Yeniben İle Estetik Sohbetler’in Bu Haftaki Konuğu Op. Dr. Eren Taşkın

Mide Bypass (Gastrik Bypass) Ameliyatı 

Selin Sezgin tarafından yazılmış, Doç. Dr. Eren Taşkın tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Yeniben İle Estetik Sohbetler’in Bu Haftaki Konuğu Op. Dr. Eren Taşkın

Yeniben ile Estetik Sohbetler serisine bu hafta Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eren Taşkın konuk oldu.

Taşkın ile gerçekleştirdiğimiz ikinci podcastte; vücut kitle endeksi, obezite cerrahisi sonrası kilo alımı, ameliyat sonrası nerelerde hata yapıldığı ve revizyon tüp mide ameliyatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Op. Dr. Eren Taşkın podcast

İdeal Kilo İçin Vücut Kitle Endeksi İle Birlikte Yağ ve Kas Oranı Da Önemli 

vücut kitle endeksiOp. Dr. Eren Taşkın herkesin merak ettiği ideal kilom kaç olmalı sorusuna cevap verdi; “Herkesin ideal kilosu farklıdır. Biz vücut kitle endeksi diye bir ölçüt kullanıyoruz. O da kilonuzu boyunuza bölerek hesaplıyor.

Çıkan sonuç 20 -25 arasında ise ideal kilodasınız demektir. 25-30 arası fazla kilolu, 30-35 arası 1. sınıf obez, 35-40 arası 2. sınıf obez, 40’ın üzeri de morbit obez dediğimiz hastalık derecesinde olanlara deniyor.

Artık vücut kitle endeksi yerine hastaların yağ ve kas oranlarına bakıyoruz. Mesela fitness yapan bir kişi 100 kilo olabilir, boyu 1.70 olabilir, sağlıklı kategoriye girerken aynı yapıdaki fitness yapmayan bir birey aşırı derecede şişman kategorisine girebiliyor.” 

Hem Ameliyat Öncesinde Hem De Ameliyat Sonrasında Hastanın Eğitilmesi Önemli

obeziteMetabolik cerrahi sonrası kilo alımı ile ilgili olarak Op. Dr. Eren Taşkın durumu şöyle açıklıyor: “Genelde metabolik cerrahi sonrası hastaların %10’u ile 25’i arası 5 yıl sonrasında kilo alıyorlar.

Hastayı ameliyat öncesinde iyi eğitmek lazım. Eğer bunu yapamazsak bu hastalar tekrar kilo alıp tekrar bize geliyorlar ve cerrahi olarak tedavi olmak istiyorlar.

Özellikle ilk aylarda hazırladığımız beslenme programına uyulması lazım. Bu hem ameliyatın başarısı hem de komplikasyon gelişmemesi için gereklidir.

Hastaların Yapmaları Gerekenler

beslenmeOp. Dr. Eren Taşkın tüp mide ameliyatı sonrası tekrar kilo almamak için yapılması gerekenleri de paylaştı:

“Hastaların en büyük yaptığı hatalardan birisi ameliyat sonrasında gazlı içecekleri fazla miktarda tüketmeleridir.

Aşırı derecede şekerli sıvı ya da yumuşak gıdalar tüketmeleri, bir diğeri de yeme bozukluğu olan hastaların psikolog tarafından incelenmeden ameliyat edilmesinden kaynaklanıyor.

Bu alışkanlıklar ortadan kalkmadığında yani ameliyat sonrası balayı periyodu bittiğinde tekrar kilo alımları başlayabiliyor.”

İkinci Bir Seçenek Olması İçin İlk Ameliyattan Tüp Mideyi Tercih Ediyoruz

obeziteMetabolik cerrahi sonrası yeniden kilo alırsam ne yapılabilir diyenler için Op. Dr. Eren Taşkın: “Aslında bir çok seçenek var, tekrar kilo alan hastayı çok iyi incelemek lazım.

Eğer hasta tabi ki revizyon cerrahisine uygunsa, ilk yapılan tüp mide ameliyatı fazla geniş yapılmışsa veya yanlış yapılmışsa ya da bir yerden bir miktar genişlediyse tekrardan bir tüp mide ameliyatı seçeneklerden biri haline geliyor. 

Genelde başarısız olan tüp mide ameliyatlarını daha çok gastrit bypass ameliyatlarına çevirmeyi daha uygun görüyoruz. Çünkü burada hem kalori alımını azaltan bir blokaj yaptığımız hem de milimi azalttığımız için hastalar daha güzel kilo veriyorlar.

Bu yüzden hastalarda ikinci bir seçeneğimiz olabilmesi için ilk ameliyatlarında tüp mideyi tercih ediyoruz. Operasyon geçirmiş mide balonu tercih edilmiyor ama mide botoksu da yapılabilir” diyerek açıklık getirdi.

Revizyon tüp mide tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.

Operasyon Sonrası Önlenemez Kilo Kayıpları İçin Neler Yapılması Gerekir?

önlenemez kilo kayıplaraıOperasyon geçirdikten fazla kilo verilmesinin nedeninin komplikasyon olduğunu belirten Taşkın sözlerine;

“Böyle durumlarda hastanın yeniden doktoruna başvurması gerekir veya çözüm bulamıyorsa başka bir merkeze başvurması daha doğru olur. Çünkü bu ameliyat geri dönüştürülebilir veya başka bir ameliyata çevrilebilir.

Örneğin gastirt bypass geri dönüştürülebilir çünkü içerde mide var. Ancak tüp midenin geri dönüşümü mümkün değil çünkü mideyi çıkartıyoruz.

Tüp mide ameliyatı sonrası darlık gelişirse o darlık kısmını çıkarıp bypass ameliyatına çevirebiliyoruz. Az miktarda bypasslıyoruz o zaman hastalar tekrardan kilo alabilirler. 

Metabolik Cerrahi Geçirenlerin Unutmaması Gerekenler

dikkatOp. Dr. Eren Taşkın metabolik cerrahi geçiren kişilerin; “Doktor takiplerine düzenli gelmeleri gerekiyor. İkincisi ameliyat olmadan önce nasıl bir ameliyat olacaklarını iyi sorgulamaları gerekiyor ve bu konuda iyi eğitim almaları gerekiyor.

Çünkü ameliyata iyi hazırlanmayan hastaların %50’sinden fazlası zaten tekrar kilo alıyorlar. O nedenle yapılan tekniğin, nasıl davranacağını veya nasıl beslenmesi gerektiğini, nasıl güzel alışkanlıklar kazanacağını bir ekip tarafından öğrenmesi gerekiyor.” dedi.

Op. Dr. Eren Taşkın ile "Obezite Cerrahisi Sık Sorulan Sorular" konulu podcastimizi aşağıda bulabilirsiniz.

Yeniben İle Estetik Sohbetler’in daha önceki bölümlerini aşağıda bulabilirsiniz. 

Keyifli dinlemeler!

Podcast


Yayınlanma tarihi: 02/07/2021

-

Son Güncellenme: 12/11/2021

Başa Dön