar, vücudu zorlayan sporlardan uzak durulmalıdır. Ağır sporlar, kalp atışını hızlandırır ve saç köklerinin ekildiği bölgede yer alan mikro kanalların kanamasına neden olur. Bu durum ise saç köklerinin zarar görmesine neden olur.

  • Operasyondan 2 hafta sonrasına kadar kafa bölgesinin güneşten korunması gerekir. Eğer dışarı çıkılması gerekiyorsa, kafa bölgesini sıkmayan şapkaların tercihi yerinde olacaktır.

  • Ekimin 1. Ayında şok dökülme denilen bir durum meydana gelir. Birçok kişi bu durumu endişeyle karşılar. Bu durumun nedeni saç köklerinin alınması sırasında ekim yapılan bölgedeki greftlerin savunmaya geçmesidir. Savunma durumu ise bir tür uyku halidir. İlk ayda şok dökülme yaşanmasına rağmen, 2. ve 4. aydan itibaren normal ve sağlıklı uzama gerçekleşecektir.

  • 4. ay sonunda saçlar biraz daha uzar ve belirgin hale gelir. 8. Aydan itibaren saçlar kalınlaşır ve gürleşir. 1. yıl tamamlandığında ise saçlar tamamen normal görünüme kavuşmuş olacaktır.


Yayınlanma tarihi: 04/05/2023

-

Son Güncellenme: 04/05/2023

Başa Dön