Kök hücreli saç ekiminin temelinde bulunan kök hücreler, vücutta farklı hücre türlerine dönüşme potansiyeline sahip hücrelerdir. Uzmanlaşmamış hücreler olarak ifade edebileceğimiz kök hücreler, kök hücre olarak kalmak veya başka hücre türleri olmak için bölünebilir ve kendilerini yenileyebilirler. Hasarlı dokuları bölerek ve değiştirerek vücuttaki belirli dokuları onarmaya yardımcı olurlar. Kök hücreli saç ekiminde nasıl kullanıldığını anlamak ve ayrıntılarını anlamak için okumaya devam edebilirsiniz.

Saç folikülleri yetişkin kök hücrelerle dolu niş bir içeriğe sahiptir. Epitelyal ve melanositik kök hücreler içeren bir çıkıntısı vardır. Kıl foliküllerinin altında açıkça sınırlandırılmış bir yapı olan bu kök hücreler kıl folikülü yapılarını ve yağ bezlerini ihtiva eder. Çıkıntıda bulunan epitel kök hücreleri ayrıca yapay bir in vivo sistemde örneğin bir laboratuvar ortamında yeni bir saç folikülüne dönüşebilir.

Kök hücreli saç ekiminde kültür koşulu olmadan insan saç köklerinden punch biyopsinin mekanik santrifüjü ile insan yetişkin kök hücrelerini izole ederek yapılan bir sistem kullanılır.

En basit anlatımıyla kök hücreli saç ekimi, dökülmeye programlanmamış donör alandan küçük bir deri örneğinin alınıp, kök hücreden zengin hale getirdikten sonra kafa derisine enjekte edildiği bir uygulamadır. Saç ekimi yapılmadan evvel başlangıç olarak devreye giren bu kök hücre uygulaması, hastanın saçsızlık sorunu yaşadığı bölgenin canlanmasına ve ekim yapıldıktan sonra yeni çıkacak olan saçların da daha dolgun ve sağlıklı olmasına fayda sağlar.

Kök hücreli saç ekimi tedavisi yaklaşık olarak 15.000 TL civarındadır. Nihai maliyet, tedavi edilen saç dökülmesinin türüne ve derecesine bağlıdır ayrıca kliniğin bulunduğu şehir, lokasyon da fiyatları etkilemektedir.



Hastanın saçları tıraş edildikten sonra lokal anestezinin verilmesi ve genellikle kulak üstünden punch biyopsisi ile operasyon başlar. Punch biyopsisi, silindirik bir doku örneğini çıkarmak için ciltte döndürülen, içinde dairesel bıçağı olan bir alet kullanılarak gerçekleştirilir. Bu saçlı doku laboratuvara gönderilir ve kök hücreden zengin hale getirilir. Kök hücreler bu aşamada santrifüj adı verilen özel bir makinede dokudan ayrılır. Daha sonra saç dökülmesi alanlarında kafa derisine enjekte edilir. Hemen ardından klasik FUE yöntemiyle saç ekimine başlanır.

Bazı araştırmalar, kök hücreli saç ekiminin aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı saç dökülmesi durumlarının tedavisinde etkili olabileceğini bulmuştur:

  • Erkek androgenetik alopesi (erkek tipi kellik)
  • Androgenetik alopesi (kadın tipi kellik)
  • Sikatrisyel alopesi (saç köklerinin yok olduğu, yanık veya scar doku vakaları)

Kök hücreli saç ekimi sonrası biraz ağrı beklenebilir. Bu birkaç gün içerisinde azalır. İyileşme süresinde farklı bir çaba gerekmez ancak bir hafta boyunca aşırı egzersizden kaçınılmalıdır. Biyopsinin alındığı yerde bir miktar yara izi beklenebilir.

Kök hücre saç ekimlerinin olası yan etkileri hakkında çok az bilgi var. Herhangi bir tıbbi prosedürde olduğu gibi, enjeksiyon bölgesinde her zaman kanama veya enfeksiyon riski vardır. Yara izi de mümkündür.

Punch biyopsisinden kaynaklanan komplikasyonlar nadir olsa da, bölgenin altındaki sinirlere veya arterlere küçük bir hasar verme riski vardır.

Kök hücre saç ekiminin başarı oranı üzerine yapılan araştırmalar çok umut vericidir. İtalyan araştırmasının sonuçlarına göre tedaviden 23 hafta sonra saç yoğunluğunda %29 artış kaydedilmiştir.

Şu anda FDA tarafından onaylanmayan kök hücre saç tedavileri sunan klinikler, sonuçlar veya başarı oranları konusunda herhangi bir garanti vermemektedir.

Yayınlanma tarihi: 11/10/2021

-

Son Güncellenme: 27/03/2023

Kök Hücreli Saç Ekimi Öncesi & Sonrası Fotoğrafları


Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön