Kapalı ve Atravmatik Rinoplasti Nedir?

Burun Estetiği

Hülya Alkan tarafından yazılmış, Doç. Dr. Süleyman Taş tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Kapalı ve Atravmatik Rinoplasti Nedir?

Burun estetiği dünyada en çok tercih edilen estetik ameliyatlar arasındadır. Burun estetiği ameliyatı için karar verme sürecinde olan kişiler araştırmaları sırasında açık ve kapalı teknik olmak üzere iki farklı teknik ile karşılaşırlar.

Her iki teknik birbirinden farklı süreçleri içermektedir. Doç. Dr. Süleyman Taş, kapalı ve atravmatik teknik ile ilgili detayları paylaştı.
Doç. Dr. Süleyman Taş whatsapp

Kapalı Teknik Rinoplasti Nedir?

close-rhinoplastyKapalı teknik burun ameliyatı, burun ucunda herhangi bir kesi olmadan, burun delikleri içerisinden yapılan kesiler ile buruna şekil verilen burun ameliyatı tekniğidir.

Burun cildinde herhangi bir kesi olmadığı için ameliyattan sonra iz kalmamaktadır. İyileşme süreci açık tekniğe göre daha hızlı olmaktadır.

Birçok avantajı bulunan kapalı teknik burun estetiği günümüzde sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır.

Atravmatik Teknik Nedir?

rhinoplastyKapalı rinoplasti ile bağlantılı olan atravmatik teknik burun estetiği ile ilgili de bilgi vermek isterim. “Atravmatik” kelimesi latince kökenli bir kelime olmaktadır.

Travma oluşturmadan, hasar vermeden yapılan yani; kibar, narin, ince cerrahi demektir. Bu tüm ameliyatlara uyarlanabilecek bir cerrahi felsefe olmaktadır.

Bu yüzden burun ucu cildini kesmemiz bize burun ucunda bir iz olarak geri dönebileceğinden, benimsediğimiz atravmatik felsefe anlayışı yapacağımız burun estetik tekniğini kapalı teknik olarak belirlemektedir. Bu felsefenin daha iyi anlaşılması için birkaç örnek verebiliriz:

Burun sırtında kemer bulunduğundan burun deliklerinin içerisinden girerek burun sırtındaki kemiğe ulaşılması gerekiyor. Buraya cilt altı ya da fasya altından giderek ulaşılabilir ama o zaman karşımıza çok kan damarı çıkar ve bu cildin dolaşımını bozabilir.

Bu durumda daha fazla ödem ve morluğa sebebiyet verilebilir. Bu yüzden farklı bir yöntem benimsenerek hiç kan damarı içermeyen bir plan olan zar altından gidilirse hiçbir kan damarını incitmeden ilerleyebilme şansı doğar.

Atravmatik burun estetiği felsefesi ile ilgili başka bir örnek daha verecek olursak; bir hastanın burun ucunda kıkırdak fazlalığı olduğunu ve bu durumun burun ucunu geniş gösterdiğini varsayalım.

Bu durumda burun ucuna daha iyi bir görünüm kazandırmak için atravmatik bakış açısıyla, bu kıkırdağının daraltılması yerine burun kıkırdağı kendi üzerine katlanabilir.

Böylelikle aynı anda kıkırdağı hem dar göstermek hem de daha dayanıklı bir hale getirmek mümkün olabilir.

Atravmatik burun estetiği ile ilgili son bir örnek daha verebiliriz. Düşük burun ucunun kaldırılmak istendiğini farz edelim.

Bu işlem esnasında burun ucunun his ve hareket kabiliyetinin korunabilmesi için pitanguy ligamenti korunmalıdır.


Yayınlanma tarihi: 13/04/2020

-

Son Güncellenme: 22/12/2021

Başa Dön