PRP ve Mezoterapinin Yan Etkisi Var Mı?

Mezoterapi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Zeynep Cingü Meriç tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

PRP ve Mezoterapinin Yan Etkisi Var Mı?

PRP ve mezoterapi en fazla bilinen ve cilt tedavileri arasında belki de en fazla talep edilen uygulamalar arasında yer alıyor. Avantajlarının yanı sıra bazı yan etkilerinin olduğunu da biliyoruz.

Tüm sorularımızın cevabını Medikal Estetik Hekimi Dr. Zeynep Cingu Meriç cevapladı:
Dr. Zeynep Cingü Meriç whatsapp
“PRP ve mezoterapi tedavilerinin söylediğiniz gibi pek çok faydası var ama her zaman altını çizdiğim gibi güvendiğiniz bir hekim tarafından tedavi edilmeniz çok önemlidir. Evet, yan etkileri olabilir. Örneğin;

Uygulama Yapılan Bölgede Ağrı

uygulamaBu tedavileri gören bazı kişiler, enjeksiyon yerinde akut bir ağrı veya acıdan şikayet ederler. Bazen bu ağrı, ister kasta ister kemikte olsun, bölgenin derinliklerinde bile hissedilebilir.

Enfeksiyon

enfeksiyonBir hastaya PRP serumu veya mezoterapi enjekte edilirken muazzam miktarda önlem alınmalıdır.

Her tedavi için yoğun sterilizasyon prosedürleri yakından takip edilmelidir zira bazen yaralı bölgede bir enfeksiyon sorunu yaşanabilir.

Alerjik Reaksiyon

alerjiBazı hastaların vücutları kendi PRP’yi yani serumlarını reddeder ve tedaviye olumsuz tepki verir. Bu nadirdir, ancak olabilir.

Aynı şekilde mezoterapinin içeriğindeki bazı mineral ve vitaminlerde alerjik reaksiyonla sonuçlanabilir.

Cilt Renk Değişikliği

renk değişikliğiBazen bu enjeksiyonlar sonrası cildinin etrafındaki renk morarmış görünebilir. Eğer çabuk moraran biriyseniz bu normaldir ve geçicidir. 

Ancak olağandışı derin ve koyu bir çürükse mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla iletişime geçin.

Aslında, PRP veya mezoterapi fark etmez, uygulama sonrası yukarıdaki yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla iletişime geçin.

PRP ve Mezoterapi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

mezoterapi sonrasıoPRP veya Mezoterapi işleminden sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Yaptıracak kişi, uygulama öncesi ve sonrasında kesinlikle aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmamalıdır.

Uygulamadan sonraki ilk 10- 15 saat içerisinde uygulama bölgesine kesinlikle su değdirilmemelidir. Şayet alt vücut çalışılmışsa uygulamadan sonra skinny jeans gibi dar giysiler kan dolaşımını etkileyebileceğinden giyilmemelidir.

Uygulamalardan sonraki ilk iki gün kişi fiziksel olarak kendini zorlamamalıdır. İlk 10-15 saat cilde makyaj yapılmamalıdır. Öncesi ve sonrasında herhangi bir iltihap önleyici ilaç kullanılmamalıdır.

Öncesi ve sonrası mutlaka sağlıklı besinler tüketmelisiniz. Alkol, kafein, sigara ve protein içeriği yüksek besinler tüketilmemelidir.

Uygulama bölgesinde şişlik, morluk ve kızarıklık oluşmaması için bölge ve çevresine soğuk uygulama yapılabilir. İlgili bölgeye baskı yapılmamalıdır. Enfeksiyonu önlemek için bölgeye mümkün olduğunca dokunulmamalıdır.

Bölgeye dokunmadan önce eller yıkanmalıdır. Hekim tarafından verilen tüm öneriler dikkate alınmalı ve kaçırılmadan takip edilmelidir.


Yayınlanma tarihi: 13/06/2022

-

Son Güncellenme: 08/09/2022

Başa Dön