Yeniben ile Estetik Sohbetler’in Bu Haftaki Konuğu Op. Dr. Tamer Şakrak

Post Bariatrik Cerrahi

Selin Sezgin tarafından yazılmış, Op. Dr. Tamer Şakrak tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Yeniben ile Estetik Sohbetler’in Bu Haftaki Konuğu Op. Dr. Tamer Şakrak

Yeniben ile Estetik Sohbetler’e bu hafta Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Op. Dr. Tamer Şakrak konuk oldu.

Şakrak; kendisiyle ilgili merak edilenlerin yanı sıra post bariatrik cerrahisi ile ilgili bilinmeyenleri ve merak edilenleri anlattı. 

Op. Dr. Tamer Şakrak Spotify

Op. Dr. Tamer Şakrak post bariatrik operasyonunu şöyle aktardı: 

“Obezite çağın en önemli problemlerinden biri. Obezite bizim yeme alışkanlığımız ile ilgili olsa da aslında genetik bir durum.

Özellikle vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan ileri derecede kilolu hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açan ve diğer yöntemlerle kilo veremeyen hastalarda yaşam kalitesini arttırmak için yapılan ameliyatlara bariatrik cerrahi deniyor ve bu bir zayıflama aracı değil.

Bu bir kişinin yaşamsal fonksiyonlarının ileri derecede etkilendiği, beklenen hayat süresinin kısaldığı, artık obezite ve onun yan etkileri ile baş edilmediğinde bir vücut uzvunun alınması durumudur ve yan etkisi çok olan bir işlemdir. 

140-150 kilolarla olan bir hasta bir anda 60-70 kilo verdiğine sönmüş bir balon gibi vücudun her yerinde, genital bölgenizden yanaklarınıza kadar kollarınızdan gövdenize kadar çok ciddi bir sarkma meydana geliyor.

Bunu da normal kıyafetlerle değil, 2-3 kar korse ile toparlanabilir.  Vücutta ameliyattan sonra meydana gelen deformasyonların düzeltilmesi, daha normale yakın bir görüntüye kavuşturulması prosedürlerine post bariatrik cerrahi denmektedir.”


Post Bariatrik Cerrahiyle Yapılan Operasyonlar İle Klasik Germe Operasyonları Arasında Çok Ciddi Farklar Var

post bariatri öncesi ve sonrası

Post bariatrik cerrahisi ile klasik germe operasyonları arasındaki farkları Op. Dr. Tamer Şakrar şöyle açıkladı; “Teknik olarak aynı karın germe operasyonunu yapılıyor gibi düşünülebilir ama post bariatrik cerrahide cilt elastikiyeti sıfıra yakındır.

Bu da şu anlama gelir siz gerdikçe o gelir ve yara iyileşmeleri post bariatrik hastalarında bozuktur.

Normal karın germe ameliyatı olacak hastaya; ortalama ameliyat süresinin 2,5 saat olacağını, 2 gün sonra ayağa kalkabileceğini, 10 gün sonra normal hayata başlayacağını, 1 ayda korse giymesi gerektiğini söyleriz.

Ama post bariatrik hastasına karın germe yapılacağı zaman öncesin kan değerlerine, ameliyatı olduktan sonra o bölgede tekrar deformasyonun olacağını, ameliyattan 1,5 ay sonra dikişlerinde açılma olabileceğini, yaralarının geç iyileşeceğini, tekrar tekrar revizyonların gerektiğini ve tüm bunların bir plan çerçevesinde yapılması gerektiğini aktarılır.

Post bariatrik operasyonları ortalama 1 yıl sürer ve iyi planlanmış olması gerekir.”


Hiçbir Germe Ameliyatı İzsiz Değildir, İz Olur

Yeniben’e en çok gelen sorulardan biri de post bariatrik sonrası iz kalıp kalmayacağı ile ilgiliydi, Op. Dr. Tamer Şakrak’a bu konuya da açıklık getirdi.

“Hiçbir germe ameliyatı izsiz değildir, post bariatrik hastalarında yara iyileşmeleri bozuktur normal insanlara göre daha kalın ve daha belirgin iz kalır ve bu tür ameliyatlarda izin nerede kaldığına değil, elde edilecek şekilsel sonuca odaklanmak gerekir.”

Yeniben ile Estetik Sohbetler'in daha önceki bölümlerini aşağıda bulabilirsiniz:

Keyifli dinlemeler!


Yayınlanma tarihi: 26/02/2021

-

Son Güncellenme: 22/10/2021

Başa Dön