Protez dişler herhangi bir sebepten ötürü kaybedilen diş ve dokuların yerini alan apareyler, yani aygıtlardır. Kaybedilen bir veya birkaç diş için uygulanabildiği gibi tüm dişlerin yerine de geçebilmektedir. Protez dişlerin sayısı ve şekli hastanın durumuna göre belirlenir. Eksik dişler sebebiyle çiğnemekte ve yemek yemekte zorlanan hastalar için oldukça faydalı bir çözümdür. Protez sayesinde eksiksiz ve düzgün dişlere sahip olmak estetik görünüm açısından da tatmin edicidir ve özgüven kazandırır.
 
Hareketli veya sabit şekilde iki çeşitten oluşabilen diş protezleri hakkında daha detaylı bilgiye rehberimizden ulaşabilirsiniz.
 

Protez diş fiyatının belirlenmesinde pek çok etken vardır. Bunlardan bazıları hastanın seçimine, bazıları da ağzı sağlığı ve zorunlu durumlar sebebiyle hekimin seçimine göre değişir.

Hastanın seçimlerine göre etki eden değişkenler; il ve ilçe, hastane/klinik, özel veya devlet kurumu, kullanılan malzemenin kalitesi ve diş hekimi gibi detaylardır. Protezin hareketli veya sabit olması, çeşidi, tek veya iki çene oluşu, kullanılan bağlayıcı, implant veya benzeri yan tedaviler gibi detaylar da diğer belirleyicilerdir.

Protez diş fiyatları ortalama 2.000 TL ile 4.500 TL aralığındadır. Sabit protez diş fiyatları ise 700 TL ile 2.000 TL arasında değişir. Bu ücretler yukarıda bahsi geçen konulara göre artış gösterebilir.

Diş protezleri, her hastaya özel olarak üretilir ve herhangi bir problem yaşamamak için pek çok detaya özen gösterilmelidir. Öncelikle protez hastanın ağız yapısına uyum sağlamalı ve rahat bir kullanım sunmalıdır. Gülüş estetiği açısından doğal görünmesi için de hastanın orijinal dişleriyle uyumlu şekil ve renkte yapılmalıdır.

Diş hekimi muayene esnasında hastaya gerekli tedavilere ve uygun protez çeşidine karar verir. İhtiyacı varsa implant, dolgu, kanal veya temizleme işlemi gibi tedavi ve uygulamalar bu süreçte tamamlanır. Protezin en doğru ve uygun şekilde üretilebilmesi için hastanın ölçüleri dikkatle alınır. Sonrasında laboratuvara gönderilerek protezin üretilmesi beklenir.

Verilen ölçülere göre protez laboratuvarda yapılır ve diş hekimine gönderilir. Sabit protezler ortalama 10 gün, hareketli protezler ise ortalama 6-7 haftalık bir sürede hazırlanabilmektedir. Protezin takılması ve tam olarak hastaya uygun hale getirilmesi birkaç seans sürebilir. Hatta porselen kaplama yapılacaksa daha çok seans gerekecektir. Tüm bu süreçler her hastanın kendi durumuna özel gerçekleştiği için diş hekimi muayenesinden sonra en doğru bilgilere ulaşılabilir.

1.Sabit Protezler

Sabit protezler kaybedilen dişin yerini alması veya şekli bozulan dişlerin düzeltilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu tip protezlerin ayırt edici özelliği ise doğal dişlerden destek alınması veya doğal dişlerin üzerine yapılmasıdır. Sabit protezler hasta tarafından çıkarılamaz.

Sabit protezler hareketlilere nazaran daha doğal bir görünüm ve kullanım kolaylığı sunar. Estetik görünümü sağlamak amacıyla protezin üst yapılarında porselen kullanılmaktadır. Protezin dayanıklılığını ve kullanım ömrünü uzatmak için ise alt yapısında metal alaşım, zirkonyum ve seramik gibi malzemeler tercih edilmektedir. Sabit protezlerin kendi içerisinde çeşitleri vardır.

  • Kuron (Diş Kaplaması):

Halk arasında kaplama diş olarak da bilinen kuron, çürük ve kırık durumlarında veya aşırı madde kaybı olan dişlerde kullanılır. Diş belirli ölçülere göre küçültülerek hastaya uygun bir kuron ile kaplanır. Diş ile tam uyum gösterdiği için kaliteli malzeme kullanıldığında estetik açıdan da tatmin edici sonuçlar elde edilir.

  • Köprü Protezler: 

Bir veya birden fazla dişin kaybedildiği durumlarda köprü protez kullanımı idealdir. Diş eksikliğinin yaşandığı bölgedeki komşu dişler küçültülür ve üzerlerine yapılan kaplamalardan destek alınarak köprü dişler yerleştirilir. Bu sayede aradaki boşluklar doldurulmuş olur. Diş kaybı nedeniyle oluşan boşlukların doldurulması dişeti ve komşu dişlerin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

2.Hareketli Protezler

Bir veya daha fazla diş kaybını telafi etmek amacıyla kullanılır ve yapısı gereği hasta tarafından kolaylıkla takılıp çıkarılabilir. Hareketli protezler isteğe bağlı tercih edilebileceği gibi eksik diş sayısı sabit proteze uygun olmadığında zorunlu seçenek haline de gelebilmektedir. Hareketli protezlerin farklı özelliklere sahip birçok çeşidi bulunur.

  • Tam (Total) Protezler:

Hastanın tüm dişlerini kaybettiği durumlarda kullanılan apareylerdir. Halk arasında takma diş olarak da bilinen tamamının bütüncül şekilde takılıp çıkarılabildiği protezlerdir.

  • Parsiyel (Bölümlü) Protezler:

Tüm dişlerin kaybedilmediği ancak geniş diş eksiklerinin olduğu durumlarda kullanılır. Protezlerin uçlarındaki kroşeler (kanca/çengel) komşu dişlere tutturularak takılır. Bu dayanak dişler sayesinde protez kolayca sabitlenmektedir. 

  • Hassas Tutuculu (Çıtçıtlı) Protezler:

Çoklu diş eksikliğinde kullanılan hareketli protezlerdendir. Çıt çıt protez diş olarak da tabir edilen bu yöntemde ağızda kalan diğer dişlere porselen kuron kaplaması yapılır ve hassas tutucular bağlanır. Bu tutucular ağızın iç kısmında kaldığı için dışarıdan görünmez ve takılıp çıkarılması oldukça kolaydır. Hem estetik hem tutuculuk hem de ağız sağlığı açısından oldukça avantajlı bir yöntem olmakla birlikte diğerlerine oranla daha pahalı bir protezdir.

  • Diş Üstü (Overdenture) Protezler:

Diş üstü yöntemde protezler ana dişlerin üzerine gelecek şekilde takılarak kullanılır. Çarpık, yamuk, kırık, çürük veya fazla uzun gibi özelliklere sahip ana dişler; kesip kısaltmak, kanal tedavisi veya benzeri gerekli yöntemlerden geçirilir. Bu şekilde dişler protez kullanımına uygun hale getirilir. Yöntem sayesinde diş kökü ağızda kalır ve kemik erimesi belirli ölçüde önlenir.

  • Geçici (İmmediat) Protezler:

Ağızdaki tüm dişlerin çekilmesi gereken veya implant tedavisi uygulanacak hastalar için kullanılan bir yöntemdir. Geçici protezler adından da anlaşılacağı üzere kalıcı değildir ve tedavi süresince hastanın dişsiz kalmaması için kullanılır. 

3.İmplant Üstü Protezler

Tam protezlere alternatif olarak ortaya çıkan implant üstü protezler günümüzde çokça tercih edilmektedir. Üstelik tekli veya çoklu diş eksikliğinde de tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda da kullanılabilmektedir. Kullanışlılık bakımından çok işlevseldir ve estetik açıdan daha tatmin edicidir.

Eksik diş sayısına ve implantın uygulanacağı kemiğin durumuna göre implant (vida) sayısı belirlenir. İmplantlar monte edildikten sonra çoklu ve tekli protezler buralara takılır. İmplant üstü protezler hem sabit hem de hareketli olabilmektedir, hangisinin uygun olduğuna diş hekimleri karar verir.

Diş protezi her ne olursa olsun ağıza yabancı bir cismin dahil olmasıdır ve elbette ki bazı yansımaları görülebilir. Hastanın diş sağlığına, dolayısıyla kullanılan protezin türüne ve diş sayısına göre alışma süreci farklılık gösterir. İlk zamanlar tam oturmadığı ve henüz çok yeni olduğu için hareketli protezlere alışılması yaklaşık bir ay sürebilmektedir. Bu süre zarfında konuşmalar eskiye göre biraz farklılaşır ve bazı sesleri çıkarmak zorlaşabilir. Dilin proteze alışması sonrasında problem ortadan kalkar. 

Yemek yemek de alışma sürecinin önemli parçalarından biridir. İlk zamanlar ağza küçük lokmalar almak, bölerek her iki tarafla birden çiğnemek ve yavaş hareket etmek gereklidir. Yumuşak yiyeceklerin tercih edilmesi de alışmayı kolaylaştıracaktır. 

Proteze alışmanın en önemli yolu kararlı olmak ve vazgeçmemektir. Özellikle de ilk ay gece yatarken dahi çıkarılmaması önerilir. Bu dönemde en ufak bir sıkıntı veya bozulma fark edildiğinde hemen diş hekimine gidilmeli ve düzeltilmelidir. Sonrasında ise hem diş etlerinin hem de dişlerin sağlığı açısından 6 ayda bir diş muayenesine gitmek önemlidir. 

Protez diş yapıştırmanın hastanın yapabileceği bir işlem olup olmadığı protez çeşidine göre farklılık gösterir. İlk yapıldığında doktor tarafından uygun şekilde takılan protezler, bakımının ve temizliğinin iyi yapılmaması gibi sebeplerden ötürü normalden daha sık çıkabilmektedir. Hasta yeteri kadar tecrübeliyse ve protezi buna uygunsa protez diş yapıştırıcısı kullanarak yerine sabitleyebilir. Protez diş yapıştırıcıları türlerine göre eczanelerden temin edilebilmektedir. Ancak kullanmadan önce diş hekimine danışmakta fayda vardır ve kesinlikle kaliteli ürünler tercih edilmelidir. 

Yapıştırıcı ürün protez çevresine doğru kısa şeritler halinde uygulanır ve sonra protez gerekli yere takılır. Yapıştırıcının etkisini gösterip protezin sabitlenebilmesi için dişler birkaç saniye birbirine bastırılır. Ürünün detaylarına ve nasıl kullanılması gerektiğine prospektüsünden de ulaşılabilir. Ancak kullanılan ürün ve marka ne olursa olsun mutlaka protez takılmadan önce ağız iyice temizlenmelidir. 

Eğer sahip olunan sabit protez düştüyse yapıştırmadan önce altta diş çürümesi veya benzeri bir problemin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Böyle bir durum gözlendiğinde hemen diş hekimine başvurulmalıdır. 

Protezler ne kadar başarılı ve kaliteli olursa olsun ana dişler gibi değildir. Bu sebeple protez dişlere sahip olunduktan sonra temizliğine ekstra özen göstermek gerekmektedir. Muhakkak her gün en az iki kez ağız temizliği ve diş fırçalama yapılmalıdır. Diş fırçalarken doktorun önerisine göre protez fırçası veya normal fırçalar kullanılabilir. Eğer hareketli protez varsa ağızdan çıkarılarak da temizlenebilir. 

Protez temizliği için özel olarak üretilen ve su içerisinde eriyen ürünler bulunmaktadır. Protezin ömrünü kısaltmamak için beyazlatma vaatli aşındırıcı tozlardan uzak durulmalıdır. Bunların yanı sıra hareketli protezleri haftada en az bir kez özel protez sıvısında bekletmek gerekmektedir. 

  • Çiğneme fonksiyonu düzelir. 
  • Rahatlıkla yemek yenir. 
  • Konuşmadaki bozukluklar çözülür. 
  • Daha estetik bir görünüme kavuşulur. 
  • Özgüven artışı yaşanır. 
  • Çekinmeden gülünebilir. 


Yayınlanma tarihi: 01/08/2019

-

Son Güncellenme: 27/03/2023

Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön